Joi, Mai 09, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cei mai multi caini normali ar trebui sa fie pur si simplu crescuti natural, cu o imperechere naturala de doua sau de trei ori, sau pana refuza sa se inmulteasca.

 

Care sunt fazele ciclului de calduri canin?

Ciclul estral la catele este format din patru faze:

  1. Proestru
  2. Estrus
  3. Diestru
  4. Pauza intre cicluri

Proestru si estru sunt numite in mod obisnuit "calduri” sau "sezon de imperechere”. In timpul proestrului, inceperea ciclul estral, cateaua atrage masculii, dar nu este inca receptiva la reproducere. Ea poate devini mai jucausa si pasiva. O secretie vaginala de culoare rosiatica, cu sange de origine uterina poate fi vazuta scurgandu-se iar vulva poate fi moderat marita si turgescenta. Celulele din frotiurile citologice vaginale se schimba intr-o perioada de 4 pana la 7 zile de la non-cheratinizat (mici celule "parabazale", celule mici si mari "intermediare") la celule cornoase ( “celule intermediare superficiale” si celule "nucleate"). Aceste modificari ale citologiei vaginale reflecta cresterea estrogenului din foliculi ovarieni. Celule sanguine rosii sunt, de obicei prezente, dar invariabil pot lipsi. Proestrul poate dura de la 3 zile pana la 3 saptamani, cu o medie de 9 zile. 

Proestrul progreseaza in estru. In timpul estrului, cateaua normala afiseaza un comportament receptiv sau pasiv, care sa permita imperecherea. Secretia vaginala diminueaza in mod normal. Edemul vulvar tinde sa fie la maxim, dar vulva este lasca. Citologic, secretiile vaginale in estru sunt formate din 80% pana la 100% celule cornoase ( "superficial" ) si celulele "anucleate”. Celule sanguine rosii tind sa scada, dar uneori persista pe tot parcursul estrului. Estrul poate dura 3 zile pana la 3 saptamani, cu 9 zile media. Incepe un comportament de receptivitate maxima la imperechere cand concentratiile de estrogen scad si cresc concentratiile de progesteron. Durata receptivitatii fata de masculi este variabila si poate sa nu coincida cu precizie cu perioada fertila, care apare in timpul estrului. Ovulatia este declansata de o crestere a hormonul luteinizant (LH) din glanda pituitara de la nivelul creierului. Ovulatia de imaturitate, a ovocitelor primare infertile incepe la aproximativ 2 zile dupa aparitia LH si urmatorul val de ovocite mature se declanseaza in urmatoarele 1 - 3 zile. Durata de viata a ovocitelor secundare (fertile) este de 2 pana la 3 zile. Astfel, perioada efectiva de fertilate la femela se extinde de la 3 la 6 sau 7 zile de la declansarea LH. Secretia LH are loc in acelasi timp cu o crestere initiala a concentratiei de progesteron, care sa permita sincronizarea ovulatiei.

Cand ar trebui sa fie insamantata cateaua mea?

Ovulatia sincronizata poate fi realizata folosind o serie de examene citologice vaginale si in mod ideal, urmarirea concentratiilor serice de progesteron. Testarea pentru LH poate fi utilizata pentru anumite cazuri (Infertilitate, reproductie cu material seminal congelat). Examenele citologice vaginale pot fi incepute in timpul primele zile de proestru si efectuate 2 pana la 3 zile. Este important de urmarit cand mai mult de 70% din celulele epiteliale sunt cornoase (celule "superficiale"), iar concentratiile serice de progesteron trebuie monitorizate la fiecare 48 de ore pentru a detecta ziua initiala de crestere a progesteronului (de obicei intre 2 pana la 3 ng / ml), care se coreleaza cu LH si valul de declansare a ovulatiei. Acea zi se numeste "ziua zero". Femela este cea mai fertila, si poate fi insamantata cu rate de reproductie bune, intre a 2 si a 7 zi dupa "ziua zero ". Numarul de zile “excelente” de reproductie depinde de tipul de material seminal (proaspat, refrigerat / extins, sau congelat). Daca testarea LH este utilizata pentru a stabili si sincroniza cel mai precis ovulatia, probele de mucus zilnice trebuie recoltate pentru testarea citologica vaginala si a identifica cand contine mai mult de 70% celule "superficiale". Cresterea initiala a progesteronului sau aparitia LH este confirmata 48 de ore mai tarziu prin rularea unui test de progesteron suplimentar. 

Ce teste sunt necesare?

  • catelele primipare (care fata prima data) ar trebui sa aiba un examen veterinar complet inainte de sezonul de reproductie, sa se verifice starea generala de sanatate si in special, pentru excluderea oricaror problema de genul: stricturi vaginale,  probleme uterine care ar aparea in timpul reproducerii, la fatare sau la alaptare.
  • Este necesar sa aveti o discutie generala cu medicul veterinar inainte de inceperea sezonului de imperechere despre ciclului de calduri, tehnicile de urmarire a datelor si a ovulatiei, managementul de reproductie.
  • Realizarea unui screening pentru boli genetice comune pentru rasa pe care o detineti, ar trebui sa fie facuta inainte de a decide in managementul reproductiei.
  • Un test de monitorizare pentru Brucella canis este recomandat anual pentru caini si inainte de fiecare sezon de reproducere pentru catele.
  • Culturile vaginale nu sunt necesare pentru catelele sanatoase, flora vaginala normala nu este daunatoare pentru caini si nici in detrimentul conceptiei.
  • Personalul medical veterinar si clientul trebuie sa ajunga la un acord in ceea ce priveste managementul distociei in cazul in care apar complicatii la fatare.

