Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cainii care mananca pietre pot prezenta o problema medicala precum pica, care apare daca animalul prezinta in sange un numar mic de hematii si o concentratie prea mica de fier.

Aceasta ar putea, de asemenea, sa reprezinte o problema comportamentala, dar se poate datora chiar si infometarii sau abuzului fizic. Semnele care arata ca animalul dvs. inghite pietre includ descoperirea de pietre in fecalele sale sau surprinderea cainelui facand acest lucru.

Totusi, problema de sanatate care se afla la baza acestui compartiment poate sa cauzeze si simptome precum voma, diaree si durere abdominala datorate afectiunilor gastrointestinale sau slabiciune musculara si somnolenta excesiva datorate anemiei.

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale ingerarii de pietre sunt:

  • anemia, (nivelul scazut de eritrocite),
  • dezechilibrele electrolitice,
  • afectiunile gastrointestinale,
  • devierile de comportament,
  • infometarea sau
  • abuzul.

Datorita posibilitatii existentei unor probleme medicale, se recomanda consultarea unui medic veterinar. Exista si riscul unui blocaj intestinal, deci este important ca animalul sa fie vazut de un medic veterinar.

De ce cainii mananca pietre?

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale ingerarii de pietre la caini includ:

Anemia (numarul scazut de celule rosii din sange)

Anemia reprezinta una dintre principalele cauze ale bolii pica si este cauzata de un numar scazut de hematii si o insuficienta de fier din sange, care se pot datora unei productii deficitare, distrugerii celulelor rosii sau pierderii acestora prin hemoragii. Anemia poate fi neregenerativa sau regenerativa. In cazul anemiei neregenerative, maduva osoasa nu raspunde la necesitatea cresterii numarului de hematii. Anemia regenerativa sugereaza faptul ca maduva osoasa inlocuieste celulele rosii, insa acestea sunt distruse sau se pierd pe diverse cai, ca de exemplu prin hemoragii intestinale.

Afectiunile gastrointestinale

O parte dintre afectiunile gastrointestinale care pot determina cainele sa manance pietre sunt reprezentate de boala intestinala inflamatorie (BII), tumorile gastrice, viermii-carlig si dietele dezechilibrate. Atunci cand cainele dvs. prezinta o problema gastrointestinala, aceasta ii poate determina creierul sa-i induca o stare permanenta de infometare si sa-l faca sa creada ca poate manca orice gaseste, inclusiv pietre. O sangerare intestinala poate reprezenta, de asemenea, o cauza a ingerarii de pietre datorita anemiei.

Problemele comportamentale

Daca cainele dvs. este plictisit sau daca incearca sa va atraga atentia, acesta ar putea incerca sa manance obiecte ciudate precum pietrele. Ca si copiii care cauta atentie, aceste animale stiu ca va vor atrage astfel atentia, chiar si printr-un mod negativ. Ar putea fi vorba si de o deviere de comportament cauzata de un dezechilibru chimic la nivelul creierului.

Infometarea sau abuzul

Daca cainele dvs. a fost vreodata abuzat sau infometat de catre fostii proprietari, sau daca era un caine comunitar inainte sa fi fost adoptat de dvs., acest comportament poate reprezenta un obicei pe care si l-a insusit pentru a supravietui. Poate parea ciudat pentru dvs., dar daca cainele dvs. ar fi infometat pana la extrem, acesta ar incerca sa manance si pietre pentru a supravietui. Odata ce acest comportament se transforma in obicei, poate fi dificil de corectat, chiar daca acum are parte de suficienta mancare.

Ce trebuie facut daca cainele dvs. mananca pietre

Daca observati ca patrupedul dvs. mananca pietre sau daca observati pietre in scaunul acestuia, trebuie sa contactati medicul veterinar. Chiar daca este o problema comportamentala, ingerarea pietrelor este periculoasa pentru cainele dvs., iar acesta va necesita radiografii abdominale pentru a se stabili daca exista vreun blocaj intestinal, inainte ca veterinarul sa determine cauza acestui comportament. Medicul veterinar va dori probabil sa realizeze teste de sange pentru a determina daca cainele prezinta anemie sau un dezechilibru electrolitic precum cel dat de deshidratare. Prin determinarea hematocritului (Ht) se poate stabili daca animalul prezinta vreuna dintre aceste deficiente. Medicul veterinar va verifica animalul si pentru prezenta afectiunilor intestinale cu ajutorul ecografiei abdominale sau al tomografiei computerizate. Daca veterinarul nu descopera nicio problema medicala, este necesar sa va concentrati pe corectarea problemelor de comportament.

Prevenirea ingerarii de pietre

Pentru prevenirea anemiei si a problemelor gastrointestinale, asigurati-va ca oferiti cainelui o hrana sanatoasa si echilibrata in proteine de origine animala, precum cele din carne de pasare sau vita, si vizitati periodic medicul veterinar. Vizitand veterinarul cel putin o data pe an, puteti depista multe probleme inainte ca acestea sa se agraveze. Evitati sa oferiti cainelui dvs. resturi alimentare sau orice alt aliment decat cele specificate de catre medicul veterinar. Problemele de comportament precum devierile compulsive si obiceiurile proaste sunt ceva mai dificil de tratat deoarece aveti de a face cu mintea animalului, si nu cu corpul acestuia. Ar trebui sa va petreceti mult timp alaturi de animal, observandu-l, pentru a putea intelege de ce mananca pietre. Acesta este doar plictisit sau flamand, sau este vorba de o problema cu radacini mai profunde, cauzata de infometare sau abuz? Indiferent de cauza, trebuie sa actionati imediat pentru a preveni acest tip de comportament prin inlaturarea tuturor pietrelor si a altor obiecte periculoase din calea cainelui. Supravegheati-l atunci cand se afla afara, pana cand reusiti sa-i corectati comportamentul. Puteti incerca un program de dresaj pentru obedienta pentru a inlatura acest obicei. Daca animalul sta singur in majoritatea timpului, petrecand mai mult timp cu cainele si oferindu-i jucarii noi care sa-i ocupe timpul, ar putea ajuta in acest sens.