Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Saint Bernard este un caine sociabil si prietenos, care se descurca de minune cu copiii, dand dovada de o rabdare si toleranta remarcabile. Este un caine de talie mare si, desi are un comportament linistit, nu este potrivit pentru a locui intr-un apartament mic din cauza dimensiunii sale. Deoarece rasa a fost dezvoltata pentru a rezista conditiilor extrem de reci din Alpi, au o toleranta scazuta la caldura. Acesti caini adora sa fie alaturi de familia lor si se descurca mai bine atunci cand sunt in casa cu oamenii lor.

Saint Bernanrd

Saint Bernardul are un temperament sanatos si, desi le ia mai mult timp sa se maturizeze mental si raman mai mult timp catelusi, sunt niste animale de companie minunate. Daca sunteti o persoana ingrijita, s-ar putea sa va innebuneasca din cauza faptului ca naparlesc de doua ori pe an, saliveaza, iar labele lor pot lasa urme de o cantitate considerabila de murdarie. Au nevoie de spatiu in care sa se intinda si sa se miste, dar nu sunt prea activi. Rasa este usor de dresat, desi uneori pot fi incapatanati. Un caine dresat bine este unul care a fost expus de timpuriu la multi oameni si experiente.

Istoria rasei Saint Bernard

Se crede ca rasa a fost creata atunci cand cainii originari din Alpi au fost incrucisati cu caini de tip Mastiff pe care armata romana i-a adus cu ei in timpul domniei imparatului Augustus. Trecatoarea Saint Bernard este un cunoscut drum alpin inselator, iar ramasitele Marelui Drum Roman pot fi inca vazute, o adevarata piesa de istorie care este o dovada a trecerii lui Napoleon. Numele Saint Bernard provine de la fondatorul lor, St. Bernard de Menthon si de la calugarii care au infiintat rasa. Hospice St. Bernard din Elvetia a folosit acesti caini mari pentru a ajuta calatorii care treceau prin periculoasa trecatoare alpina care se afla intre Elvetia si Italia. Primii caini Saint Bernard erau din soiul cu parul scurt, deoarece au constatat ca cei cu parul mai lung aveau tendinta de a aduna gheata. La mijlocul secolului al XVII-lea, au devenit cainii de salvare, datorita capacitatii lor de a mirosi o persoana ingropata sub multi metri de zapada dupa o avalansa. Acesti caini extraordinari lucrau in echipe si, atunci cand unul dintre ei gasea o victima, se intindea cu ea pentru a-i tine de cald, in timp ce un alt caine alerta echipa de salvare. De asemenea, ei pot prezice furtuni si avalanse, ceea ce a fost atribuit capacitatii lor de a auzi sunete de frecventa foarte joasa. Un caine de ospiciu pe nume Barry a devenit celebru intre 1800 si 1810 pentru ca a gasit peste 40 de salvari; a devenit cel mai faimos caine din toate timpurile si adesea Saint Bernardul a fost denumit Barryhunden in onoarea sa. Clubul canin elvetian a recunoscut oficial rasa in 1889, iar in 1887, Congresul international de la Zurich a elaborat primul standard al rasei, iar toate tarile, cu exceptia Angliei, l-au acceptat.

Aspectul rasei Saint Bernard

Saint Bernard este un caine urias, puternic si musculos, cu un cap masiv si puternic. Botul la aceasta rasa este scurt si este mai lat decat este in lungime. Buzele si nasul sunt negre, nasul fiind lat si cu narile larg deschise. Saint Bernardul are ochi de marime medie, de culoare inchisa, care ii confera cainelui o expresie usor trista. Acesti caini pot lua in greutate cu usurinta, dar daca aceasta ramane proportionala cu inaltimea lor, arata cu atat mai impresionant. Picioarele sunt musculoase, cu labe mari si degete bine arcuite. Coada puternica este lata si este tinuta jos atunci cand cainele este relaxat. Fetele si urechile sunt adesea negre, in timp ce urechile sunt asezate sus pe cap, coborand si asezandu-se putin in afara capului. Aceasta rasa frumoasa are doua tipuri de blana - poate fi aspra sau neteda, dar ambele sunt dense pentru a-i proteja de vremea rece, iar coloritul lor poate fi un amestec de alb cu marcaje de cafeniu, rosu, negru, tuns si in toate combinatiile posibile. La cainii cu blana aspra, parul lor este putin mai lung decat la cei cu blana neteda.

