Luni, Mai 20, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Una din cele mai iubite rase de caini din America, boxerul este un companion vesel, loial, care creaza o legatura adevarata cu familia sa umana. Un boxer bine crescut, bine socializat, este prietenos cu copiii si cu oamenii pe care ii cunoaste, suspicios si alert dar nu agresiv cu strainii si intotdeauna pregatit pentru o plimbare, pentru joaca sau pur si simplu pentru petrecerea unor momente de calitate cu dvs. pe canapea.

 Boxerul este o alegere minunata pentru un proprietar care il va dresa consistent, ferm si corect si care are simtul umorului in ceea ce priveste tendinta de incapatanare a cainelui. Acest caine necesita de asemenea si mult exercitiu pentru a se mentine – boxerul este un caine mare si poate face multe daune daca este plictisit sau singur. El este doritor si capabil sa participe in aproape orice activitate canina organizata, inclusiv cea de agilitate, de ascultare si de aruncare a mingii. Desi este adevarat ca orice joaca intre caine si copil trebuie supravegheata, boxerii sunt in general buni cu copiii si sunt potriviti pentru familii.

Fata boxerului este de neconfundat: incretita si cu privirea ingrijorata, expresia este contrazisa de maxilarul patrat, de capul superb si de mersul voios. El este un caine mare, care cantareste pana la 32 kg. (uneori si mai mult), femelele fiind putin mai mici decat masculii. Blana sa scurta naparleste, dar in rest el este un caine usor de ingrijit. Boxerul are nuante de bej si tigrat, precum si alb. Exista o controversa considerabila in jurul boxerului alb, in mare parte datorita faptului ca majoritatea crescatorilor isi omorau puii albi in loc sa incerce sa le gaseasca o casa ca animale de companie. Acest lucru este pe scara larga considerat a fi inacceptabil acum si din ce in ce mai multi boxeri albi pot fi achizitionati sau pot fi adoptati.

Boxerii albi nu sunt albinosi si culoarea lor nu este rezultatul unei mutatii genetice cum este uneori la alte rase. La boxeri, albul este doar o culoare. La fel ca alte animale albe, boxerii albi au o incidenta crescuta a surditatii, desi doar un numar redus de boxeri albi vor fi surzi. Nu exista dovezi care sa ateste ca boxerii albi au alte probleme de sanatate legate de culoare si nici probleme de temperamente asociate cu culoarea alba. Cainii albi tind sa se arda la soare si ar putea fi supusi riscului crescut de cancer de piele (Protejarea solara este recomandata!) Boxerii albi nu sunt o varietate rara a rasei care presupune un pret mai mare. Aproximativ un sfert din boxerii nascuti sunt albi. Aveti grija atunci cand aveti de a face cu un crescator care vinde pui albi de boxer ca fiind ceva unic care merita un pret mai mare.

Alte aspecte pe scurt despre cainele din rasa Boxer

  • Boxerii sunt caini mare cu o gama larga de pozne ascunse in privirea lor. Va va trebui un simt al umorului dezvoltat pentru a trai cu un boxer.
  • Boxerii sunt caini buni de paza dar nu sunt agresivi cu oamenii decat daca situatia o impune.
  • Boxerii sunt atletici si exceleaza in multe sporturi, inclusiv cel de agilitate si de paza.
  • Boxerii sunt iubitori, nu sunt luptatori, dar ei nu vor face pasi inapoi de la o confruntare daca un alt caine incepe.

Stiati ca?

Boxerii albi nu sunt albinosi si ca rezultatul culorii lor nu este o mutatie genetica. La boxeri, albul este doar o culoare. Dar cainii albi tind sa se arda la soare si ar putea prezenta un risc crescut pentru cancerul de piele.

Istoricul rasei de caini Boxer

Boxerul a fost dezvoltat ca si rasa de lucru in Germania la sfarsitul secolului 19. El apartine unei familii de bull, care include bulldogul, bull terierul si dogul de Bordeaux, pentru a numi o parte dintre acestia. In intruparea sa moderna, boxerul a existat doar pentru un secol, dar puteti vedea semne ale cainilor care au portretizat imaginile din secolele 16 si 17. Acei caini mari de tip Mastiff ar putea fi stramosii boxerului. Ei erau cunoscuti ca bullenbeisser, un cuvant nemtesc care inseamna „bulldog”. Bullenbeissers au fost utilizati pe mosiile mari, iar in ultima vreme au fost utilizati de macelari si de negustorii de vite pentru a tine efectivele la locul lor. Boxerul modern a fost nascut in anii 1880, atunci cand un om numit George Alt, care a trait in Munich, a importat din Franta un bullenbeisser tigrat numit Flora. Puii acestuia au devenit baza pentru rasa Boxer. Nu este clar daca numele rasei provine de la cuvantul „beisser” sau de la obisnuinta exemplarelor din aceasta rasa de a-si utiliza membrele intr-o lupta. Boxerii au fost dresati pentru munca de politie, au fost printre primii caini de ghidare si au fost in serviciul militar german pe parcursul primului Razboi Mondial, ca si mesageri si ca cercetasi.

