Duminică, Iunie 16, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Chinchila este un mic rozător originar din America de Sud, cunoscut pentru blana sa densă și moale. Este un animal ierbivor și trăiește în habitatul său natural în munții Anzi din Chile, Peru, Bolivia și Argentina. Chinchila este un animal popular de companie datorită naturii sale jucăușe și afectuoase, dar necesită o dietă specifică și îngrijire adecvată pentru a rămâne sănătoasă și fericită. Chinchilele sunt cunoscute ca fiind ierbivore. Un erbivor este un animal care își obține energia consumând numai materie vegetală. Acest tip de dietă bazată exclusiv pe plante este important pentru erbivore, deoarece acestea trebuie să aibă hrană în mișcare constantă în întregul lor sistem digestiv pentru a rămâne sănătoase.

Chinchilele au nevoie de o dietă bogată în fibre, săracă în carbohidrați și cu conținut scăzut de grăsimi. Acest lucru se obține prin hrănirea chinchilei dvs. cu fân de iarbă cu conținut ridicat de fibre, o dietă de pelete îmbogățită, precum și produse speicifice. Fructele pot fi oferite chinchilei dvs. în cantități mici, ca răsfăț.

Recomandări pentru o dietă sănătoasă pentru chinchilla:

Chinchilla dumneavoastră ar trebui să aibă întotdeauna acces la fân proaspăt, de bună calitate, cu iarbă. Iarba adaugă fibre în dieta chinchilei dvs. pentru a promova o bună sănătate gastrointestinală. Aceste fibre alimentare sunt, de asemenea, importante pentru menținerea sănătății orale a chinchilei dvs. Chinchilele au nevoie să mestece o perioadă prelungită pentru a extrage nutrienții din dieta lor, precum și pentru a-și păstra
dinții în continuă creștere, măcinați și în stare bună.

Fânul ar trebui să reprezinte aproximativ 75-80% din dieta sa.Tipurile de iarbă care pot fi achiziționate de la magazinele de animale de companie sunt fânul de Timothy și iarba de livadă. Fânul de Timothy este un tip de fân folosit ca hrană pentru animalele de companie, în special pentru iepuri, cobai și șoareci. Este numit după fermierul american John Timothy, care a fost cel care a introdus și a început să cultive această plantă pentru hranirea animalelor. Fânul de Timothy are un conținut ridicat de fibre și este bogat în nutrienți esențiali pentru sănătatea animalelor de companie, cum ar fi proteinele și vitamina C. Este disponibil în magazinele de specialitate pentru animale de companie și poate fi achiziționat sub formă de baloți sau saci de diferite dimensiuni.

Iarba de ovăz și Brome sunt, de asemenea furaje acceptabile. Iarba Brome (Bromus inermis) este o specie de iarbă perenă originară din Europa și Asia de Vest. Este frecvent utilizată pentru hrănirea animalelor de fermă, în special a bovinelor și ovinelor. Iarba Brome este cunoscută pentru calitățile sale nutriționale, fiind bogată în carbohidrați, proteine și minerale. De asemenea, această specie de iarbă este rezistentă la secetă și la temperaturi scăzute, ceea ce o face o opțiune populară pentru culturi agricole în zonele cu climă rece sau cu perioade de secetă.

Fânul de lucernă nu este potrivit pentru o chinchilla adultă, deoarece acest tip de fân conține prea mult calciu și proteine. Fân de lucernă ar trebui folosit doar la chinchilele cu vârsta sub 6 luni sau pentru femelele care au fătat.

Peletele pentru chinchille

Peletele pe bază de fân, care sunt special concepute pentru chinchile, pot fi achiziționate de la un magazin de tip pet-shop sau din cabinetele veterinare.
Este important să alegeți o dietă de pelete care să fie pe bază de fân. Acest tip de dietă nu ar trebui să conțină fructe, semințe sau nuci. Dietele pelete ar trebui să se limiteze la 1-2 linguri pe zi și ar trebui să conțină 15-20% fibre, 16-20% proteine și 2-4% grăsimi.

Medicul veterinar vă poate recomanda creșterea sau scăderea acestei cantitâți în funcție de greutatea chinchilei dumneavoastră. De asemenea, peletele pentru chinchilla vor avea un aspect mai lung în comparație cu alte diete pentru rozătoare, ceea ce permite o mai ușoară manipulare pentru chinchilla dumneavoastră.

Nu înlocuiți dieta sub formă de pelete a chinchilei dvs. cu o dietă pentru iepuri, hamsteri sau porcușori de Guineea, deoarece aceasta poate cauza dezechilibre nutriționale.

Nu este necesară suplimentarea chinchilei dvs. cu adaos de vitamine sau minerale dacă este hrănită cu o bună o dietă de pelete de calitate.

Legume și alte verdețuri

Anumite verdețuri, legume și fructe proaspete pot contribui la tulburări gastrointestinale și dezechilibre la anumite minerale și nutrienți. Din acest motiv, este important să vă hrăniți chinchila cu o cantitate foarte limitată de produse și să introduceți lent verdețurile dacă chinchila dvs. nu este obișnuită cu ele, pentru a preveni diareea. Acestea nu ar trebui să depășească 10% din dieta zilnică a chinchilei dumneavoastră.

Printre opțiuni se numără busuiocul, salata romană, salata cu frunze roșii, coriandrul, radicchio, salata elvețiană și crețușca.

Unele verdețuri care trebuie evitate sunt prazul, arpagicul, ceapa, sparanghelul, avocado, mazărea, varza, porumbul, spanacul, rubarba saufrunze de rubarbă.

Fructe și alte recompense

Chinchilele au un sistem gastrointestinal care nu este conceput pentru a tolera alimente bogate în grăsimi sau zahăr. Acest lucru înseamnă că chinchilla dvs. ar trebui hrănită doar cu cantități mici de fructe și nuci ca răsfăț (mai puțin de 1 linguriță pe zi). Evitați bunătățile precum picăturile de iaurt, deoarece acestea pot conține niveluri ridicate de zaharuri. În schimb, hrăniți-o cu bucăți mici de morcovi, stafide sau afine uscate și mere ca răsfăț. Unele alimente care trebuie evitate sunt bananele, semințele de floarea-soarelui și alunele.

Necesarul de apă al unei chinchille

Apa proaspătă ar trebui să fie mereu la dispoziția chinchilei dumneavoastră, fie într-un bol greu cu fund plat, fie într-o sticlă de apă. Asigurați-vă că apa este schimbată zilnic.Variația tipurilor de fân poate crea un interes sporit pentru dieta chinchilei dumneavoastră, dar este important să continuați să îi dați aceeași cantitate de hrană în fiecare zi. De asemenea, este important să rețineți cantitatea de hrană pe care o consumă chinchilla dumneavoastră, deoarece chinchilla mănâncă în principal noaptea. Acest lucru vă va permite să observați orice schimbare în dieta sau apetitul chinchilei dvs. imediat.

În cazul în care se fac schimbări în alimentație, asigurați-vă că acest lucru se face treptat, pentru a permite sistemului animalului dvs. să se adapteze la schimbare. De asemenea, este important să rețineți că unele fructe, legume și nuci sunt periculoase pentru chinchile. Dacă nu sunteți sigur că un anumit aliment este sigur pentru chichilina dvs., cel mai bine este să nu o hrăniți și să consultați întotdeauna medicul veterinar cu privire la orice schimbări sau îngrijorări.

Sursa: lafeber.com