Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Aproape nimic nu este mai infricosator decat sa iti gasesti calul ranit si sa nu stii ce sa faci, in special daca esti la distanta mare de casa. Ceea ce urmeaza este un scurt ghid pentru a putea face fata la unele urgente obisnuite si lucrurile esentiale ce trebuie sa le contina o trusa de prim ajutor pentru calatorie.

Ce trebuie sa aveti in trusa de prim ajutor:

  • Numarul medicului veterinar
  • Harta
  • Stetoscop
  • Termometru
  • Foarfece
  • Lanterna si baterii
  • Castron incasabil
  • Manusi din latex
  • Materiale pentru bandajare (tampoane telfa, tifon, rola hartie din bumbac, bandaj fexibil, bandaj elastic, banda, leucoplast – ar fi bine daca straturile interioare ar fi sterile)
  • Solutie exfoliatoare antiseptica (de ex. Betadina)
  • Ser fiziologic steril
  • Pense hemostatice
  • Cleste
  • Atele (de ex. 6ʺ PVC impartite in jumatate)
  • Unguent oftalmic
  • Scutece sau alte suporturi absorbabile
  • Seringa sterila (20 ml sau mai mare, fara ac)

Castronul incasabil si seringa sterila sunt pentru apa sau ser fiziologic si sunt utilizate pentru clatirea ranilor. Pensele hemostatice sunt pentru a curata murdaria si resturile din plagi. Solutia exfoliatoare antiseptica ar trebui sa fie folosita doar pentru curatarea plagilor pana la diluarea acesteia intr-o culoare de ceai slab si nu ar trebui folosita in jurul ochiului. Unguentul oftalmic poate fi folosit si pentru alte rani, nu numai pentru ochi. In final, scutecul poate fi folosit pentru a absorbi sangele sau alte fluide.

      In general, este mai sigur sa sunati medicul veterinar sau la un centru de specialitate decat sa va tratati singur calul. Cel mai important, ramaneti calm. Daca sunteti nervos (destul de normal), sunati un prieten pentru ajutor.

      Sunati medicul veterinar daca:

Semne vitale

Normal

Sunati daca

Temperatura

37 – 40 °C

peste 38 °C

Ritm cardiac*

*ritmul cardiac este mai mare la manji

30 – 44 bpm

peste 50 bpm

Frecventa respiratorie

8 – 12 bpm

peste 30 bpm

Mucoase

Roz, umede

uscate, lipicoase sau alta culoare decat roz

Timpul de reumplere capilara

1 – 2 secunde

mai mare de 3 secunde

     

Ce sa faci cat astepti

Ai sunat medicul veterinar. In timp ce astepti, sunt cateva lucruri care le poti face pentru a-ti ajuta calul cu privire la urmatoarele probleme.

Colica:

Continuati sa plimbati calul daca este posibil, acest lucru ajuta la disconfort si la defecare. Calului ii poate fi permis sa se intinda daca este obosit. Scoateti hrana astfel incat sa nu agraveze blocajul. Monitorizati orice semn vital cunoasteti (ritm cardiac, culoarea mucoaselor). Administrati medicamente doar daca medicul veterinar le recomanda.

Sugrumarea:

Indepartati hrana si apa. Mentineti calul calm si relaxat.

Ranile:

Curatati orice plaga contaminata cu apa de la robinet sau ser fiziologic steril. Acoperiti cu un bandaj uscat si curat. Verificati cand a avut calul dumneavoastra ultimul rapel pentru tetanos. Nu aplicati unguentul oftalmic pe rana (decat daca este indicat de catre medicul veterinar) inainte de sosirea medicului veterinar.

Schiopatatul:

Gasiti o coarda de extensie, daca vor fi necesare radiografii. In cazul in care calul incearca sa cada, puneti-l intr-un stand si indepartati-va. In cazul in care calul se poate deplasa catre hambar destul de bine, mutati-l intr-un stand langa apa si eletricitate. In cazul in care calul ar putea avea o fractura si acesta este aproape de hambar, stati acolo; in cazul in care calul dumneavoastra este in afara padocului, incercati sa gasiti o cale de a aduce rulota catre cal.

Sistemul nervos:

Puneti calul intr-un stand care sa aiba minimul de obiecte (inclusiv indepartarea fanului si a cerealelor pentru a reduce sansa de a se ineca) sau intr-un spatiu mic singur. Asigurati-va ca toata lumea sa paraseasca standul sau spatiul pentru a evita ranirea si incercati sa reduceti stimulii (de ex. evitati mutarea altor cai, zgomotul, luminile).

Sistemul respirator:

Minimalizati exercitiile si stresul. Daca exista riscul sa se stranguleze, incercati sa izolati calul, harnasamentul acestuia si sa indepartati ingrijitorii. Luati temperatura calului daca acesta este obisnuit. Daca hambarul sau calul este incins, puneti apa rece de-a lungul coloanei vertebrale si/sau pieptului. Apa rece si curata ar trebui sa fie intotdeauna disponibila pentru cal, in special intr-o urgenta.

Ochii:

Puneti calul dumneavoastra intr-un stand intunecat.

Sistemul urinar (de ex. efort la urinare, urina decolorata):

luati ritmul cardiac. Colectati urina daca el/ea urineaza. Nu obositi calul.

Probleme de reproducere:

Daca este prezent sangele, incercati sa localizati de unde provine (verificati atat iapa cat si armasarul). Luati semnele vitale cu care sunteti obisnuit. Daca penisul este prolabat, aplicati apa rece folosind un furtun pentru a reduce umflatura.

Probleme de fatare:

Legati coada iepei. Curatati vulva iepei cu sapun delicat si apa. Deschideti membranele daca manzul este vizibil sau daca vedeti un sac gros rosu. Pastrati placenta (ar trebui eliminata pana la trei ore).

Manjii:

Mulgeti iapa daca este in siguranta sa o faceti. Tineti manzul linistit in cazul in care este fatat prematur.

In general ganditi-va de doua ori cu privire la:

  • Administrarea medicamentelor. Fenilbutazona poate ascunde semne care medicul veterinar le foloseste pentru a evalua problema. Fenilbutazona si Banamina sunt periculoase cand sunt administrate intramuscular si xilazina este daunatoare oamenilor.
  • Interferarea cu un cal cu tulburari neurologice, un armasar, o iapa in timpul fatarii, sau un manz in timpul fatarii. Asteptare – colica poate fi fatala daca o portiune de intestin este rasucita pentru sase ore sau mai mult; ranile pot ajunge pana la articulatii, tecile tendoanelor, piept sau abdomen; poate aparea fractura orbitala; caii neurologici se pot rani singuri sau pot rani alte persoane; o rupere incompleta sau fractura poate deveni completa; si manjii pot deveni foarte bolnavi intr-un timp scurt.

      Pregatirea pentru situatii de urgenta la hambar.

  •       Trusa de prim ajutor
  •       Telefoanele medicului veterinar
  •       Numele/telefoanele prietenilor care pot ajuta
  •       Directii clare la centrul de sesizare.
  •       Informatii pentru transport
  •       Planul pentru evacuarea de urgenta.