Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Mititel si cu ochii stralucitori, Pomeranianul curajos si determinat intampina lumea cu curiozitatea sa fara limite si cu un simt de siguranta a faptului ca el este cel mai dragut din peisaj. El este inteligent, adaptabil si fericit, indiferent daca sta acasa sau participa ca si atlet la o cursa de agilitate.

Pomeranienii sunt rasa cea mai mica de Spitz sau rasa Nordica, dar au curajul cainilor de talie mai mare. O rasa vesnic populara, pomeranianul cantareste mai putin de 3 kg., dar nu il veti gasi foarte des intr-o poseta pentru caini. Acest lucru se datoreaza faptului ca pomeranienii gandesc maret. Ei stiu ca au patru picioare si prefera sa le foloseasca, exact cum si cainii mari ar face.

Totul despre pomeranian este stralucitor: ochii, temperamentul si inteligenta sa. Desi el este dedicat familiei sale si este incantat sa stea in bratele acestora, el este de asemenea un tip mic ocupat. Il veti gasi mai probabil alergand in jurul casei, intr-o misiune importanta, decat dormind pe canapea.

Nivelul de activitate il face animalul ideal de companie pentru cineva care doreste un caine mic cu trasaturile de personalitate ale unui caine de talie mare sau de tip ciobanesc, din care aceasta rasa isi are originea. Deoarece el este mic, el poate face exercitiile in interior, dar el este cel mai fericit atunci cand merge in plimbari lungi, cand fuge dupa frunze si se joaca cu alti caini mici. El este atletic si participa frecvent la sporturi pentru caini, precum cele de agilitate, de ascultare, de alergare si de urmarire. Datorita dimensiunii sale mici, el este potrivit pentru viata intr-un apartament, dar el este potrivit si pentru o casa la ferma sau pe un domeniu mare. Totusi, el este mult prea mic pentru a trai in exterior. El trebuie sa traiasca in interior cu familia sa.

Pomeranienii au o blana bogata, dubla, care necesita o periere regulata, dar care poate fi ingrijita cu usurinta. Si sa nu va amagiti, pomerianienii latra. Probabil nu este asurzitor, dar poate fi enervant si dificil de oprit, chiar si cu dresaj. Asemeni multor caini de talie mica, pomeranienii ar putea fi dificil de dresat acasa. Intrebati crescatorul de orice probleme de comportament sau de sanatate cu privire la viitorul caine. Daca acesta spune ca nu exista, fugiti de el. El ar trebui sa va ofere rezultatele analizelor prin care se certifica faptul ca parintii cainelui nu au avut probleme cu soldurile, coatele si genunchii si analize prin care sa se certifice ca nu au existat probleme de vedere.

Un pomeranian poate merge la noua lui casa la varsta de 8-10 saptamani, dar unii crescatori doresc sa isi tina puii pana la varsta de 12-14 saptamani pentru a se asigura ca sunt suficient de maturi pentru merge la noile lor case si pentru a vedea care din ei prezinta potential pentru concursuri.

Aspecte pe scurt despre cainele Pomeranian

  • Rasa a devenit populara in 1888 dupa ce Regina Victoria s-a indragostit de un pomeranian in timp ce era in vacanta in Italia
  • Pomeranienii au o blana groasa, frumoasa care are multe culori si modele si care este usor de ingrijit.
  • Pomeranienii se inteleg bine cu alte animale dar ar trebui protejati de copiii galagiosi si neastamparati.

Stiati ca?

Exemplarele originale din rasa pomeranian cantareau intre 9 si 13.5 kg – mult mai mari decat pomeranienii pe care ii stim si ii iubim astazi.

Istoricul pomeranienilor

Pomeranianul isi ia numele de la regiunea Pomerania, o regiune din nordul Europei de pe coasta Marii Baltice. Se crede ca aici au fost crescuti prima data cainii de talie mai mica, din rasele Spitz mai mari. Pomeranienii originali cantareau intre 9 si 13.5 kg. – mult mai mari decat pomeranienii pe care ii cunoastem si ii iubim astazi.

