Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Lalelele sunt flori populare datorită aspectului lor strălucitor și vesel. Ele conțin și glicozide, care pot fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea animalelor care le consumă. Otrăvirile pot apărea prin consumarea oricărei părți a plantei, deși cele mai mari concentrații de alcaloizi se găsesc în bulbii plantei. Dacă animalul tău de companie consumă orice parte din planta de lalea, este important să contactezi un medic veterinar pentru sfaturi suplimentare. Consumul acestei plante poate fi fatal, iar tratamentul suportiv îmbunătățește șansa de supraviețuire.

Laleaua este o floare de primăvară care conține un alcaloid toxic, Tuliposida A. Contactează imediat medicul veterinar dacă animalul tău de companie a înghițit orice parte din lalea.

 Simptomele otrăvirii cu lalele la câini

Simptomele otrăvirii prin ingestia plantei de lalea, în special a bulbului de lalea, apar în doar câteva ore. Atunci când se consumă materialul vegetal, altul decât bulbul, este nevoie de o cantitate relativ mare înainte de apariția semnelor toxice. Cu toate acestea, chiar și un singur bulb este posibil să provoace o reacție mult mai puternică. Semnele că animalul dvs. de companie a ingerat orice parte a plantei de lalea ar putea include:

  • Dureri abdominale
  • Aritmii cardiace
  • Comă
  • Depresie
  • Diareea
  • Dificultăți de respirație
  • Amețeli
  • Salivare excesivă
  • Letargie
  • Crize convulsive
  • Moarte subită
  • Tremurături
  • Vărsături

Tipuri

Deși bulbul de lalea este unul dintre cei mai nocivi dintre bulbii de plante care există, nu este nici pe departe singurul bulb de flori care conține toxine grave. Alte bulbi de plante care pot fi dăunătoare pentru animalul dvs. de companie includ:

  • Bulbul Amaryllis - componentă toxică, licorină
  • Bulbul de Narcisă - componente toxice, licorină, galantamină și scillitoxină
  • Bulb de Zambilă - componentă toxică, tulipozid A
  • Bulbul de Ceapă decorativă- componentă toxică, tiosulfat
  • Crocusul de toamnă - componentă toxică, colchicină
  • Bulbul de Crin - component toxic, galantamina

Aceste plante conțin, de obicei, toxinele lor specifice în întreaga plantă, dar componenta toxică tinde să fie mult mai concentrată în bulb.

Cauzele otrăvirii cu lalele la câini

Toxicitatea lalelei constă în glicozidul pe care îl produce, numit Tulipozid A, denumit și Tulipalin A. Acest glicozid special inhibă sinteza proteinelor din celule. Tulipozidul are o rată foarte mare de reactivitate, deoarece se leagă la un loc de dublă legătură. Acest glicozid se găsește în toată planta, dar este concentrat în bulb și este același compus care provoacă o afecțiune numită "degete de lalea", o îngroșare uscată și adesea crăpată a pielii care apare la persoanele care manipulează lalele în mod regulat.

Diagnosticul otrăvirii cu lalele la câini

Identificarea este adesea tot ceea ce este necesar pentru un diagnostic preliminar, dacă consumul plantei a fost asistat de proprietar. Dacă patrupedul dumneavoastră a mâncat un bulb de plantă și nu sunteți sigur de tipul acesteia, luați o mostră din orice bulb sau material vegetal rămas la medicul veterinar pentru a asigura o identificare mai rapidă în vederea tratamentului. Dacă nu ați observat ingerarea plantei, medicul veterinar va lua notă de orice consum oportunist suspectat, în plus față de orice rețete sau suplimente concomitente pe care le ia câinele dumneavoastră, în încercarea de a dezvălui ce toxină este responsabilă de reacție și de a verifica orice interacțiune medicamentoasă care ar putea afecta planul de tratament. În acest scop, se va utiliza și un profil biochimic, precum și o hemogramă completă și o analiză de urină, acordându-se o atenție deosebită rezultatelor privind funcționalitatea ficatului și a rinichilor. Orice material vegetal găsit în vomă va ajuta la confirmarea diagnosticului.

Tratamentul otrăvirii cu lalele la câini

Tratamentul inițial va depinde de cât timp a trecut de la ingerarea bulbului sau a altor materiale vegetale și de simptomele care au apărut. Dacă au fost ingerate cantități mari de frunze sau flori sau dacă câinele dumneavoastră a mâncat unul dintre bulbi, va trebui să fie internat în cabinetul veterinar pentru decontaminare și tratamente de susținere. Dacă laleaua a fost consumată recent, cel mai probabil va fi provocată voma pentru a preveni absorbția glicozidului în sânge. Se va administra cărbune activat pentru a încerca să absoarbă cât mai mult din toxină. În cazul în care a trecut o perioadă mai lungă de timp, o spălătură gastrică sub anestezie generală poate fi mai potrivită pentru a elimina cât mai mult material din stomacul pacientului. Nu există un antidot pentru Tulipozidă, așa că tratamentul este de susținere, incluzând administrarea de lichide intravenos pentru deshidratare, precum și amestecuri de electroliți și zaharuri pentru a ajusta orice dezechilibre care apar. De asemenea, câinelui i se va administra oxigen dacă respirația devine dificilă, iar inima va fi monitorizată cu atenție.