Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cel mai probabil, multi dintre noi, la auzul cuvantului „dihor”, ne gandim imediat la perioada copilariei, cand mergeam in vacanta, in vizita la bunicii din provincie si auzeam cum dihorul a dat buzna in cotetul gainilor si a facut ravagii. Dar, oare, v-ati gandit vreodata ca dihorul poate fi si un animal de companie indragit, care devine din ce in ce mai popular ?

In Statele Unite ale Americii, popularitatea dihorului a inceput sa creasca inca din anii ‘80, ajungand sa fie supranumit „Animalul de companie al anilor ‘90”, iar la ora actuala, se estimeaza ca numarul dihorilor, animale de companie, din USA a ajuns la zece milioane. Si la noi in tara, dihorul a inceput sa devina din ce in ce mai popular, numarul lor, ca animale de companie, estimandu-se, la ora actuala, la cateva mii.

Dihorul domestic (Mustela putorius furo) a fost domesticit de mai bine de 2500 de ani, iar numele sau provine din latinescul „furritus” care inseamna „hot mic”.

Ca si caracteristici, dihorii masoara 50 cm, in medie, in lungime si cantaresc intre 0,5-2,0 kg. Culorile dihorilor sunt variate, incluzand : maro, negru, albinos si argintiu. Acestia isi petrec, de regula, intre saisprezece si optsprezece ore din zi dormind, fiind mai activi la rasarit si la apus (fiind animale crepusculare). Fata de stramosii lor, dihorii salbatici, care sunt animale solitare, cei domestici pot trai in grupuri.

Ce trebuie sa avem in vedere inainte de a ne lua un dihor?

Dihorii sunt animale incredibil de curioase si vor mirosi fiecare coltisor din casa. Tineti inchise zonele periculoase (debarale, subsoluri), astupati toate gaurile din locuinta si nu le lasati la indemana substante periculoase, ascunzand totodata obiectele din burete sau cauciuc, deoarece sunt favoritele lor si, cu siguranta, vor rontai putin din ele.

Asistenta medicala este, iar, o problema care trebuie luata in considerare, dihorii fiind animale care necesita controale veterinare periodice, fiind predispusi la diferite afectiuni, al caror tratament poate fi de multe ori costisitor, in timp ce gasirea unui medic veterinar specializat pe astfel de animale exotice poate reprezenta o adevarata aventura..

Dihorii au obiceiul de a musca, mai ales in prima parte a vietii, cand sunt pui. Multe persoane nu iau in seama acest lucru si, atunci cand se vad intr-o astfel de situatie, intra in panica si nu au rabdare sa ii dezvete de acest obicei. Pentru ca fiecare dihor are o personalitate diferita, nu se poate estima timpul in care poate fi dezvatat, mai ales daca noul stapan nu a mai avut de a face cu alte animale pana atunci.

De asemenea, dihorii au un miros specific, mai ales masculii, pana cand sunt sterilizati. Multe persoane nu gasesc acest miros deranjant, insa exista totusi un  mic procent de persoane, care nu il suporta.

Dihorii pot fi invatati sa isi faca nevoile la ladita, insa, datorita metabolismului foarte rapid, mananca putin si des, mergand frecvent la toaleta. Din acest motiv, se mai pot intampla mici accidente, adica sa rateze ladiata si sa-si faca nevoile intr-un colt din camera, lucru care poate fi destul de neplacut pentru anumite persoane.

De unde putem achizitiona un dihor ?

La ora actuala posibilitatile in acest sens sunt numeroase, de la pet-shop-uri si persoane care cresc astfel de animale si le imperecheaza, pana la crescatori autorizati sau chiar adoptii in cadrul comunitatilor de proprietari de dihori (la ora actuala existand diferite site-uri si forum-uri specializate pe dihori sau chiar grupuri pe diferite site-uri de socializare).

In Romania in momentul de fata, problema principala este reprezentata de diversitatea genetica redusa, existand astfel riscul consangvinizarii si de aici diferite probleme de ordin genetic ce deriva din aceasta. Din acest motiv, tot mai multi iubitori ai acestei specii prefera sa isi achizitioneze exemplare de la crescatori autorizati din afara pentru a avea siguranta unor animale sanatoase din punct de vedere genetic.

Care este dieta unui dihor ?

Dihorii sunt carnivori, in totalitate. De aceea, dieta lor trebuie sa fie bogata in proteine animale si grasimi, in timp ce carbohidratii nu ofera niciun aport de energie sau calorii.

Exista insa diferite firme ce comercializeaza hrana pentru dihori (unele mai bune, altele mai putin bune, depinde pe cine intrebi), insa un lucru este cert, si anume ca dieta pe baza de carne si de organe neprocesate este cea mai sanatoasa pentru dihori. O dieta deficitara sau necorespunzatoare sta la baza majoritatii afectiunilor metabolice.

Cat de des vom vizita medicul veterinar ?

In primul an de viata, vizitele la medicul veterinar vor fi mai dese. Puii de dihor se vaccineaza inpotriva maladiei Carré la varsta de 8 saptamani, cu rapel la varsta de 12 saptamani, apoi sunt vaccinati antirabic. Vaccinarea antirabica si cea antijigodioasa se va repeta anual. Datorita reactiilor adverse, frecvente in urma vaccinarii la dihori, este recomandat ca acestia sa ramana in cadrul clinicii veterinare inca 30 de minute dupa vaccinare si sa fie vaccinati numai cu vaccinuri monovalente de origine murina. Vaccinurile pe cultura de nurca sau dihor (majoritatea vaccinurilor polivalente pentru caini) nu trebuie folosite, deoarece pot provoca seroconversie si moarte.