American Kennel Club, a inregistrat prima data boxerul in anul 1904. Rasa nu a avut un succes imediat, iar nemultumirea fata de rasele germane care a aparut pe parcursul primului Razboi Mondial nu a ajutat la nimic. Abia in anii 1940-1950 boxerul a devenit o rasa populara. In anul 1951, un boxer numit Bang Away a castigat premiul „cel mai bun” la un eveniment din Westminster, si astfel de devenit un rock star. Poza lui Bang Away  a aparut in reviste celebre, precumLife and Esquire. Atunci cand zbura cu avionul la concursurile pentru caini, Bang Away mergea in cabina de zbor, nu in cala. Doar un alt boxer a mai castigat la Westminster de la Bang Away, Prima Donna a lui Ch. Arriba, care a castigat in 1971.

Boxerii din ziua de astazi sunt mult mai rafinati si mai eleganti decat stramosii lor, dar ei sunt mult mai puternici, mai destepti si mai neinfricati. Rasa se pozitioneaza pe locul opt printre cele inregistrate de catre AKC.

Temperamentul si personalitatea unui boxer

Boxerii sunt caini distractivi, fericiti. Ei se joaca de buna voie cu familia si cu prietenii si sunt rabdatori si blanzi cu copiii. Boxerii sunt de asemenea loiali si vor raspunde curajos la orice amenintare care se abate asupra celor dragi lor.

Boxerii sunt incredibil de destepti, dar ei nu iau in serios intotdeauna dresajul. Pentru cele mai bune rezultate, fiti fermi, corecti si consecventi cu boxerul dvs. Recompensele adecvate si consecintele il vor invata ca lucrurile bune se intampla atunci cand el face ceea ce vreti si ca el nu este niciodata recompensat pentru neascultare. Boxerii sunt buni la detectarea scaparilor de la nivelul regulilor si vor incerca sa vada daca pot evada. Si incepeti din timp! boxerul dvs. de opt saptamani va fi mult mai usor si mai distractiv de invatat decat unul mai mare, mai incapatat, cu varsta de opt luni. Utilizati recompense, jucarii si laude pentru a-l atrage si a-l motiva.

Exercitii bune pentru energia unui boxer includ aportul, plimbarile lungi de o ora sau dresajul pentru sportul de agilitate sau pentru orice alt sport. Cel putin un boxer are titulatura de paznic, ceea ce este una din functiile originale ale rasei. 

Cu organizare, disciplina, mult exercitiu si stimulare mentala, boxerul poate deveni cainele viselor dvs. Fara acele lucruri, ei bine, el poate deveni un cosmar. Cantitatea de daune pe care un boxer plictisit o poate aduce este peste orice va puteti imagina. Nu ii oferiti oportunitatea de a va demonstra ce ii poate pielea. 

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea unui boxer

Boxerul este predispus la un numar de probleme de sanatate, dar cei care iubesc boxerii sunt dedicati si foarte agresivi in incercarea de a reduce si de a elimina bolile genetice ale cainilor lor. American Boxer Charitable Foundation a strans mai multi bani pentru cercetarea genetica decat orice alt club din lume. Unul din triumfurile lor cele mai mari a fost identificarea recenta a genelor responsabile pentru cardiomiopatia ventriculara dreapta aritmogena, cunoscuta de asemenea ca si cardiomiopatia Boxerului, o boala cardiaca devastatoare care este de obicei fatala. Cardiomiopatia nu este singura problema cardiaca ce afecteaza boxerii. Stenoza aortica/subaortica (AS/SAS) este o ingustare a valvei aortice sau a zonei de sub valva, de obicei cauzata de un inel fibros al tesutului. Desi este cel mai probabil genetica, modul de mostenire este necunoscut si nu exista niciun test pentru AS/SAS. Diagnosticul este deseori realizat de un medic veterinar cardiolog si cainii afectati nu ar trebui imperecheati.

