Duminică, Iunie 16, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Ar trebui să doarmă câinele meu în patul meu? Proprietarii de animale de companie de pretutindeni își pun această întrebare. Unii oameni spun "Da". Alții spun: "Nu". Răspunsul real este: depinde.

De ce depinde?

Dacă îi permiteți sau nu câinelui dvs. să doarmă în patul dvs. depinde de sănătatea lui și de sănătatea dvs.

Sănătatea câinelui dumneavoastră

Dacă câinele dvs. are probleme musculo-scheletale, cum ar fi artrita, urcarea pe pat poate fi un adevărat efort, iar paturile moi nu susțin suficient de bine articulațiile îmbătrânite. Câinii cu probleme de ănătate pot prefera o un pat confortabil pentru câini în locul unei suprafețe solide cum ar fi podeaua. În plus, câinii mai în vârstă pot suferi de incontinență.  Atunci când câinele se întinde, de exemplu, pot apărea scurheri de urină necontrolate. 

Dacă câinele dumneavoastră cu artrită este de talie mică, îl puteți ridica în brațe și îl puteți așeza pe pat. Dacă este de talie mare, puteți pune la dispoziție o rampă sau trepte pentru a facilita urcarea pe pat. Plasarea unor paduri absorbante pentru pipi pe pat va menține așternuturile uscate, dacă câinele dumneavoastră nu se mișcă de pe ele.

Un câine care petrece mult timp singur în timp ce membrii familiei merg la muncă sau la școală, se poate simți izolat. Atunci când doarme împreună cu membrii familiei, activitatea poate oferi blănosului o conexiune foarte necesară.

Sănătatea dvs.

Unele persoane sunt alergice la câini. Contactul apropiat și prelungit cu câinii îi expune la părul de animale de companie și poate duce la simptome respiratorii. Dar chiar și persoanele care nu au alergii la animalele de companie pot suferi simptome alergice crescute atunci când dorm împreună cu câinele lor. Atunci când câinii sunt în afara patului, praful și polenul se agață de blana lor și pot exacerba alergiile umane. Câinii pot lăsa acel păr, polen și praf pe husele de pat, astfel încât efectele alergice persistă mult timp după ce câinele părăsește dormitorul.

Ștergerea câinelui cu un prosop umed înainte de a intra în casă este o bună rutină zilnică care va diminua cantitatea de polen și praf de afară pe care o poartă înăuntru. Spălatul câinelui, utilizarea filtrelor HEPA în casă și spălarea frecventă a lenjeriei de pat vor reduce expunerea dumneavoastră la alergeni, ceea ce poate permite câinelui dumneavoastră să își recupereze locul în pat.

Unii proprietari de câini nu dorm la fel de bine cu câinele în pat. Cei cu somn ușor sunt treziți atunci când câinele lor se rostogolește, lovește sau pur și simplu oftează. Alții sunt deranjați când câinele lor sforăie prea tare. Lipsa somnului vă poate face să fiți morocănos și poate avea un impact asupra sistemului imunitar, ceea ce vă poate afecta sănătatea generală. Câinii nu suferă din cauza lipsei de somn, chiar și atunci când au o noapte agitată, deoarece au timp să tragă un pui de somn în timpul zilei și să recupereze somnul pierdut în timpul nopții.

Antrenarea câinelui să doarmă la picioarele dumneavoastră poate reduce deranjul dacă acesta se mișcă în timpul nopții. Mulți stăpâni de câini se simt mai în siguranță și chiar dorm mai bine atunci când prietenii lor blănăși se ghemuiesc lângă ei. Câinii au tendința de a calma oamenii și pot scădea tensiunea arterială și nivelul de stres.

Câinii oferă, de asemenea, un sentiment de siguranță. Persoanele cu somn greu se pot odihni mai bine știind că tovarășul lor canin îi va avertiza în cazul unei urgențe nocturne, cum ar fi un incendiu sau un intrus. Câinii îi ajută și pe insomniaci să se odihnească mai bine. Persoanele care au dificultăți de somn raportează că respirația ritmică a câinilor lor îi ajută să doarmă. Iar persoanele care în mod obișnuit dorm singure, se simt mai bine stând lângă o ființă vie și caldă. Oricare ar fi motivul, dacă un câine ajută o persoană să doarmă mai bine, acesta este un avantaj semnificativ pentru sănătate.