Rasa a devenit populara in Marea Britanie dupa ce Regina Victoria s-a indragostit de un pomeranian in anul 1888 in timp ce se afla in vacanta in Florenta, Italia. Ea a adus unul cu ea acasa si popularitatea rasei a crescut. Interesul pentru rasa a traversat Atlanticul catre Statele Unite, unde primul concurs de specialitate pentru pomeranieni a fost tinut la Hotelul Astoria Waldorf in anul 1911. Acei pomeranieni aveau fata mai roscata decat cei din ziua de astazi si erau cel mai probabil albi, negri, ciocolatii, maro sau crem, fata de culorile roscat si portocaliu pe care le observam astazi. Pomeranienii pot avea orice model si culoare. Aceasta rasa este inca foarte populara, ajungand pe locul 15 printre cei inregistrati de Clubul de Canisa American.

Pana acum, doar un pomeranian a castigat premiul „Cel mai bun” la concursul organizat de Westmister Kennel Club Dog Show. Acesta a fost BISS/BIS Am. Ch. Great Elms Prince Charming II ROMX, HOF, care a castigat in anul 1988.

Temperamentul si personalitatea unui pomeranian

Pomeranianul are un aspect mandru si stralucitor, cu o personalitate pe masura. Este un extrovertit inteligent si vioi. Este greu sa apari in public cu un pomeranian si sa nu atragi atentia. Acesti caini mici adorabili cu ochii migdalati, inchisi la culoare si cu o expresie alerta, fericita, sunt foarte indrazneti. Ei au un temperament de preluare a initiativei si nu se tem de straini sau de alte animale. Pentru mai mult de un secol, Pomeranianul a avut o reputatie bine meritata pentru caracterul sau de protectie. Desi cantareste doar cateva kilograme, dar el se vede ca fiind un gardian absolut al casei si familiei sale.

Pomeranianul mic perfect este calm si usor de convietuit cu acesta. El adora sa stea in brate si sa va linga. El este ocupat dar nu „va sari pe pereti”. Acestea fiind spuse, pomeranianului ii place sa latre. Incepeti din timp si fiti consecventi daca doriti sa il invatati comanda „nu latra” sau ”liniste”.

Poate pomeranienii arata ca niste jucarii, dar ei nu sunt animale bune de companie pentru copiii tineri. Ei sunt prea delicati pentru a fi manipulati dur si prefera compania adultilor.

Dresajul acasa nu este intotdeauna la indemana pomeranienilor. Ei pot fi incapatanati atunci cand trebuie sa mearga afara sa isi faca nevoile, in special daca afara vremea este ploioasa si rece. Ca si compromis, luati in calcul dresarea unui pomeranian cu hartia, astfel incat ambii sa aveti optiuni atunci cand vremea este nefavorabila.

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea unui pomeranian

Cainii mici vin la „pachet” cu probleme mari de sanatate, iar pomeranienii nu fac exceptie de la aceasta regula. Majoritatea pomeranienilor traiesc mult, au o viata sanatoasa, dar ei pot fi afectati de multe probleme de sanatate comune cainilor de tip toy, precum colapsul traheei, ceea ce cauzeaza probleme respiratorii si face ca purtarea unui colier sa fie dificila. Colapsul traheei apare atunci cand cartilajul devine slabit si favorizeaza pierderea formei tubulare normale a traheei. Acest lucru face ca respiratia cainilor sa fie dificila. Pomeranienii pot avea probleme dentare si rotulele ar putea uneori sa iasa de la locul lor, o afectiune cunoscuta sub numele de luxatie patelara. Consultati medicul veterinar in ceea ce priveste aceasta afectiune, in mod regulat, in special daca observati schiopatura sau saritura in timp ce alearga.

Asemeni multor rase si incrucisari ale acestora, pomeranianul poate suferi de o problema a soldului numita boala Legg-Clave-Perthes. Aceasta afectiune cauzeaza furnizarea redusa a sangelui catre osul membrului posterior, ceea ce cauzeaza degradarea acestuia. Primul semn al acestei afectiuni, schiopatura, apare de obicei atunci cand un catelus re varsta de 4-6 luni. Cu cat este mai repede observata si tratata, sansele sunt cu atat mai mari ca animalul sa se recupereze complet. Afectiunea Legg-Clave-Perthes poate fi tratata chirurgical pentru a indeparta capul femural, dupa care cainele poate duce o viata normala.

