Duminică, Iunie 16, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Papagalii Lori sunt unii dintre cei mai colorati membri ai familiei de papagali. Nativi ai Australiei, Tazmaniei si ai insulelor din sudul Pacificului, multe specii sunt amenintate sau pe cale de disparitie in salbaticie datorita pierderii habitatului sau a prinderii acestora in capcane. Papagalitele Lori tind sa fie relativ mici, subtiri, cu o lungime cuprinsa intre 15 si 20 cm si cu o coada lunga si ingusta. Papagalii Lori sunt usor mai mari, voinici, cu o coada scurta si patrata. Nu toate speciile intra cu usurinta intr-una dintre aceste doua categorii, termenii de papagal si papagalita Lori fiind utilizat alternativ in acest articol.


Desi nu sunt cei mai buni dintre vorbitori, multi papagali Lori pot invata cu usurinta sa pronunte clar cateva cuvinte. Aceste pasari tind sa aiba abilitati excelente de a imita. Cand sunt ingrijiti corespunzator, papagalii si papagalitele Lori pot trai pana la 15 sau chiar 20 de ani.

Alimentatia papagalului Lori - ce mananca acesta


Papagalii Lori detin o limba lunga, de factura subtire, ingusta, precum o perie, specializata in a extrage nectarul si polenul din flori. In salbaticie, papagalitele Lori au fost observate sa manance de asemenea secretii ale insectelor precum „lerp-ul” (o substanta zaharoasa secretata pe frunze si crengi), secretii dulci (secretate de catre afide), precum si exudat din plante precum mana si seva, fructe (inclusiv cele de padure), flori, frunze, muguri, si seminte mici (Nota: nucile si semintele sunt doar o mica parte din alimentatia majoritatii speciilor de papagali curcubeu).

Este dificil sa refaceti alimentatia naturala a papagalilor Lori, dar totusi exista cateva variante apropiate:

  • Cheia alimentatiei ar trebui sa fie nectarul de buna calitate. In multe magazine de animale sunt disponibile pentru cumparare mix-uri de nectar lichid si sub forma de pudra. Cantitati mici din amestecul uscat pot fi reconstituite tot timpul cu nectar lichid pentru a fi oferite zilnic.
  • Este important sa nu oferim prea mult nectar pasarilor aflate in captivitate. Nectarul este bogat in calorii si unele produse comerciale contin de asemenea cantitati mari, periculoase de vitamina A. Excesul de vitamina A poate interfera cu conditia si culoarea normala a penelor, precum si cu pigmentarea ciocului. Nivelurile crescute de vitamina A au fost asociate cu probleme de sanatate precum pancreatita, fertilitatea scazuta, rata scazuta de supravietuire a puilor si poate inclusiv cu boala de stocare a fierului (cea mai comuna problema a papagalilor curcubeu). Cautati un produs pe baza de nectar care contine 6000 UI/kg vitamina A sau chiar mai putin si sub 80 mg/kg fier.
  • Consultati un medic veterinar specializat in domeniul aviarelor pentru recomandari specifice asupra tipului si cantitatilor de hrana.
  • Suplimentati zilnic dieta comerciala cu o varietate mare de legume proaspete si cateva fructe. Restrictionati accesul la fructele bogate in vitamina C, precum capsunile, pepenele galben, papaya si citricele, deoarece nivelurile crescute de vitamina C cresc riscul aparitiei bolii de stocare al fierului.
  • Pasarilor li se pot da de asemenea flori de hibiscus, petale de trandafir si flori Callistemon proaspete din gradina, dar care sa nu contina pesticide.
  • Semintele mici sunt doar o mica parte a alimentatiei la majoritatea pasarilor salbatice si nu ar trebui sa fie oferite pasarilor de companie decat sub forma unor recompense. In comparatie cu alti papagali, stomacul papagalilor Lori este slab in musculatura si nu este echipat pentru a descompune acest tip de aliment.

Cazarea/ adapostul specific papagalului Lori


Cumparati cea mai mare cusca posibila. Papagalii Lori sunt activi, sunt pasari pline de energie care au nevoie de spatiu din abundenta pentru a exersa si a se recrea. Dimensiunea minima a custii ar trebui sa fie cea de „dimensiune pentru papagal mare” care de obicei este de 0.9 m x 0.9 m x 1.5 m. Custile trebuie sa fie realizate din fire puternice care sa reziste la mestecat, cu bare orizontale spatiate la o distanta de maxim 1.9 cm – 2.5 cm. Alegeti cusca astfel incat sa poata fi curatata cu usurinta si asigurati boluri solide de alimente precum cele din ceramica grea pentru a preveni rasturnarea bolurilor peste papagali.

Datorita dietei speciale, papagalii curcubeu pot sa produca fecale multe si apoase pe care ei tind sa le arunce in afara custii. Pentru a mentine zona curata, inconjurati cusca cu platic sau plasati pe pardoseala carpete din vinil. Custile cu recipient pentru seminte sau cu acoperitoare pot de asemenea sa deserveasca la prinderea si indreptarea fecalelor catre podeaua custii. Asigurati-va ca vasele si jucariile nu sunt plasate in zone in care ar putea fi murdarite de materiile fecale ale pasarii. Cusca in intregime, inclusiv cu toate jucariile, accesoriile si farfuriile, ar trebui curatate temeinic la fiecare 2-3 luni.

Asigurati o serie de jucarii robuste pentru aceste pasari curioase si jucause. Oferiti-le leagane, jucarii de mestecat, precum si jucarii de tip puzzle care contin o recompensa ce trebuie extrasa. Papagalilor Lori le place de asemenea sa se joace cu jucarii pentru picioare cu care acestia se lupta pe podeaua custii. Atarnarea unei jucarii de o stinghie va delecta aceste pasari active avand in vedere ca acestea se joaca cu jucariile pe spatele lor. Este de preferat o cusca cu o pardoseala din gratar deoarece papagalii curcubeu tind sa isi petreaca o mare parte din timp jucandu-se in partea de jos a custii. In final, controlul insectelor este important. Nectarul tinde sa atraga furnicile, albinele si viespile, iar papagalii Lori vor fi intepati sau muscati in jurul ochilor.

Toaletarea unui papagal Lori


Toaletarea de rutina sau dusul sunt vitale pentru o buna stare a penelor si a pielii. Odata ce pasarea se obisnuieste cu toaletarea, aceasta se poate delecta cu o adevarata imbaiere. Unele pasari adora sa se joace in chiuveta si chiar le place sa fie tinute sub apa calda care curge. Aveti grija sa nu intre apa in ochi, nari sau urechi.

Sanatate - boli papagal curcubeu Lori

  • Cand sunt hraniti corespunzator, papagalii si papagalitele Lori sunt pasari armonios dezvoltate si sanatoase.
  • Nectarul are un continut crescut de zahar si calorii. Acest aliment intruneste cerintele papagalilor curcubeu salbatici, dar poate conduce usor la obezitate la pasarile de companie care sunt hranite cu prea mult nectar sau care nu sunt lasate sa exerseze suficient.
  • Papagalii Lori prezinta de asemenea riscul de a dezvolta boala de stocare a fierului, cunoscuta si ca hemocromatoza. Consumul de apa tinde sa fie mai mare la papagalii Lori comparativ cu ceilalti papagali. Din acest motiv, aceste pasari sunt sensibile la multe medicamente si ar trebui supuse tratamentului medicamentos doar sub atenta supraveghere a unui medic veterinar specializat in domeniul aviar.