Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Diabetul zaharat la caini este tratat cu insulina, cam in acelasi fel cum este tratat la om. Dar, daca se administreaza insulina prea multa sau prea putina, pot aparea situatii periculoase pentru animal.

 

Ce trebuie sa urmariti?

Diabetul zaharat determina nivelul de zahar din sange si este manifestat in primul rand prin urinare excesiva, consumul excesiv de apa, cresterea apetitului si pierderea in greutate. In cazurile in care diabetul nu este tratat prompt si s-a ajuns pana la punctul unei crize, simptomele pot include: pierderea poftei de mancare, slabiciune, convulsii, crampe si probleme intestinale (diaree sau constipatie).

Cauza primara

Urgentele diabetice pot fi cauzate fie de injectarea de insulina prea multa sau prea putina, sau lispa unui tratament adecvat al diabetului zaharat. Ambele cazuri sunt la fel de periculoase pentru caine si pot provoca coma sau deces. In cazurile in care diabetul nu este tratat, aceasta poate progresa la cetoacidoza diabetica, o afectiune foarte grava, care poate provoca moartea animalului. Cetoacidoza diabetica poate fi, de asemenea, observata la caini in cazul in care diabetul a fost diagnosticat corect, animalul se afla in tratament dar organismul nu are capacitatea de a raspunde favorabil tratamentului.

Asistenta medicala imediata

In cazul in care se observa semne ale unei probleme de dozare a insulinei, aceasta trebuie tratata ca o urgenta extrema. Urmatorii pasi ar putea oferi un ajutor pentru caine pana cand sunteti in masura sa-l aduceti la un medic veterinar (care ar trebui sa fie cat mai repede posibil):

Administrati o seringa de glucoza lichida in gura cainelui. Acest lucru poate fi sub forma de sirop de porumb, sirop de artar, miere, etc.

In cazul in care cainele are un atac de apoplexie, ridicati buzele si frecati cu sirop de glucoza pe gingii.

La cabinet

In functie de cauza crizei, cainii care sufera de diabet zaharat si ajund in urgenta trebuie sa le fie administrata glucoza sau insulina intravenos. In cazurile de cetoacidoza diabetica, spitalizarea este necesara pentru a administra insulina si a efectua o terapie cu electroliti. Nivelurile de glucoza vor fi verificate la fiecare ora pentru a monitoriza raspunsul tratamentului.

Tratament

Dupa ce de urgenta a trecut, tratamentul cu administrarea normala de insulina  se va relua.

Recomandari medicale

Intotdeauna asigurati-va ca aveti o sursa de glucoza, miere sau sirop de porumb disponibila la indemana pentru situatii de urgenta. Urmati instructiunile date de medicului veterinar pentru programul de corectie a dozelelor de tratament cu insulina. Pastrati insulina intr-un frigider si inainte de administrare, asigurati-va ca nu a expirat.

 Profilaxie

Obezitatea este legata de diabet; Consultati medicul veterinar in cazul in care este necesara ajustarea greutatii cainelui. De asemenea, este necesara prudenta atunci cand se administreaza steroizi, deoarece utilizarea frecventa a medicamentului poate determina aparitia diabetului la caini