Luni, Ianuarie 06, 2025

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Stiati ca si animalele  noastre de companie, cainii si pisicile au probleme dentare daca nu ii ingrijim corespunzator? Multe dinte problemele dentare ale cainiilor sau ale pisicilor sunt asemanatoare cu cele ale oamenilor. O ingrijire dentara include metode de preventie precum vizita la medic si periajul dentar care ajuta la mentinerea sanatoasa a dintilor si gingiilor catelului sau pisicii dumneavoastra.

 

Medicul veterinar / specialistul stomatolog este cel care va stabileste programul de ingrijire dentara care include: consult stomatologic  o data pe an, periajul dentar profesional, detartraj, ingrijire dentara acasa (periaj, apa de gura de uz veterinar, clorhexidina in apa de baut si hrana speciala pentru intretinerea  danturii. (img1.)

fig.17

fig.1

Carie dentara situata la nivelul molarului. Se observa pulpa dentara datorita deteriorarii smaltului. (img.2)

fig 14

Infectiile bacteriene  ale tesuturilor care inconjoara dintii cauzeaza inflamatia gingiilor si a ligamentelor. Daca boliile  gingivale raman netratate, dintii pot fi pierduti datorita pierderii suportului tesutului inconjurator. Aceasta este cauza majora  pierderii dintilor la caini. Problemele cavitatii bucale pot fi date si de alti factori favorizanti cum sunt: varsta, talia, rasa, predispozitia genetica si dieta. (img.3)

fig.15

GINGIVITA

  • apare cand gingiile sunt inflamate  datorita placii bacteriene, dar ligamentele si osul nu sunt afectate.
  • gingiile isi schimba culoarea din roz in rosu si sangereaza la contact.
  • respiratia este urat mirositoare.

Gingivita se poate trata cu periaj dentar. Netratata, poate duce la paradontita.

Ulceratii gingivale la caine de 6 ani, cauza ulceratiilor fiind flora bacteriana si tartrul dentar. (img.6)


 

PARADONTITA

  • apare la o perioada lunga (ani) de dezvoltare a placii bacteriene, tartrului si gingivitei.
  • tesutul este afectat, sever, include gingiile, ligamentul si osul.
  • este ireversibila, conducand la pierderea dintilor si a suportului osos.

Daca animalul a fost diagnosticat cu periodontita si i s-a aplicat tratament profesional, trebuie sa continuati igiena cavitatii bucale acasa, urmand  instructiunile  veterinarului, care includ  periaj dentar zilnic, schimbarea dietei alimentare, preventia placii bacteriene si detartraj profilactic la fiecare 6-12 luni.

fig13

 

 fig 3

Aspect privind boala paradontala avansata la caine de 11 ani. Cu ajutorul ansei a fost verificata adancimea resorbtiei gingivale (proba periodontala).(img.7)

 fig.4

Boala paradontala la caine de 9 ani.(img.8)

 

Ingrijirea dentara a cavitatii bucale acasa

fig.5

  • Igiena orala, reprezinta procesul de ingrijire preventiva dentara, cel mai important palier din igiena dentara veterinara, constand in procesul de ingrijire efectuat de catre proprietar. Ingrijirea ambulatorie poate fi completata cu tratamente profesionale stomatologice, preventive, furnizate de medicii veterinari periodic.
  • Periajul dentar este de departe cea mai eficienta metoda mecanica de indepartare a placii bacteriene de pe suprafata dintilor. Asadar, prima discutie cu proprietarul trebuie sa aiba loc inca de la prima vizita a animalutului la cabinet (odata cu prima deparazitare, vaccinare).
  • Discutia trebuie sa tina cont de beneficiile preventiei si de disciplinarea mai usoara a animalutului daca se incepe periajul de cand este puiut.
  • Spalatul pe dinti este o activitate foarte importanta pe care trebuie sa i-o asigurati in fiecare zi. Cel mai bine ar fi sa il obisnuiti de mic.

Totul trebuie inceput usor si progresiv, astfel:

Aveti nevoie de: o periuta de dinti speciala pentru caini, pasta de dinti pentru animale de companie sau un degetar cu ioni de argint; (img.9)

fig 6

fig 7
fig.8

fig.9

Pozitionati-va pe o parte a capului cainelui, folositi o mana pentru a ridica buza si pe cealalta pentru a-i curata dantura.(img.10)

fig10

Puneti pasta de dinti pe periuta. 

Asigurati-va ca pasta de dinti/solutia ajunge pe fiecare dintre dinti. 

Periati fiecare dinte atat pe fata exterioara cat si pe cea interioara.Acordati o atentie deosebita zonelor cu probleme: caninii superiori (“coltii”) si premolarii. 

Fiti rabdatori cu catelul! De regula, perioada de acomodare cu periajul dentar pe toate fetele  poate dura 1 luna si jumatate. 

Periajul dentar se poate completa cu hrana speciala pentru intretinerea danturii care are boaba de  dimensiuni mai mari decat cea standard, fortand animalul sa mestece mai mult si avand totodata si un efect abraziv asupra dintilor.

Folosirea apei de gura de uz veterinar este deasemenea o metoda de igiena a cavitatii bucale continand clorhexidina benefica impotriva formarii placii bacteriene.

Chiar daca dintii par curati, fara depuneri de tartru si fara pigmentari (ca in img 14) testul cu fluoresceina este intotdeauna util pentru a ne arata existenta placii bacteriene.

fig.11

fig.15

Nu uitati! Dupa ce periati dantura animalutului, oferiti-i o recompensa delicioasa.

 

 

Igiena cavitatii bucale la caini from veterinarul on Vimeo.