Duminică, Iunie 16, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Animalele din viața noastră sunt mai mult decât niște animale. Ele sunt membri ai familiei, prieteni, surse de sprijin, confidenți și furnizori de dragoste necondiționată. Atunci când nu mai sunt alături de noi, fie din cauza morții, fie din alte circumstanțe, plângem la fel ca orice altă pierdere semnificativă din viața noastră. Acesta este un proces natural, pe măsură ce ne adaptăm la schimbările din viața noastră, creând noi rutine pentru zilele ce vor urma.

 

Durerea este una dintre cele mai normale și naturale manifestări pe care le puteți experimenta după o pierdere; totuși, este una dintre cele mai neînțelese. Atunci când suferiți, puteți experimenta o multitudine de emoții care pot afecta fiecare domeniu al vieții dumneavoastră: fizic, intelectual, emoțional, social și spiritual. La un moment dat puteți fi supărat, în următorul puteți plânge, iar apoi puteți decide să vă ocupați de o sarcină și, în schimb, să vă târâți în pat și să adormiți.

Acest efect de roller coaster, care îi face pe unii oameni să se întrebe dacă sunt normali, face parte din procesul natural al doliului, fără nimic nebunesc în el. Este un răspuns psihologic și fizic foarte sănătos, care necesită exprimare și recunoaștere. Încercările de a suprima sentimentele de doliu pot uneori, de fapt, să prelungească procesul de vindecare.

Procesarea durerii

Acordați-vă permisiunea de a plânge

Ați suferit o pierdere imensă. Meritați oportunitatea de a plânge așa cum aveți nevoie. Înconjurați-vă de alte persoane care înțeleg legătura pe care ați avut-o cu animalul dumneavoastră de companie și cu care puteți vorbi deschis despre durerea dumneavoastră fără teama de a fi judecat. Încercați să nu țineți cont de comentariile unor persoane neînțelegătoare.

Exprimați-vă sentimentele

Acest lucru vă poate ajuta să eliberați o parte din energia din interiorul dumneavoastră și vă permite să obțineți o perspectivă. Vorbiți cu cei în care aveți încredere. Dacă aveți dificultăți în a vorbi despre sentimentele dumneavoastră cu alte persoane, scrierea unui jurnal sau a unei scrisori poate fi o modalitate utilă de a vă procesa emoțiile. Alte expresii creative care vă pot surprinde sentimentele pot include crearea de lucrări de artă cu lut, uleiuri, pasteluri, pictură, desen, proiectarea unui colaj și scrierea de povești sau poezii.

Identificați ce vă poate ajuta, din experiențele de până acum 

Aveți deja o multitudine de abilități de adaptare pe care le-ați creat de-a lungul vieții. Indiferent de amploarea pierderilor anterioare, ați reușit să treceți peste aceste pierderi folosindu-vă puterea și abilitățile. Identificați ce v-a ajutat înainte și apelați la asta acum.

Permisiunea de a jeli atunci când aveți ocazia

Doliul nu este nici previzibil, nici evitabil. Pur și simplu se întâmplă. Durerea vă poate învinge în valuri de emoții, cu flux și reflux, la fel ca valurile unui ocean. Această pierdere cauzează multe schimbări în viața ta și îți va lua timp să te adaptezi. După o pierdere, experimentați multe premiere; prima dimineață în care nu umpleți castronul cu mâncare, prima după-amiază în care nu ieșiți la plimbare, prima dată când vă culcați fără să împărțiți perna, prima dată când vă uitați la televizor cu poala goală și așa mai departe. Aceste evenimente vă pot arunca înapoi în emoții puternice de doliu pentru o vreme. Fiți conștienți și pregătiți pentru aceste evenimente, astfel încât să vă puteți acorda permisiunea de a jeli din nou puternic. 

Aveți răbdare

Doliul unei relații semnificative necesită timp, mult mai mult timp decât sancționează societatea. Fiți blând cu dumneavoastră!

Găsiți un mod în care să vă luați rămas bun 

Societatea promovează ritualurile pentru oameni, cum ar fi înmormântările și acele praznicuri de după înmormântări. Creați-vă propriul ritual pentru animalul dumneavoastră de companie, o pierdere adesea la fel de semnificativă ca cea a unui om. Puteți scrie un necrolog, puteți să îi sărbătoriți viața printr-o amintire republicată pe Facebook sau Instagram, puteți dona pentru o cauză în numele animalului dvs. de companie, puteți planta un copac sau o floare, sau puteți crea ceva. 

Faceți ceva care să vă bucure

Faptul că vă permiteți să zâmbiți nu înseamnă că vă este mai puțin dor de animalul dvs. de companie, ci doar că aveți grijă de viața dvs în continuare.

Aspecte importante ale doliului

Există mai mulți factori care vă pot amplifica durerea, așa că acordați-vă permisiunea să jeliți atâta vreme cât simtiți că este nevoie. Unii dintre acești factori includ:

 • Dacă nu ați mai avut nicio experiență anterioară cu pierderi semnificative, moarte sau doliu.
 • Sau dimpotrivă dacă ați suferit alte pierderi recente
 • Dacă aveți o istorie personală care implică pierderi multiple
 • dacă aveți puțin sau deloc sprijin din partea prietenilor sau a familiei
 • Dacă sunteți atenți la norme societale care trivializează și neagă pierderea
 • Dacă luați în considerare comentarii insensibile din partea celorlalți cu privire la pierderea suferită
 • Dacă aveți abilități de adaptare în general slabe
 • Dacă aveți sentimente de vinovăție sau de responsabilitate pentru un deces
 • Dacă ați suferit decese intempestive, cum ar fi cele ale copiilor, adulților tineri sau ale animalelor de companie tinere
 • Dacă ați avut parte de decese care se produc brusc, fără avertisment
 • Dacă ați avut parte de decese care apar după boli îndelungate, care durează mult timp
 • Dacă ați avut parte de decese care nu au o cauză cunoscută sau care ar fi putut fi prevenite
 • Dacă animalul de companie a dispărut/l-ați pierdut și nu l-ați mai găsit
 • Dacă nu ați fost acolo când a murit