Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Auzim foarte des proprietari de animalute care refuza sa le sterilizeze pentru ca, spun ei, le e mila sau ca vor ca patrupedul sa „isi traiasca viata”. Ca veterinari, insa, suntem de alta parere - pentru o viata sanatoasa, fara riscul aparitiei unor probleme grave de sanatate, este necesara sterilizarea, mai ales la femele.

 Importanta sterilizarii animalelor de companie:

Din pacate, nu de putine ori am vazut chiar la noi, in clinicile veterinare The Vets, caini sau pisici care au venit cu probleme de sanatate care, altfel, ar fi putut fi evitate prin sterilizarea realizata la timp. Ne amintim chiar un caz, de acum aproximativ un an, cand stapana unei pisicute a inceput sa planga in hohote la primirea diagnosticului de cancer pentru animalutul ei, intreband daca ar fi putut fi evitat prin sterilizare. Statisticile si experienta noastra spun ca ar fi putut.

Importanta sterilizarii timpurii in cazul femelelor este foarte mare. Cel mai important risc il reprezinta neoplaziile, adica tumorile. Sunt periculoase si daca sunt benigne dar, daca sunt maligne, pot fi letale.

Este important ca sterilizarea sa se faca atunci cand animalul este tanar, preferabil chiar inainte de primul ciclu de calduri. Sa vedem de ce. Daca, de pilda, avem o catelusa, sterilizarea inainte de primul ciclu (aproximativ 6 luni), reduce riscul de aparitie a unei formatiuni mamare la 0.5%. Dupa primul ciclu, creste la 8% iar dupa al doilea la 26%! Statistica spune ca peste jumatate din ele vor fi maligne.

Pentru rasele de talie mare, noi studii arata ca sterilizarea in jurul varstei de 1 an este optima.

In cazul masculilor, sterilizarea reduce semnificativ riscul aparitiei problemelor la prostata. Mai ales cand vorbim de caini masculi, castrarea are si un impact benefic asupra comportamentului - cainele va fi mai putin agresiv, mai calm si va putea fi educat mai usor. Mai mult, un caine sterilizat nu va fugi atunci cand e in calduri, evitand astfel riscul pierderii sau accidentarii lui.

In privinta felinelor, studiile au aratat ca pisicile sterilizate inainte de varsta de 6 luni prezinta un risc de pana la 7 ori mai redus de a dezvolta cancer mamar si ca, in general, sterilizarea pisicilor la orice varsta reduce riscul aparitiei tumorilor mamare cu 40%-60%.

Mai e ceva important de mentionat pentru cei care ezita: operatia de sterilizare, atat in cazul femelelor, cat si al masculilor, este una usoara si fara riscuri, atunci cand este realizata, fireste, in conditii corespunzatoare, de catre medici specializati. Va putem spune ca in toata experienta noastra, la The Vets, nu am avut nici macar un singur caz de complicatii la sterilizare si ca recuperarea animalutului se face rapid, in cateva zile, spune dr. Radu ARONESCU, fondator retea clinici The Vets.

Sterilizarea timpurie a animalelor are si un rol social. Prin sterilizare, eliminam riscul reproducerii necontrolate si al prezentei animalelor fara stapan pe strazi sau in adaposturile unde nu au conditii propice de trai.

Mai ales in cazul pisicilor, dar si al cainilor, evitam plecarile de acasa si, astfel, pierderea sau accidentarea animalului. Nu de putine ori, animalele nesterilizate pleaca de acasa, atunci cand sunt in calduri si se intorc, daca se intorc, accidentate, infometate sau cu boli luate de pe strada, care altfel ar fi putut fi evitate.

Sunt insa cateva aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere dupa sterilizare, ne spune dr. Radu ARONESCU:

„Se poate ca animalele sa fie mai putin dornice de activitati fizice dar acest lucru nu trebuie sa ne descurajeze in a le crea un comportament activ, prin joaca si timp petrecut afara. Vor fi predispuse la ingrasare, astfel incat va trebui sa fim foarte atenti la dieta lor. In caz contrar, pot aparea afectiuni locomotorii, endocrine, renale, hepatice. Desi acestea sunt mai putin grave decat riscul aparitiei oricarei tumori, sunt aspecte pe care e musai sa le tinem sub control printr-o hrana adecvata, activitate fizica sustinuta si consulturi veterinare."

Cand ne intrebam daca sa ne sterilizam sau nu animalul, principala preocupare ar trebui sa fie sanatatea sa iar aici, dupa cum am vazut, ca veterinari suntem fermi in pozitia pro-sterilizare.