Marți, Ianuarie 07, 2025

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

O analiza a datelor de la peste 11.000 de adulti japonezi in varsta sugereaza ca persoanele in varsta care detin un caine ar putea prezenta un risc mai mic de dizabilitate decat cei care nu au fost niciodata proprietari de caini. Yu Taniguchi de la Institutul National pentru Studii de Mediu din Tsukuba, Japonia si colegii sai prezinta aceste constatari in revista cu acces liber PLOS ONE din 23 februarie 2022.

Studiile anterioare ale acestor cercetatori au asociat detinerea de caini in randul seniorilor japonezi cu un risc mai mic de fragilitate - o relatie care pare sa fie partial explicata prin niveluri mai ridicate de activitate fizica si functionare sociala in randul proprietarilor de caini. Alte cercetari sugereaza, de asemenea, ca fragilitatea fizica creste semnificativ riscul de dizabilitate viitoare.

Pentru a intelege mai bine relatia dintre detinerea unui caine si riscul de dizabilitate, Taniguchi si colegii sai au folosit chestionare pentru a colecta date privind detinerea de caini si pisici de la 11.233 de adulti japonezi cu varste cuprinse intre 65 si 84 de ani. Ei au colectat, de asemenea, date demografice, de dizabilitate si alte date de sanatate pentru participanti, acoperind perioada iunie 2016 - ianuarie 2020. Analiza statistica a seturilor de date combinate le-a permis sa examineze legaturile potentiale dintre proprietatea cainilor si riscul de dizabilitate.

Cercetatorii au descoperit ca, in timpul perioadei de studiu, adultii in varsta care erau proprietari actuali de caini aveau aproximativ jumatate din sansele de a avea o dizabilitate decat cei care nu au fost niciodata proprietari de caini. Aceasta relatie s-a mentinut chiar si dupa luarea in considerare a altor factori sociodemografici si de sanatate care ar putea influenta riscul de dizabilitate, cum ar fi starea civila, istoricul bolilor cronice, timpul petrecut in aer liber si altele. In plus, proprietarii de caini care faceau exercitii fizice in mod regulat aveau un risc si mai mic de dizabilitate.

Intre timp, cercetatorii au constatat ca detinerea de pisici nu a fost asociata cu nicio diferenta in ceea ce priveste riscul de dizabilitate si nici detinerea de caini sau pisici nu a fost asociata cu un risc redus de deces din orice cauza.

Acest studiu sugereaza ca detinerea unui caine - in special combinata cu exercitii fizice regulate - poate proteja impotriva dizabilitatii pentru adultii japonezi in varsta. Aceste constatari ar putea contribui la informarea eforturilor de promovare a imbatranirii cu mai multa vitalitate. Intre timp, cercetarile viitoare ar putea investiga mecanismele fizice sau psihologice prin care detinerea de caini ar putea aduce beneficii sau ar putea examina relatiile dintre detinerea de caini si riscul de dizabilitate in alte tari.

Autorii adauga: „Detinerea unui caine protejeaza impotriva aparitiei dizabilitatii la adultii in varsta. Ingrijirea zilnica, compania si exercitiile fizice ale unui caine de companie pot avea un rol important in imbatranirea cu succes".