Ochii pot fi o alta problema pentru pomeranieni. Atrofia retiniana progresiva, problemele ductului lacrimal si cataracta sunt printre afectiunile oculare care apar la aceasta rasa. De asemenea, poate sa apara un defect cardiac cunoscut sub numele de persistenta de canal arterial. Pomeranienii pot sa sufere de un anumit numar de afectiuni care pot sa le cauzeze pierderea blanii, inclusiv boala glandei tiroide si anomalii ale hormonului de crestere.

Unii pomeranieni dezvolta o afectiune a blanii care este cunoscuta dupa mai multe denumiri: boala neagra de piele, alopecia genetica, piele de elefant, sindromul de pierdere severa a parului. Pierderea parului apare pe majoritatea suprafetei corpului si, dupa cum va puteti imagina, un pomeranian fara par nu arata tocmai bine! In unele cazuri afectiunea raspunde la tratament.

Pomeranieni foarte micuti? Cei mici de 1 kg. cu siguranta atrag atentia, dar deseori au mai multe probleme decat cei cu dimensiuni standard. Este intotdeauna bine sa evitati extremele.

Nu toate aceste afectiuni sunt detectabile la un pui aflat in crestere si poate fi dificil de prezis daca un animal va fi indemn la aceste maladii, motiv pentru care trebuie sa gasiti un crescator cu reputatie care este dedicat cresterii animalelor sanatoase. Ei ar trebui sa va ofere o certificare independenta care sa ateste ca parintii cainelui (si bunicii etc.) au fost testati pentru aceste defecte si au fost sanatosi in momentul reproducerii. Aici intervin registrele de sanatate.

Daca un crescator va spune ca nu necesita acele teste deoarece el nu a avut probleme in liniile sale, sau ca exemplarele au fost verificate de veterinar sau orice alta scuza pe care crescatorii cu probleme o folosesc pentru faptul ca au sarit peste testarea genetica, plecati!

Crescatorii atenti isi testeaza cainii de reproductie pentru bolile genetice si ii imperecheaza doar pe cei sanatosi si pe cei care arata cel mai bine, dar uneori Mama Natura are alte idei si un caine dezvolta una din aceste boli in ciuda practicilor bune de crestere. Progresele din medicina veterinara presupun faptul ca in majoritatea cazurilor cainii pot avea o viata buna in continuare. Daca va luati un caine, intrebati crescatorul despre varstele cainilor din liniile sale si motivul decesului acestora.

Tineti minte ca dupa ce ati adus un caine in casa, dvs. aveti puterea de a-l proteja de una din cele mai comune probleme de sanatate: obezitatea. Un pomeranian nu ar trebui sa fie gras. Mentinerea unui pomeranian la o greutate adecvata este una din cele mai usoare cai de a-i prelungi viata. Utilizati o alimentatie echilibrata si profitati din plin de exercitii pentru a va asigura ca aveti un caine sanatos pe viata.

Bazele toaletarii unui pomeranian

Pomeranienii au ceea ce este numita blana dubla. Stratul inferior este moale si dens; stratul exterior este lung si drept cu o textura mai aspra.

Multumita dimensiunii lor mici, pomeranienii sunt usor de ingrijit, chiar si cu aceasta blana. Periati blana de cateva ori pe saptamana pentru a preveni zonele mate sau incalcite. Utilizati o perie medie spre deasa de tesalat care va ajunge pana la piele fara a leziona cainele. Probabil ati auzit ca pomeranienii nu naparlesc. Uitati de acest lucru. Din fericire, ei sunt suficient de mici astfel incat parul pe care ei il pierd sa fie neglijabil. Daca va periati pomeranianul regulat, naparlirea nu ar trebui sa fie o problema mare.

Imbaiati un pomeranian la fiecare cateva luni sau mai des dupa cum este cazul. Daca utilizati un sampon bland pentru animale, puteti chiar sa ilmbaiati pomeranianul chiar si o data sau de doua ori pe saptamana daca doriti.

Restul reprezinta o ingrijire de baza. Taiati ghearele la fiecare una-doua saptamani. Ele nu ar trebui sa ajunga suficient de lungi pentru a face zgomot pe podea. Periati dintii frecvent cu o pasta de dinti de uz veterinar pentru o sanatate dentara buna si o respiratie proaspata.