- Detalii
- Îngrijire la reptile
Cum sa va feriti reptilele de companie de pericolele iernii
Atunci cand vine vremea rece, mai ales in zonele supuse unor modificari climatice sezoniere semnificative, exista cateva masuri pe care proprietarii de reptile trebuie sa le ia pentru a se asigura ca animalele lor raman la adapost si se mentin sanatoase. Cu exceptia catorva diferente minore, aspectele care trebuie avute in vedere pentru serpi, soparle si broaste testoase de apa si de uscat, sunt similare.
Tineti-le la caldura
In primul rand, toate aceste reptile cu sange rece, a caror temperatura corporala se adapteaza la cea a mediului, necesita surse suplimentare de caldura pentru mentinerea capacitatii de digestie, a functiilor sistemului imunitar si a metabolismului. Acest aspect este adevarat mai ales atunci cand temperaturile scad.
O reptila care poate sa nu aiba nevoie in timpul verii de o sursa suplimentara de caldura, precum un bec pentru terariu sau o saltea termica, poate avea nevoie de aceste surse suplimentare in timpul iernii. Acest lucru se aplica mai ales pentru anumite reptile, precum testoasele de uscat, care au nevoie de temperaturi mai mari pentru a-si pastra starea de sanatate. Cea mai buna metoda pentru a stabili daca temperatura din terariu este adecvata pentru animal, este aceea de a folosi o lampa cu infrarosu pentru a observa ce zone ale terariului sunt folosite cel mai frecvent de animal. Speciile diferite necesita temperaturi optime diferite; cu ajutorul unei lampi cu infrarosu, puteti sa va faceti o idee destul de exacta despre temperatura aerului din terariu si sa o comparati cu intervalul de temperaturi recomandat pentru specia respectiva. Cea mai buna sursa de informatii privind intervalele de caldura specifice pentru fiecare specie, este medicul veterinar. Daca aveti o lampa cu infrarosu, trebuie sa aveti si termometre care se aplica pe peretii interni ai terariului, astfel incat sa puteti monitoriza variatiile de temperatura de la acest nivel.
Orice sursa de caldura trebuie conectata la un termostat setat sa porneasca automat sursa la nevoie, pentru a mentine temperatura mediului in limitele dorite. Astfel puteti limita riscul de supraincalzire a animalului si de scurtcircuitare a sursei. Asa-numitele roci incalzite - incalzitoare de terariu cu aspect de roca - nu trebuie folosite pentru reptile. Aceste obiecte nu pot incalzi in mod adecvat un terariu, iar multe reptile nu au capacitatea senzoriala de a percepe arsurile de pe abdomen care pot aparea daca reptila petrece prea mult timp pe rocile respective. Reptilelor care traiesc in apa, precum testoasele, trebuie, de asemenea, sa li se ajusteze temperatura apei din acvariu atunci cand temperatura aerului scade in timpul iernii. Daca temperatura apei scade prea mult pentru specia respectiva de animal, trebuie sa adaugati la acvariu incalzitoare suplimentare. Sa fie lumina!
Pe langa caldura, aproape toate reptilele necesita o sursa de radiatii ultraviolete (UV) care sa favorizeze fixarea vitaminei D in piele. Astfel se va favoriza si absorbtia calciului si fosforului din hrana. Desi multe reptile sunt scoase afara in lumina directa a soarelui in timpul lunilor calde de vara pentru a li se intruni acest necesar, vremea rece face imposibil acest lucru. Deoarece sticla de geam filtreaza radiatiile UV, asezarea acvariului sau terariului langa o fereastra nu reprezinta o masura eficienta. Trebuie sa oferiti radiatii UV directe cu ajutorul unui bec cu UV special estimat reptilelor, care sa lumineze terariul de deasupra timp de 10-12 ore pe zi. In functie de producator, becul trebuie schimbat la fiecare 6-12 luni pentru a asigura o expunere adecvata la UV. Inceputul sezonului rece reprezinta un moment ideal pentru a verifica daca acest bec cu UV mai este functional.
Pielea solzoasa are nevoie de umezeala
Odata cu vremea rece, apare aerul uscat. Majoritatea reptilelor se bazeaza pe umiditatea aerului pentru a se hidrata si pentru a naparli. Fara o umiditate adecvata, reptilele, inclusiv serpii si cateva specii de soparle, se pot deshidrata si imbolnavi, putand retine portiuni mari de piele atunci cand naparlesc. Daca aerul din casa devine foarte uscat in sezonul rece, stropiti-va reptila (sau introduceti-o intr-un bol cu apa calduta) de cateva ori pe saptamana. Oferiti-i un vas cu apa putin adanc, in care sa poata intra. Introducand in terariu muschi de turba sau prosoape de hartie inmuiate in apa, puteti pastra umiditatea la acest nivel, insa asigurati-va ca schimbati zilnic aceste surse de umezeala.
Evitati hibernarea
Aud adesea proprietarii de reptile spunand ca animalele lor intra in hibernare in timpul iernii - ca acestea inceteaza sa manance si sa se mai miste prin terariu pana la revenirea primaverii. Unii oameni isi lasa reptilele chiar in camari reci si intunecate pentru a favoriza acest comportament, gandind ca isi ajuta animalele sa intre intr-un proces natural. Daca acest lucru se intampla, metabolismul si digestia lor incetinesc, iar sistemul lor imunitar poate sa nu mai functioneze la parametri optimi. In libertate, reptilele hiberneaza de necesitate ca raspuns la lipsa hranei si la expunerea la temperaturile scazute din timpul iernii. In captivitate, totusi, obiectivul principal este acela de a mentine constanta temperatura din terariu, in limitele agreate de animal, si de a furniza hrana pe toata perioada anului. Conditiile din mediul de viata al animalului nu trebuie sa se modifice odata cu schimbarea anotimpurilor, iar pentru ca animalele care hiberneaza pot deveni mai predispuse la aparitia infectiilor si a bolilor metabolice, starea aceasta de hibernare trebuie evitata.
Luarea masurilor necesare pentru bunastarea reptilelor in timpul iernii
Animalele exotice precum serpii, soparlele si testoasele de apa sau de uscat, pot fi fascinante, iar ingrijirea lor poate oferi satisfactie. Insa, in general, atunci cand scoatem reptilele din mediul lor natural de viata si le crestem ca si animale de companie in zone mai reci, avem si responsabilitatea de a le oferi suficienta caldura indiferent de temperatura de afara. Pregatirea de iarna a acestor animale trebuie sa includa un plan secundar, pentru situatiile in care sistemul de electricitate cade. Un astfel de plan trebuie sa includa un generator aflat in standby sau un aranjament cu medicul veterinar, pentru situatii de urgenta. Iar daca aveti intrebari legate de modul in care sa va ingrijiti in mod adecvat animalul exotic in timpul iernii, intrebati medicul veterinar.
- Detalii
- Monica Nita