Intretinerea rasei Saint Bernard

Atat Saint Bernardul cu blana neteda, cat si cel cu blana aspra sunt tipuri de blanuri usor de ingrijit. Au nevoie de un pieptene si de o perie cu dinti fermi pentru a face fata naparlirii. Imbaierea se face doar la nevoie, daca s-au tavalit in noroi sau in ceva care nu miroase prea bine. Samponul poate lipsi blana de proprietatile sale naturale uleioase si rezistente la apa. Este recomandabil sa folositi un sapun bland, conceput doar pentru caini. Ochii acestui caine de talie mare sunt inclinati spre apa, asa ca in jurul ochilor au nevoie de o atentie speciala pentru a-i mentine curati si fara iritatii. Din cauza marimii lor, au nevoie de o plimbare zilnica buna pentru a-i mentine in forma. Pot fi predispusi la balonare, asa ca, in loc de o masa mare pe zi, este mai bine sa aiba doua-trei mese mici. Alte cerinte de intretinere trebuie sa includa o verificare regulata a urechilor pentru a se asigura ca sunt curate, deoarece urechile lor flexibile se pot infecta daca nu sunt curatate. In afara de asta, momentul periajului este o ocazie excelenta pentru a va verifica cainele pentru orice taieturi, zgarieturi sau paraziti precum capusele sau puricii. Sunt usor de ingrijit.

Temperamentul cainelui Saint Bernard

Saint Bernard este cunoscut ca fiind giganti blanzi; sunt extrem de blanzi, prietenosi si foarte toleranti fata de nazdravaniile copiilor mici. Aceasta rasa se misca incet, este rabdatoare si ascultatoare. Sunt foarte loiali, dornici si le place sa isi multumeasca familia umana. Desi sunt animale foarte inteligente, dresajul ar trebui sa inceapa de mici, cand sunt inca suficient de mici pentru a fi manipulati. Trebuie sa fie invatati sa nu sara pe oameni, pentru ca ar putea rani membrii mai tineri ai familiei. Cu cat mai repede ii puteti invata sa mearga in lesa sub controlul dumneavoastra, cu atat mai usor va fi sa ii plimbati. Daca nu ii invatati sa mearga la pas, s-ar putea sa va treziti tarat pe trotuar pana acolo unde cainele vrea sa mearga. Este un bun caine de paza, deoarece chiar si marimea lor descurajeaza un strain obisnuit. Saint Bernardului ii place sa stie ce se asteapta de la el; trebuie sa stie ca tu esti liderul haitei, nu el, si are nevoie de dresaj pentru a obtine tot ce este mai bun de la aceasta rasa. Desi nu este un caine agresiv, marimea lor poate fi periculoasa, daca nu este limitata si controlata. Simtul lor impresionant al mirosului, combinat cu al saselea simt privind apropierea vremii nefavorabile, ii face sa fie un caine foarte apreciat si respectat.

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea cainelui Saint Bernard

Toti cainii au potentialul de a dezvolta probleme genetice de sanatate, la fel cum toti oamenii au potentialul de a mosteni o anumita boala. Fugiti de orice crescator care nu ofera o garantie de sanatate pentru catei, care va spune ca rasa este 100% sanatoasa si ca nu are probleme cunoscute sau care va spune ca puii ei sunt izolati de partea principala a gospodariei din motive de sanatate. Un crescator de renume va fi sincer si deschis in ceea ce priveste problemele de sanatate din rasa si incidenta cu care acestea apar in liniile sale.