Ce tratament este necesar?

Inseminarea artificiala si colectarea materialului seminal poate constitui o optiune. Dar conceptia naturala, folosind un caine fertil si aplicarea calendarului corect si tehnic, poate fi de mare succes. Inseminarea artificiala IA este necesara atunci cand se utilizeaza material seminal proaspat refrigerat sau material seminal congelat, la femele mai batrane, fara experienta sau la catele agresive.

Inseminarile vaginale sunt realizate cel mai bine folosind pipete intrauterine, care sunt rigide si permit plasarea materialului seminal in apropierea deschiderii colului uterin in capatul superior al vaginului. Trebuie avut grija sa nu contaminam materialul seminal cu apa, dezinfectante sau lubrifianti care de obicei sunt spermicide. Practica de ridicare a membrelor posterioare a catelei dupa "AI" nu va spori sansele de conceptie. Daca se doreste utilizarea cu succes a materialului seminal congelat, este necesara depunerea intrauterina a materialului seminal, eventual utilizand un endoscop rigid introdus prin colul uterin, reducand la minim interventia chirurgicala.

Colectarea materialului seminal, necesita adesea o camera linistita, cu o amenajare speciala si un vagin artificial (AV) special. Pentru a ajuta cainele inainte de recoltare, medicul veterinar si asistentul nu ar trebui sa poarte hainele specifice cabinetului. Trebuie avut grija a se asigura ca, capul penisului este complet retras dupa colectare din VA, deoarece pielea preputului si parul pot strangula varful penisului. Trebuie sa fie efectuata o analiza completa a materialului seminal pe fiecare monstra colectata de material seminal, vizand analiza motilitatii, morfologia si concentratia spermatozoizilor. Manipularea spermei refrigerate, proaspete sau congelate necesita o pregatire speciala.

Ce este diestrul si pauza intre cicluri?

Dupa estru si reproducere, femela intra diestru. In timpul diestrului, femela se comporta normal, devine refractara la incercarile de reproducere si este mai putin atractiva pentru masculi. Secretia vaginala este mucoasa, edemul se diminueaza si vulva revine incet la aspectul normal. Citologia vaginala este brusc modificata prin reaparitia celulelor necheratinizate ( "parabazale”), celulelor epiteliale si, in mod frecvent, celulelor albe. Diestrul dureaza de obicei 2 pana la 3 luni, in absenta sarcinii. Catelele pot prezenta frecvent sarcina falsa daca nu a avut loc reproductia. Fatarea are loc de la 64 pana la 66 de zile dupa LH sau 56 la 58 de zile de la debutul diestrului determinat prin citologie vaginala. In urma diestrului femela intra in pauza intre cicluri. Intervalul interestrus (perioada cuprinsa intre ciclurile aparente) este format din diestru si anestru si variaza in mod normal din 4½ la 10 luni in durata, cu media sapte luni. Faza anestru se caracterizeaza fizic prin inactivitate in manifestarile aparente de reproducere, desi la nivel hipotalamic, glanda pituitara si ovariana exista fluctuatii hormonale. In timpul pauzei intre cicluri, uterul este in curs de recuperare si se repara, chiar daca a fost o sarcina falsa sau adevarata. Cateaua normala nu este nici atractiva si nici receptiva la caini masculi. Secretiile vaginale sunt mici, prezente si vulva este relativ mica.

Citologia vaginala din timpul pauzei intre cicluri prezinta celule mici "parabazale", cu celule sangvine albe ocazionale si un numar mic de bacterii mixte, reprezentand flora normala. Pauza intre cicluri dureaza in mod normal de la 1 la 6 luni inainte ca femela sa intre din nou in proestru.

Concluzii

Cei mai multi caini normali ar trebui sa fie pur si simplu crescuti natural, cu o imperechere naturala de doua sau de trei ori, sau pana refuza sa se inmulteasca. Este intelept sa se aduca femela la un mascul (orice mascul sanatos) incepand de la cateva zile de cand se constata aparitia unei scurgeri vaginale cu sange. Fiecare caine ar trebui sa fie tinut in lesa. Initial (in proestrul timpuriu) cele mai multe catele stau, se aseza sau haraie cand sunt abordate de un mascul. Ori de cate ori femela pare dispusa sa permita masculului monta, ea ar trebui sa fie adusa la masculul ales pentru reproducere. In cazul in care aceasta abordare simpla esueaza sau daca proprietarul doreste sa fie mult mai sofisticat fenomenul, se poate realiza ovulatia sincronizata si apoi se poate opta pentru monta naturala sau IA. Cu toate acestea, aproape 100% din catelele sanatoase concep, daca acestea au fost montate cu un mascul fertil atunci cand isi aleg ele momentul, chiar daca s-au montat doar o singura data.