Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

De ce ii este intotdeauna sete? Este important ca pisicile sa consume multa apa pe parcursul zilei. Apa este esentiala pentru hidratarea corespunzatoare si pentru mentinerea adecvata a functiilor sistemelor si organelor.

Totusi, daca observati ca pisica dumneavoastra este din ce in ce mai insetata si consuma apa mai mult decat normal, acest lucru ar putea fi un semn al unei probleme de sanatate.

Atunci cand pisicile consuma mai multa apa decat de obicei, poate fi un semn al unei probleme usoare, precum efectele secundare ale unor medicamente sau faptul ca vremea este mai calda decat normalul si pisica este pur si simplu mai insetata. De asemenea, poate fi un semn al unei probleme mai serioase care necesita interventie medicala, precum diabetul, insuficienta renala sau bolile hepatice. Daca pisica arata semne de sete excesiva si ii umpleti bolul cu apa de mai multe ori decat este normal, contactati medicul veterinar pentru a realiza o examinare completa si testele aferente. Cauzele setei crescute la pisici sunt multiple si acestea includ: diabetul, insuficienta renala, hipertiroidismul, boala Cushing, boala Addison, boli hepatice, medicamentele si deficientele electrolitice sau cele de calciu.

De ce setea care apare la pisici poate insemna o varietate de probleme de sanatate

Daca pisica dumneavoastra are o dorinta crescuta de a bea mai multa apa, acest lucru se poate datora urmatoarelor probleme: diabetul.

Diabetul

Diabetul este cauzat de incapacitatea corpului de a produce insulina, care este secretata de glanda cunoscuta sub numele de pancreas. Cand acesta apare, nivelurile de glicemie sangvina devin ridicate si se elimina prin urina pisicii.

Insuficienta renala

Insuficienta renala poate fi cauzata de o varietate de conditii. Cand rinichii intra in insuficienta, echilibrul lichidelor din organism devine anormal, la fel ca si cel al electrolitilor si al altor hormoni.

Hipertiroidismul.

Glanda tiroida este responsabila pentru procesele metabolice din corpul pisicii. Setea crescuta se poate datora unei glande tiroide hiperactive.

Boala Cushing

Glanda pituitara elibereaza hormoni cunoscutti sub numele de hormoni adrenocorticotropici. Boala Cushing apare cand acest hormon este produs excesiv. Aceasta conditie poate fi controlata medicamentos.

Boala Addison.

Boala Addison este un rezultat al functionarii incorecte a glandelor suprarenale. Glandele suprarenale produc cantitati insuficiente de cortizol precum si de aldosteron.

Bolile hepatice

Ficatul este responsabil pentru realizarea mai multor functii, inclusiv pentru producerea proteinelor sangvine, a bilei, pentru curatearea toxinelor din organism si convertirea hranei in energie. Un simptom al bolii hepatice este setea crescuta.

Medicamentele.

Anumite medicamente pentru pisici pot cauza setea crescuta. Daca pisica ia orice medicament, specificati medicului veterinar pe parcursul examinarii.

Deficientele electrolitice sau cele de calciu

Cand corpul are un deficit de producere a electrolitilor sau a calciului, unui dintre elefectele secundare poate fi setea crescuta. Un test al sangelui va putea determina nivelul de calciu si cel al electrolitilor de la pisica.

Ce trebuie sa faceti daca pisicii dumneavoastra ii este intotdeauna sete.

Daca pisica dumneavoastra exprima semne de secre crescuta, contactati medicul dumneavoastra veterinar. Medicul veterinar va  realiza un examen fizic complet pentru animalul de companie. El ar putea realiza de asemenea mai multe teste diferite si anume teste de sange, analiza urinei si profilul biochimic. Aceste teste vor permite medicului veterinar sa determine daca pisica dumneavoastra sufera de vreo anomalie a rinichilor, ficatului, a nivelurilor de calciu si a celor electrolitice si de deficinetle hormonale ale altor glande. Odata ce testele preliminare au raspuns, rezultatele vor ghida medicul veterinar spre ce teste trebuie realizate in continuare. Medicul veterinar ar putea alege de asemenea sa realizeze radiologia sau ecografia pentru a urmari mai indeaproape functiile organelor.

Odata ce medicul veterinar este capabil sa ajunga la o concluzie cu privire la motivul pentru care pisica bea mai multa apa decat normalul, precum boala renala sau cea hepatica, el va va face cunoscut prognosticul pisicii.

Preventia setei excesive

Vizitele regulate la medicul veterinar vor permite medicului sa observe daca rinichii pisicii, urina, functiile glandelor si testele sangvine sunt normale. Daca exista o problema, medicul veterinar o poate detecta din timp si tratamentul ar putea fi mai facil pentru pisica. Acest lucru ar putea conduce la un prognostic mai bun. Este important sa se monitorizeze aportul de apa al pisicii. Daca observati ca umpleti de prea multe ori bolul cu apa, timp de cateva zile, este important sa faceti o programare pentru a va asigura ca totul este bine in ceea ce priveste sanatatea pisicii. Mentineti pisica intr-un mediu sanatos, in special in lunile calde ale anului. O pisica supraincalzita ar putea bea mai multa apa decat bea de obicei. Asigurati-va ca ii oferiti pisicii cantitatea potrivita de hrana. Nutritia proasta sau defectuoasa va cauza o sete mai mare pisicii.