Saint Bernardul poate dezvolta anumite probleme de sanatate, inclusiv displazie de sold si cot, cardiomiopatie, cancere precum osteosarcomul (cancer osos), probleme oculare precum entropion si ectropion, osteocondroza (o problema ortopedica), hipotiroidism si torsiune gastrica (balonare). Iata o scurta trecere in revista a catorva dintre problemele pe care ar trebui sa le cunoasteti.

Dupa cum ati putea ghici, avand in vedere dimensiunile lor mari, Saint Bernardul poate suferi de probleme articulare si structurale. Este important ca Saint Bernarzii tineri, in crestere, sa fie mentinuti slabi si sa nu li se permita sa faca exercitii fizice prea intense sau sa manance prea mult. Ambele pot duce la leziuni si probleme care pot fi invalidante pe parcurs. De fapt, toti cainii Saint Bernard trebuie sa fie mentinuti slabi, deoarece obezitatea creste sansele ca ei sa dezvolte probleme structurale si face ca problemele sa fie mai dureroase atunci cand apar. 

Displazia de sold este o deformare genetica in care capul osului coapsei nu se potriveste corect in cavitatea soldului. In timp, apar leziuni articulare si osoase, ceea ce duce la artrita si alte complicatii. Cazurile severe necesita, de obicei, o interventie chirurgicala. Netratat, cainele va suferi de durere si schiopatare. Displazia cotului este o afectiune similara care afecteaza cotul.

Este imposibil de stiut daca un caine are displazie de sold sau de cot pur si simplu examinandu-l sau urmarindu-l cum se misca. De asemenea, nici displazia de sold si de cot nu poate fi exclusa in totalitate doar pentru ca parintii nu au avut aceasta afectiune, desi acest lucru reduce riscul.

Osteocondroza este o alta afectiune ortopedica mostenita care poate afecta Saint Bernardul si multe alte rase. Este un defect in formarea cartilajului in crestere care face ca acesta sa se fragmenteze. Apare de obicei la cainii mai mici de 1 an.

Nu toate aceste afectiuni sunt detectabile la un catelus in crestere si poate fi greu de prezis daca un animal va fi lipsit de aceste boli, motiv pentru care trebuie sa gasiti un crescator de renume care se angajeaza sa creasca cele mai sanatoase animale posibile.  Acestia ar trebui sa fie capabili sa prezinte o certificare independenta care sa ateste ca parintii cainelui (si bunicii etc.) au fost examinati pentru aceste defecte si au fost considerati sanatosi pentru reproducere. 

Nu orice vizita a unui Saint Bernard la veterinar este pentru o problema genetica. Saint Bernarzii sunt mai predispusi decat multe rase la balonare, o afectiune in care stomacul se umfla cu gaze si se poate rasuci pe el insusi (numita torsiune gastrica), taind fluxul sanguin. Balonarea si torsiunea lovesc foarte brusc, iar un caine care era bine intr-un minut poate fi mort cateva ore mai tarziu. Fiti atenti la simptome precum neliniste si plimbare, salivare, gingii palide, lingerea buzelor, incercarea nereusita de a vomita si semne de durere. Balonarea necesita o interventie veterinara imediata, iar in multe cazuri este necesara o interventie chirurgicala. Din nefericire, cainii care s-au balonat se pot balona din nou, asa ca majoritatea medicilor veterinari ofera o procedura cunoscuta sub numele de gastropexie sau "placare a stomacului", care ancoreaza stomacul de peretele corpului pentru a ajuta la impiedicarea rasucirii acestuia in viitor. Aceasta procedura poate fi efectuata si ca masura preventiva.

Saint Bernarzii sunt, de asemenea, predispusi la insolatie. Nu lasati niciodata unul in aer liber pentru perioade lungi de timp pe vreme calda.

 Amintiti-va ca, dupa ce ati luat un nou catelus in casa dumneavoastra, aveti puterea de a-l proteja de una dintre cele mai comune probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unui Saint la o greutate adecvata este una dintre cele mai simple modalitati de a-i prelungi viata. Profitati la maximum de dieta si exercitii fizice pentru a va asigura un caine mai sanatos pe viata.