Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Toxicoza veninului broastei raioase este o conditie des intalnita la cainii din toate rasele si poate fi mortala daca nu este tratata imediat.

Orice broasca are capacitatea de a produce toxine cand acestea simt ca sunt in pericol, dar multe dintre acestea nu sunt periculoase. Totusi, exista unele care pot fi incredibil de toxice pentru cainele dumneavoastra la doar cateva minute dupa expunerea orala. Sunt doua categorii principale de toxine care provin de la broastele raioase si acestea sunt bufagenine (efect digitalic) si bufotoxine (efect anestezic). Toxinele bufagenine pot cauza alterarea ritmului cardiac si aritmii si bufotoxinele pot creste tensiunea arteriala la un nivel periculos. Fiecare tip poate reprezenta o urgenta care ameninta supravietuirea in functie de tipul broastei raioase precum si de gradul de expunere al cainelui.

Cainele nostru vede orice fiinta vie ca si prada proprie si indiferent daca acesta se joaca sau este serios in aceasta privinta, atacarea unei broaste raioase (muscarea, lingerea, consumul) poate fi fatala. In cazul in care cainele isi petrece mult timp in exterior si locuiti intr-o zona in care sunt broaste raioase (de ex. langa surse de apa, pasuni), exista o sansa buna ca acesta sa se intalneasca cu una.

Chiar daca animalul nu atinge broasca deloc, daca aceasta a intrat in bolul cu apa sau in cel pentru hrana, cainele ar putea fi otravit. Chiar si broastele comune au suficiente toxine pentru a va imbolnavi cainele sau pentru a-i cauza durere severa, deci cel mai bine este sa incercati sa reduceti populatia de broaste raioase, sa-i clatiti gura, nasul si ochii cu apa si sa curatati dintii cu apa si o periuta pentru a indeparta cat mai multa toxina inainte de a merge la medicul veterinar. Este cel mai bine sa consultati un medic veterinar sau sa vizitati clinica veterinara de urgente din zona dumneavoastra chiar daca animalul nu a exprimat vreun simptom.

Simptomele unei toxicoze ale veninului broastei raioase la caini sunt:

  • salivarea excesiva,
  • scuturarea capului,
  • scarpinatul viguros si frecarea ochilor si a gurii
  • inflamarea si inrosirea gingiilor;
  • cresterea extrema a temperaturii corporale,
  • probleme respiratorii,
  • vomitarea,
  • dilatarea ochilor,
  • ameteala,
  • plans si urlat,
  • presarea capului,
  • diaree,
  • convulsii,
  • colaps brusc si moarte.

Cauzele toxicozei datorate veninului broastei raioase la caini

Cauza evidenta este veninul broastei raioase pe care cainele l-a ingerat. Exista de asemenea si factori de risc care trebuie evitati precum:

  • tinerea cainelui afara mereu,
  • lasarea bolului cu apa si a celui pentru hrana in exterior,
  • permiterea cainelui sa urmareasca, sa se joace sau sa atace broastele raioase sau alte creaturi mici.

Diagnosticul acestei toxicoze la caini:

Asigurati-va ca instiintati veterinarul despre tipul de broasca cu care suspectati ca animalul a intrat in contact. De fapt, daca puteti fotografia broasca ar fi si mai bine, dar nu pierdeti timpul sau sa intarziati tratamentul pentru a realiza acest pas. Medicul veterinar se va asigura ca animalul este intai stabilizat, inainte de orice examinare sau teste pe care le poate realiza. Terapia cu oxigen ar putea fi necesara precum si fluidele administrate IV si medicamentatia pentru controlul simptomelor centrale nervoase si a celor cardiace. Medicul veterinar va clati gura cainelui, nasul si ochii acestuia cu solutie salina si va realiza un examen fizic. Nu exista un test medical care poate verifica toxicoza datorata veninului broastei raioase, deci medicul veterinar va trebui sa mearga dupa ce ii spuneti dumneavoastra cu privire la eveniment si dupa simptomele pe care le observa, desi ar putea face un EKG pentru a verifica functia cardiaca a cainelui.

Tratamentul toxicozei datorate veninului broastei raioase  la caini:

Din moment ce nu exista un antidot pentru veninul de broasca raioasa, cea mai buna alegere de tratament este indepartarea toxinei cat mai mult posibil din sistemul cainelui, prin clatirea gurii si a nasului cu apa sau cu solutie salina. Estul tratamentului va depinde de cat de mult si la ce tip de toxina a fost expus cainele. Daca sunt implicate probleme cardiace, atrobina va fi administrata, ceea ce ajuta de asemenea la scaderea sansei de aspiratie (inhalarea salivei) prin reducerea productiei de saliva. In cazul in care cainele are simptome ale tulburarii sistemului nervos central, un barbituric sau diazepamul poate fi administrat. In plus, terapia cu oxigen si fluidele iv vor fi introduse pentru a administra medicamentele cand sunt necesare. Cel mai probabil, in cazul in care cainele are orice dificultate a respiratiei sau anomalii cardiace, medicul veterinar va dori sa il interneze pentru observarea peste noapte.

Recuperarea din toxicoza produsa de veninul broastei raioase la caini:

Sansa de recuperare este buna in cazul in care cainele este tratat in mai putin de o jumatate de ora. In caz contrar, prognosticul nu este bun pentru caini si probabil acesta va fi unul fatal fara tratamentul medical imediat.