Câinii sunt purtătorii anumitor paraziți intestinali, purici și căpușe care provoacă boli umane. Dormitul alături de un câine crește expunerea umană la acești paraziți și la bolile transmise prin vectori. Persoanele foarte tinere, foarte bătrâne și cele cu imunitate compromisă sunt deosebit de expuse riscului de infectare.

Medicul veterinar vă poate prescrie un tratament antiparazitar cu spectru larg pe tot parcursul anului, care vă poate proteja atât câinele, cât și pe dumneavoastră de paraziți și de bolile transmise de vectori.

Vreau să dorm cu câinele meu?

Dacă da, sunteți într-o companie bună. O mulțime de oameni permit câinilor lor să doarmă pe paturile lor fără probleme. Cercetările arată că aproape jumătate dintre câini dorm cu stăpânii lor, astfel încât împărțirea paturilor este o practică populară.

Mărimea contează atunci când vine vorba de împărțirea patului. Aproximativ 62%1 dintre câinii de talie mică au voie să doarmă cu familiile lor umane, în comparație cu 41% dintre câinii de talie medie și 32% dintre câinii de talie mare. Se pare că oamenii sunt dispuși să își împartă paturile... doar că nu prea mult din paturile lor!

Câinele meu vrea să doarmă cu mine?

Atunci când se ia în considerare perspectiva unui câine, unii câini se încălzesc prea tare atunci când dorm într-un pat și preferă să stea pe o podea răcoroasă. Altora le place să schimbe locul de dormit de mai multe ori pe noapte - dormind mai întâi pe podeaua din bucătărie, apoi pe covorul din baie, apoi pe canapea. Dormitul la nivelul solului face acest lucru mai ușor. De asemenea, unii oameni au un somn agitat și deranjează somnul câinelui lor.

Unii câini vor să doarmă pe pat, dar nu cu stăpânii lor. Ei iau proprietatea patului un pic prea în serios. Dacă câinele dumneavoastră păzește patul sau păzește un membru uman al familiei cu prea mult patos, tendințele sale agresive îl pot ajuta pe stăpân să ia o decizie mai rapidă cu privire la locul de somn al câinelui. Care clar nu va fi în pat. 

Ar trebui să doarmă câinele meu în patul meu?

Câinii înțeleg, de obicei, că nu sunt șefii familiei. O parte din această structură socială se bazează pe faptul că oamenii stau deasupra câinilor. Atunci când se întinde pe pat, un câine și stăpânul său sunt la același nivel, ceea ce poate încuraja câinele să manifeste tendințe agresive.

Unii câini nu sunt agresivi, ci pur și simplu reacționează exagerat atunci când sunt speriați. Dacă vă rostogoliți în pat și vă speriați animalul de companie, este posibil ca acesta să nu aibă intenția de a mușca, dar o mușcătură neintenționată doare la fel de mult ca una intenționată. Dar, dacă tu și câinele tău nu aveți probleme de sănătate sau probleme de comportament care ar face ca dormitul împreună să fie o situație nesănătoasă pentru niciuna dintre părți, dormitul în comun ar trebui să fie în regulă. Somn ușor!

Surse:  

  1. Krahn, L. E., Tovar, M. D., & Miller, B. (2015). Are pets in the bedroom a problem? Mayo Clinic Proceedings, 90(12), 1663–1665.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26478564/ 
  2. Rowe, H., Jarrin, D. C., Noel, N. A., Ramil, J., & McGrath, J. J. (2021). The curious incident of the dog in the nighttime: The effects of pet-human co-sleeping and bedsharing on sleep dimensions of children and adolescents. Sleep Health, 7(3), 324–331.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33935015/
  3. Kinsman, R., Owczarczak-Garstecka, S., Casey, R., Knowles, T., Tasker, S., Woodward, J., Da Costa, R., & Murray, J. (2020). Sleep duration and behaviours: A descriptive analysis of a cohort of dogs up to 12 months of age. Animals: An Open Access Journal from MDPI, 10(7), 1172.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32664232/
  4. Articol Sleep Foundation: https://www.sleepfoundation.org/animals-and-sleep/sleeping-with-pets#references-80973, consultat în 10.04.2023