Boxerii sunt de asemenea predispusi la dezvoltarea mielopatiei degenerative, o forma de disfunctie neurologica progresiva. Exista un test genetic pentru aceasta afectiune care poate fi utilizat pentru a determina daca parintii au sau nu boala, daca sunt purtatori sau prezinta riscul: un caine ai carui parinti nu au boala – si nici nu prezinta riscul – vor fi de asemenea indemni la boala. Un caine din doi parinti purtatori, va fi sub riscul de a dezvolta boala, la fel cum va fi si un caine cu un parinte care este purtator. Boxerii sunt mult mai susceptibili fata de alte rase la balonare, o afectiune in care stomacul se umple cu aer. Aceasta afectiune poate deveni o afectiune severa, numita torsiune gastrica, daca stomacul se rasuceste in jurul propriului ax, intrerupand fluxul sangvin. Torsiunea gastrica apare brusc si un caine care era bine acum un minut, cateva ore mai tarziu poate fi mort. Observati simptomele precum nelinistea si mersul continuu, salivarea, mucoase palide si linsul buzelor, incercarea de a varsa fara a exprima nicio cantitate de lichid si semne ale durerii. Torsiunea gastrica necesita interventia chirurgicala veterinara imediata si majoritatea cainilor care sunt balonati se vor balona din nou. Acest lucru inseamna ca este recomandat sa se opteze pentru procedura cunoscuta ca si „prinderea stomacului”, care va preveni rasucirea stomacului in viitor. Aceasta procedura poate de asemenea sa fie realizata ca si masura preventiva. Boxerii sunt de asemenea predispusi la multe alte boli care includ alergiile, problemele de piele, cancer, inclusiv limfom, hemangiosarcom, tumori mastocitare si altele. Un crescator bun va fi capabil sa discute despre prevalenta acestor afectiuni si nu numai, care au teste genetice in liniile cainilor si sa ajute cumparatorii sa ia o decizie informata cu privire la riscurile la care este supus cainele.

Notati in special faptul ca boxerii nu pot tolera unul din cele mai comune sedative administrate in medicina veterinara, acepromazina. Aceasta cauzeaza aritmie cardiaca care poate duce la colaps cardiac sau stop cardiac.

Nu toate acestea sunt afectiuni care pot fi detectabile la un caine aflat in crestere si este imposibil de prezis daca un animal va fi indemn fata de aceste maladii, motiv pentru care trebuie sa gasiti un crescator cu reputatie care este dedicat cresterii animalelor cat mai sanatoase posibil. Ei ar trebui sa fie capabili sa ofere o certificare independenta pentru parintii cainelui (si pentru bunici etc.), prin care sa demonstreze ca acestia au fost testati pentru defectele comune si au fost imperecheati sanatosi. Aici intervin registrele de sanatate. Amerixan Boxer Club recomanda ca exemplarele pentru imperechere sa fie testate pentru displazia cotului si a soldului, hipotiroidism, stenoza aortica si subaortica si cardiomiopatie. Testele ar trebui realizate prima data cand cainele are doi ani, iar testele pentru hipotiroidism si cardiomiopatie ar trebui repetate anual.

Daca un crescator va spune ca nu este necesara realizarea acestor teste deoarece nu a avut probleme in liniile sale si ca exemplarele au fost verificate de veterinar, atunci ar trebui sa cautati un alt crescator care este mult mai riguros cu testele genetice.

Crescatorii atenti isi testeaza cainii de reproductie pentru bolile genetice si ii imperecheaza doar pe cei sanatosi si pe cei care arata cel mai bine, dar uneori Mama Natura are alte idei si un caine dezvolta una din aceste boli in ciuda practicilor bune de crestere. Progresele din medicina veterinara presupun faptul ca in majoritatea cazurilor cainii pot avea o viata buna in continuare. Daca va luati un caine, intrebati crescatorul despre varstele cainilor din liniile sale si motivul decesului acestora. Nu fiecare vizita a boxerului la veterinar este pentru o problema genetica. Boxerii sunt o rasa cu multa activitate fizica. Ei se joaca mult si pot sa sufere leziuni ale testurilor moi ca rezultat. Laceratiile, zgarieturile si escoriatiile sunt des intalnite. 

Iar boxerii care consuma prea multa hrana, intra in cosul de gunoi sau devin excitati sau anxiosi – toate, semne comune ale acestei rase – pot avea ca rezultat voma sau diareea. 

Tineti minte ca dupa ce ati adus acasa noul caine, este in puterea dvs. sa il protejati de una dintre cele mai comune probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unui boxer la o greutate ideala este cea mai usoara cale de a-i imbunatati sanatatea si de a-i prelungi viata. Utilizati cat mai mult metoda de prevenire pentru a va asigura un caine sanatos pe viata.

Bazele toaletarii unui boxer

Boxerul este un caine usor de ingrijit. Blana sa scurta, fina are nevoie de o periere saptamanala cu o perie normala sau cu o perie cu dinti de cauciuc pentru a-i mentine blana lucioasa si sanatoasa si pentru a indeparta parul mort care s-ar putea depune pe hainele sau pe canapeaua dvs.

Nu sunt necesare bai frecvente, cu exceptia cazului in care se murdareste. Insa, daca doriti, puteti sa imbaiati boxerul saptamanal cu sampoane speciale pentru caini sau cu sampoane pentru copii, daca nu doriti sa ii afectati pielea sau blana.

Curatati urechile cu o solutie recomandata de medicul veterinar. Nu utilizati tampoane din bumbac in interiorul urechii; ele pot impinge secretiile in interior. Stergeti urechea cu un disc de bumbac, niciodata nu mergeti mai profund de prima falanga a degetului.

Taiati ghearele la fiecare cateva saptamani, sau la nevoie. Nu le lasati sa creasca prea mult astfel incat sa le puteti auzi pe podea pentru a evita accidentele.