Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Pe 8 august sarbatorim Ziua Internationala a Pisicii. Si ce ocazie mai buna sa avem sa discutam cu medicul veterinar Tache Epure, un iubitor si crescator de pisici, care si-a dedicat viata ingrijirii acestor frumoase necuvantatoare. Tache Epure este medic veterinar practician de animale de companie in Constanta, unde a deschis recent si un centru de medicina felina si un hotel pentru pisici, in care stapanii isi pot lasa felinele, atunci cand pleaca din localitate. Crescator autorizat de pisici British Shorthair, medicul veterinar Tache Epure ne-a raspus la cateva intrebari si ne-a lasat cateva sfaturi pentru iubitorii de feline din Romania, care doresc sa isi ingrijeasca corespunzator pisicile. 

Sunteti un mare iubitor de pisici, un crescator de British Shorthair si in acelasi timp medic veterinar dedicat profesiei. Cum se impaca cele trei ipostaze ale omului Tache Epure in viata de zi cu zi?

Desi este o profesie destul de solicitanta si imi rapeste aproape tot timpul, consider ca privilegiul de a lucra cu animalele de companie si in special cu pisicile, ma face sa trec peste eventualele neajunsuri. Neajunsurile nu sunt neaaparat legate de animalele de companie si de stapani, ci mai ales sunt legate de aspectele generale ale buissiness-ului cu acest specific in Romania. Ma refer mai mult la educatia publicului larg cu privire la cresterea pisicilor, dar si de munca noastra de a schimba anumite conceptii legate de statutul animalului de companie in societate si respectul fata de profesia de medic veterinar. Legat de pasiunea de a creste pisici de rasa, aceasta reprezinta mai mult un hobby prin care imi pot exprima dragostea si admiratia fata de aceasta specie. Echilibrul pe care l-am gasit in familie este sustinut de pisicile noastre din casa care reprezinta si pentru noi, ca si pentru majoritatea stapanilor si crescatorilor de pisici, membrii ai familiei cu drepturi depline. Cele doua ipostaze de medic veterinar si crescator de pisici ma ajuta foarte mult in intelegerea nevoilor oricarui proprietar pentru ca de fiecare data incerc sa ma pun in locul lor, ceea ce imi faciliteaza o mai buna comunicare si intelegere a acestora.

Tache Epure medic veterinar constanta

Pentru iubitorii de pisici din Romania, care cauta sa achizitioneze un pui de pisica de la un crescator, ce sfaturi le-ati da. Sunt multe anunturi acum cu "crescatori autorizati" pe site-uri de tipul olx.ro care sunt de fapt samsari de animale. La ce trebuie sa fie atenta o persoana atunci cand doreste sa achizitioneze o pisica de rasa?

Nu stiu cati dintre noi stiu ca din totalul pisicilor crescute ca animale de companie, sub 1% sunt de rasa pura, cu pedigree. Majoritatea sunt pisici de rasa comuna, adoptate din diferite surse, iar motivele pentru care oamenii le cresc sunt diferite. Unii sa le admire independenta, altii pentru a se bucura de atingerea si compania lor. Recomandam celor vor sa achizitioneze un pui de pisica sa faca acest lucru de la crescatori care le pot oferi un certificate de origine ( pedigree ) pe minim patru generatii, care au referinte bune de la alti proprietari, eventual sa solicite teste genetice pentru anumite boli la care unele rase sunt predispuse. Medicul veterinar poate fi unul din cei mai buni consilieri in achizitia si cresterea pisicilor, el putand sa recomande crescatori de incredere. Crescatorii ii puteti gasi pe site-urile asociatiilor feline sau pe grupuri de crescatori, cei mai multi dintre ei avand si site-uri proprii. Pisicile provenite din surse care nu ofera informatii concrete asupra originii animalului sunt adeseori purtatoare de boli ascunse, iar medicii veterinari intalnesc in cabinete foarte des astfel de situatii.

tache epure

Pisicile sunt recunoscute ca ascunzand foarte bine durerea. La ce ar trebui sa fie atenti stapanii de pisici pentru a aduce pisica la timp in cabinetul veterinar?