 Este recomandat ca deparazitarea interna sa se faca cu produse aprobate pentru dihori (ex: Advocate pentru pisici pana in 4 kg si dihori) pentru prevenirea infestatiilor cu ectoparaziti.

De asemenea, se poate opta pentru sterilizarea chirurgicala sau chimica, pentru reducerea mirosului specific al dihorilor si a problemelor legate de agresivitate, in perioada de imperechere. Acest lucru este recomandat mai ales in cazul femelelor, care, avand ovultia indusa de actul sexual, pot ramane in perioada de estru timp indelungat si, datorita hiperestrogenismului, femela se poate anemia in timp, datorita supresiei maduvei osoase hematogene de catre hormonii estrogeni, afectiune ce se poate dovedi fatala in timp.

Care sunt cele mai frecvente afectiuni intalnite la dihori ?

In cazul dihorilor, afectiunile pentru care va trebui sa apelam la medicul veterinar sunt numeroase, insa, printre cele mai frecvente, putem enumera:

  • Raia auriculara – sau otita parazitara, produsa de un parazit numit Otodectes cynotis . Acelasi microorganism este izolat la caini si pisici, iar boala poate fi transmisa de la o specie la alta. Diagnosticul si tratamentul sunt identice cu cele de la caini si pisici.
  • Virusul influenza uman – provoaca febra, letargie, anorexie, scurgeri nazale, stranut si depresie. De regula, se transmite de la om la dihor, extrem de rar invers. Tratamentul este unul de sustinere, iar recuperarea se produce de obicei in decurs de 7-14 zile.
  • Corpii straini gastrici – sunt frecvent intalniti la dihori, din cauza naturii curioase a acestor animale. Semnele clinice includ anorexie, hipersalivatie, durere abdominala, diaree si voma. Corpii straini sunt, de regula, obiecte de cauciuc moale sau plastic, dar pot fi si tricobezoari. Tratamentul consta in inlaturarea chirurgicala sau endoscopica.
  • Hiperadrenocorticismul – la dihori este cauzat de secretia excesiva a hormonilor sexuali de catre glandele suprarenale. Semnul clinic cel mai comun este pierderea parului incepand de la coada si crupa si progresand catre flancuri si cap. Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice si a masurarii hormonilor sexuali. Exista tratament medical si chirurgical.
  • Insulinoamele – sunt foarte intalnite la dihorii cu varsta mai mare de 3 ani. Aceste tumori functionale ale celulelor pancreatice determina niveluri crescute de insulina, cu hipoglicemie consecutiva si semne clinice asociate acesteia precum slabiciune, letargie, pareza membrelor posterioare, hipersalivatie si crize. Sunt posibile tratamentul chirurgical si cel medical, dar nu exista vindecare.

 

Care sunt avantajele si dezavantajele sterilizarii dihorilor ? 

Castrarea dihorilor este un subiect intens dezbatut atat de specialisti, cat si de catre crescatorii de dihori. Principalele probleme sunt reprezentate de mirosul pregnant de mosc si hiperestrogenismul femelelor ce raman perioade indelungate in calduri, cat si de faptul ca sterilizarea dihorilor este considerata unul dintre principalii factori ai hiperadrenocorticismului.

Studiile arata ca in tari precum SUA, unde se obisnuieste sterilizarea dihorilor la varste foarte fragede (sub 6 saptamani), procentul dihorilor diagnosticati cu hiperadrenocorticism este cu mult mai mare decat in tari precum Olanda unde se obisnuieste sterilizarea dihorilor la varsta de 6 luni. In schimb, procentul cel mai mic este raportat in tari precum Marea Britanie unde nu se practica sterilizarea dihorilor pe scara larga.

In ultimii ani, a aparut si o alta varianta, si anume implantul cu acetat de deslorelin. Acesta are avantajul de a opri secretia de hormoni sexuali ( astfel gonadele sunt inactive si nu vor mai aparea perioadele de calduri la femele, iar mirosul specific dihorilor va fi diminuat considerabil) fara a predispune animalul la aparitia hiperadrenocorticismului. Costul usor piperat cat si perioada de actiune a implantului, de 18 luni in medie pot fi considerate dezavantaje, insa pe termen lung se poate dovedi o alternativa mult mai sanatoasa pentru animal, cat si mult mai ieftina pentru bugetul proprietarului (in comparatie cu costurile tratamentului pentru hiperadrenocorticism). 

Caror categorii de oameni li se potriveste dihorul ca animal de companie si cui nu ii este recomandat ? 

Dihorul poate reprezenta un animal de companie special, usor excentric din punctul de vedere al unor persoane, care poate fi recomandat in special celor cu un program mai incarcat, dar care dispun totusi de cateva ore libere pentru a-i oferi dihorului atentia si timpul necesar.

Acesta este un animal ce poate sta liber prin casa sau poate fi inchis in cusca lui cat timp sta singur, fara ca acest lucru sa il deranjeze. Este totusi un animal care are nevoie de exercitiu fizic si atentie si nu este recomandat sa isi petreaca tot timpul in cusca.

De asemenea, datorita firii curioase si a obiceiului de a musca, mai ales cand sunt pui, nu este recomandat persoanelor cu copii mici.

Daca hotarati totusi sa va luati un dihor drept animal de companie, este recomandat sa va documentati inainte cu privire la aspectele ce tin de cresterea si ingrijirea acestuia, despre avantajele si dezavantejele pe care le prezinta acest tip de animal, precum si despre  costurile aferente intretinerii unui astfel de animal.