Vineri, Octombrie 04, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Un animal special are nevoie de o îngrijire specială! De neînțeles uneori pentru cei care sunt obișnuiți ca animalele de companie să fie doar câinii sau pisicile, o mare bucurie pentru cei care le aleg, animalele exotice au nevoie de o atenție specială. Nu de puține ori, posesorii lor se găsesc în situația de a nu găsi la cabinetele veterinare specialiști care să le dea sfaturi de îngrijire, care să le diagnosticheze sau să le trateze corespunzător.

Îngrijirea animalelor exotice

La The Vets, rețeaua de clinici veterinare din București, există medici cu specializare și experiență în tratarea animalelor exotice. Dr. Vlad Bandac, medic veterinar specializat în animale exotice la Clinica The Vets 13 Septembrie a absolvit în 2013 cursul ESAVS (European School for Advanced Veterinary Studies) de specializare în animale exotice și, de atunci, s-a perfecționat încontinuu în diagnosticarea și tratarea lor. Cu el am stat de vorbă pentru a înțelege mai multe despre ce înseamnă îngrijirea animalelor exotice, la ce trebuie să fim atenți, când e nevoie să mergem la veterinar și ce alte lucruri trebuie să știm.

De obicei, vorbim de animale sensibile, cu nevoi speciale, care au nevoie de îngrijire adecvată, spune medicul. Dacă decidem să ne luăm un animal exotic, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne informăm foarte, foarte bine despre ce implică îngrijirea lui. Nu este la fel ca în cazul câinilor și pisicilor! Recomandarea medicului este de a nu lua decizia de a avea un animal exotic pe impuls, doar pentru că l-am văzut undeva, ci de a cântări bine înainte dacă îi putem asigura condițiile potrivite pentru o viață sănătoasă.

Dacă pisicile sau cățeii umblă liberi prin casă și nu pățesc nimic, nu același lucru putem spune și despre animalele exotice. Din păcate, întâlnim foarte des accidente casnice, cu repercusiuni nedorite. De aceea, condițiile de întreținere sunt foarte importante, atât pentru a preveni accidentele, cât și pentru a asigura animalului un mediu cât mai apropiat de cel natural în termeni de temperatură, umiditate relativă și altele.

În funcție de specie, temperatura, umiditatea și lumina trebuie monitorizate permanent, nerespectarea strictă a nevoilor lor putând avea consecințe nedorite - de exemplu, dacă este prea frig, unele reptile chiar dacă mănâncă, nu digeră corect hrana, dacă este prea cald, iepurașii sau alte rozătoare pot face infarct.

În funcție de specie, este obligatoriu să găsim cuștile, coliviile, voilerele, terariile, acvariile corecte. Când discutați cu medicul veterinar, întrebați-l care este dimensiunea potrivită pentru ca animalul vostru exotic să se simtă confortabil în căsuța lui și cu ce trebuie aceasta dotată. Accesoriile trebuie să fie și ele potrivite cu specia și nevoile animalului, în caz contrar putând exista accidente.

Curățenia este de asemenea importantă, așa că nu trebuie deloc să neglijăm igienizarea habitatului animalului, atunci când e necesar. De asemenea, căsuța trebuie securizată, astfel încât animalul să nu poată scăpa de acolo și să fie victima unor accidente nedorite. Dacă decidem să îi dăm drumul prin casă, scurta lui aventură trebuie întotdeauna monitorizată îndeaproape. În cazul în care avem și alte animale, cum sunt câinii sau pisicile, trebuie să ne asigurăm că acestea nu îi pot face rău, chiar și în joacă, și că nu îl stresează.

Alimentația unui animal exotic este foarte importantă. În funcție de specie, veterinarul vă va recomanda hrana potrivită, recomandare pe care este vital să o respectați. Chiar dacă diversitatea de produse de pe piață nu este atât de mare ca în cazul altor specii, tot trebuie să ne asigurăm că am făcut alegerea potrivită de hrană. Dacă în cazul animalelor obișnuite de casă, cum sunt câinii și pisicile, avem o gamă mai mare de alegeri, în cazul celor exotice indicațiile sunt stricte. Din păcate, nu de puține ori vedem în cabinetele veterinare animale exotice cu probleme de sănătate din cauza alimentației necorespunzătoare.

În general, media de viață a unui animal exotic este mult mai mică, ceea ce duce automat la necesitatea unor consultații medicale mai frecvente. Recomandarea specialiștilor este să nu lăsați să treacă mai mult de 3-4 luni între vizitele la veterinar.

Toate animalele exotice au nevoie de deparazitare internă și externă, preventiv sau curativ dar, atenție, de vaccinat se vaccinează doar iepurii și dihorii.

Nu în ultimul rând, spune medicul Vlad Bandac, fiecare proprietar trebuie să-și verifice săptămânal sau cel mai târziu la două săptămâni animalul. Nu vorbim aici de o verificare vizuală, care îl poate induce în eroare pe proprietar. În cazul multor specii de animale exotice, semnele unei eventuale boli pot fi foarte greu de observat la prima vedere și, atunci când devin vizibile, să fie prea târziu pentru a interveni.

Este foarte, foarte important să îl cântărească de fiecare dată și să fie atent la orice semne de boală care ar putea apărea - apatie, inapetență, semne digestive ca voma, diareea sau constipația, la semnele respiratorii - dispnee, secreții oculare sau nazale, strănut, tuse.

În cazul în care observăm cel mai mic lucru în neregulă, este vital să se prezinte la medic cât mai repede posibil, în termen de ore, nu de zile. Cum spuneam, animalele exotice sunt sensibile și au nevoie de o îngrijire specială.