Pisicile sunt animale de prada si ca orice animal de prada ele sunt tot timpul pregatite pentru lupta. Ca urmare, niciun luptator nu isi arata slabiciunile in fata adversarului si de aceea ele isi ascund durerea de fiecare data. Stapanii pisicilor trebuie sa fie atenti la orice modificare de comportament sau de rutina zilnica, chiar daca acestea par neinsemnate. Apare astfel evident controlul de rutina in cabinetul veterinar de cel putin 2 ori pe an la pisicile adulte, lunar la pisicile tinere si de mai multe ori pe an la cele batrane si cele care sufera de anumite boli. Personalul cabinetelor veterinare specializate in medicina felina este antrenat in testarea si diagnosticarea anumitor afectiuni inca din stadiile precoce ale acestora. Este foarte important ca stapanii pisicilor sa vina personal la cabinetul veterinar pentru a oferi medicului informatii corecte despre modul si stilul de viata al pisicilor, devierile de comportament ale acestora si simptomele specifice.

medic veterinar tache epure

Si nu in ultimul rand, tot mai multi iubitori de animale, cititori ai revistei Veterinarul Pet si fani ai paginii noastre de pe Facebook ne trimit intrebari legate de hrana pisicilor. Ce este bine asadar, dupa parerea dvoastra de specialist sa dam de mancare pisicilor?

Odata cu trecerea timpului, nutritia animalelor de companie devine un subiect din ce in ce mai dezbatut, avand in vedere ca hrana, stilul de viata si mediul in care acestea traiesc le defines sanatatea. Exista la ora actuala o multitudine de tipuri de hrana, uscata si umeda, care asigura necesarul complet de hrana pentru o viata sanatoasa a pisicilor. Odata cu aparitia pet food-ului, s-a renuntat treptat la hranirea pisicilor cu resturi alimentare si hrana preparata in casa. Desi foarte multe tipuri de hrana procesata, considerate “cap de afis” in anumite perioade s-au dovedit a fi nu tocmai ce trebuie, totusi marea majoritate a brandurilor intrunesc si respecta toate necesitatile nutritive ale pisicilor. Pisicile sunt carnivore adevarate, spre deosebire de caini si oameni care sunt considerati omnivore. Este foarte greu sa asiguram tot necesarul nutritiv unei pisici prin hrana gatita in casa, avand in vedere ca acestea au necesitati specifice in ceea ce priveste proteinele animale si anume, au nevoie de anumiti aminoacizi pe care ii gasesc doar in carnea cruda: taurina este cel mai elocvent exemplu, fiind un aminoacid esential pentru pisica. El trebuie consumat ca atare (se gaseste in carne ), neputand fi sintetizat in corpul pisicii din alti aminoacizi, asa cum se intampla la om sau la caine. Cea mai mare cantitate de taurine se gaseste in carnea de soarece, nefiind intamplatoare goana permanenta si ancestrala a pisicilor dupa acestia. Necesarul zilnic de taurina al unei pisici poate fi intrunit prin consumul a 8-10 soareci, in functie de talia acestora. Majoritatea tipurilor de pet food au adaos de taurina, ceea ce asigura o nutritie optima. Fara acest aminoacid, pisica poate suferi afectiuni oculare si reproductive, ceea ce ar duce practic la disparitia speciei.

S-au facut anumite studii asupra calitatii vietii pisicilor hranite cu pet food si a celor hranite cu mancare gatita, constatandu-se ca durata medie de viata a celor ce primesc mancare speciala este intre 18 si 21 de ani, spre deosebire de categoria celor hranite cu mancare preparata in casa sau resturi alimentare, la care durata medie de viata este intre 12 si 14 ani.