Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Daca cainele dvs. incepe subit sa sangereze pe nas, pastrati-va calmul. Este la fel de important sa va mentineti animalul linistit si relaxat pentru a preveni agravarea sangerarii.

Puteti aplica o compresa rece pe nasul animalului pentru a diminua sau stopa curgerea sangelui. Contactati medicul veterinar imediat pentru a programa o consultatie. Traumatismele de la nivelul trufei si infectiile cailor respiratorii superioare pot determina sangerari nazale. Animalul dvs. ar putea avea si probleme de sanatate coexistente, precum o tumora; este important sa va duceti animalul la veterinar. Sangerarile nazale (epistaxisul) la caini reprezinta o scurgere severa de sange din narile, nazofaringele sau cavitatile nazale ale animalului. Se recomanda interventia medicala imediata, in scopul diagnosticarii rapide a cauzei.

Simptomele sangerarilor nazale la caini

  • Scurgerea lenta sau fluxul continuu de sange din nasul cainelui
  • Aducerea frecventa a labei in dreptul nasului Voma (de obicei de culoare inchisa)
  • Inflamatie
  • Aspectul pielii din jurul nasului

Un comportament modificat, neobisnuit, ce include scheunat sau urlete frecvente, iar de cele mai multe ori chiar si o sangerare nazala, pot reprezenta unicele simptome evidente, care trebuie studiate de catre un veterinar.

Cauzele sangerarilor nazale la caini

Pot exista numeroase cauze probabile ale epistaxisului care trebuie excluse, pentru a va asigura ca animalul dvs. este sanatos: 

  • Traumatisme usoare sau grave ale botului
  • Presiune arteriala ridicata
  • Parodontoza
  • Prezenta unei tumori
  • Probleme ale coagularii sangelui
  • Prezenta unui corp strain blocat in fosele nazale
  • Anumite tipuri de cancer Intoxicatia cu raticide
  • Infectii fungice
  • Anumite boli transmisibile prin muscatura de capuse
  • Tulburari ale productiei de factori de coagulare ai sangelui

Diagnosticul sangerarilor nazale la caini

Medicul veterinar va incerca sa stabileasca cauza sangerarii nazale pe baza istoricului medical recent al animalului. Acesta va va intreba despre eventuale medicamente care i-au fost prescrise animalului sau daca ati mai observat in trecut si alte sangerari neobisnuite la animal. Daca acest animal a suferit vreun traumatism la nivelul nasului, anuntati si medicul veterinar. Alte informatii relevante mai includ utilizarea in curtea dvs. a unor pesticide sau substante toxice, sau expunerea recenta a cainelui la raticide. Veterinarul va dori sa afle si daca scaunul animalului a fost normal. Examinarea clinica va include inspectarea gingiei si a zonei din preajma nasului, pentru depistarea anomaliilor. Medicul va cauta semne ale durerii sau tumefactiei faciale si va verifica starea ochilor, cautand semne ale inflamatiei sau alte anomalii la acest nivel. Acesta va cere o hemoleucograma completa (HLG) pentru a verifica prezenta anemiei, alaturi de alte probleme potentiale, precum leziunile organelor interne. Este recomandata si o radiografie pentru depistarea hemoragiilor interne. Prin aplicarea unui tampon de recoltare in fosele nazale se poate depista o eventuala infectie.  Pot fi necesare si alte teste, precum un RMN sau o medulograma, in functie de descoperirile clinice din timpul examinarii initiale.

Tratamentul sangerarilor nazale la caini

Tratamentul va incepe prin restabilirea starii de sanatate a animalului. Cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere sunt reprezentate de eliberarea cailor respiratorii ale cainelui si de limitarea pierderilor de sange. Daca pulsul animalului este slab, trebuie corectata imediat pierderea sangelui. La parasirea clinicii veterinare, veti fi rugat sa monitorizati cu atentie nivelul de activitate, apetitul si starea generala a animalului dvs. pe parcursul urmatoarelor zile. Cele mai frecvente cauze ale sangerarilor nazale sunt reprezentate de traumatisme si infectii. Daca nu este vorba de niciuna dintre cele doua cauze potentiale, vor fi prescrise antibiotice. Tratamentul variaza in functie de cauza aflata la baza sangerarii. Daca animalul dvs. sufera de o infectie fungica, va fi necesara aspirare nazala in scop de diagnostic si un tratament antifungic. Daca intr-una din cavitatile nazale a ramas blocat vreun corp strain, prognosticul va fi favorabil dupa inlaturarea obiectului respectiv. Alte afectiuni, precum tumorile, cancerul sau bolile transmisibile prin muscatura de capusa, vor necesita mijloace mai invazive de diagnostic si tratament.

Vindecarea de sangerarile nazale la caini

Recuperarea si gestionarea reusita a afectiunii animalului dvs. de companie depinde de originea sangerarii nazale. Încetarea completa a epistaxisului, persistenta parametrilor vitali normali si revenirea comportamentului obisnuit reprezinta obiectivele principale ale tratamentului. Problemele dentare, infectiile si inlaturarea unui obiect strain blocat in caile respiratorii, implica toate un prognostic favorabil pentru recuperare.  Daca este diagnosticata o boala care continua sa evolueze, recuperarea va fi mai dificila, iar tratamentul va fi mai complex. Exista si posibilitatea unei boli progresive incurabile. De exemplu, prezenta unei tumori sau a unei formatiuni canceroase in cavitatea nazala sau in interiorul craniului animalului, implica sanse mici sau improbabile de vindecare.