Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Medicul veterinar Brindusa Mariana Gheorghiu, Secretar in cadrul Asociatiei Chinologice Metropolitana Bucuresti a explicat pe larg ce presupune sa ai pui cu pedigree si cum poti sa ai caini cu drept de monta si fatare.

„Avem mai multe materiale scrise la NOTES (n.r. pe pagina de Facebook a Acmb) dar deducem din dialogurile cu dv ca este nevoie si de acest nou material ca sa va putem explica pas cu pas ce trebuie sa faceti ca sa nu lasati puii pe care ii aduceti pe lume „orfani” si astfel sa nu fie „proscrisi” (sa nu se poata imperechea si sa fie sterilizati conform legilor statului roman, sa evitam incesturile si alte probleme grave de sanatate, caracter si temperament care se transmit prin imperecherile necontrolate, haotice ori neavand evidenta lor prin existenta acestui pedigree – act de origine oficial, nu putem sa facem selectie si ameliorare). Explicatiile pe care le dam, argumentele, vizeaza direct dialogurile pe care noi le purtam cu cei ce ne contacteaza.

S-o luam pe rand. 

Ce inseamna pui cu pedigree

Pentru ca puii fatati de o catea sa aiba pedigree trebuie ca ambii parinti sa fie de rasa pura ceea ce inseamna OBLIGATORIU CU PEDIGREE, indiferent daca este pedigree A, B, C sau au fost sau nu la expozitiile chinologice de frumusete pentru dobandirea acelor minime calificative necesare obtinerii „dreptului de monta”. Parintii trebuie sa fie din aceeasi rasa si TALIE, TIP PAR (pe scurt: nu imperechem un caniche pitic cu unul urias. Da, se pot imperechea varietatile de talie, par si culoare ale unei rase, varietati care primesc titlul CACIB separat la expozitiile chinologice de frumusete, dar doar cu memoriu explicativ aprobat de catre Responsabilul Chinotehnic ACHR, Dl Lokodi Csaba Zsolt, inaintea efectuarii montei. Des se imperechereaza anumite talii la Teckel sau la Caniche - cunoscut si sub numele de Poodle). Pe site ul www.fci.be gasiti totul despre rasele de caini, aproape 370 de rase impartite in 10 grupe FCI, ca sa cititi despre varietati de talie, culoare, par.

Daca parintii au „drept de monta” adica masculii cel putin 2 calificative de „Excelent” si femelele cel putin 2 calificative de „Forte bine”, asa cum veti gasi pe site ul nostru www.achmb.com la SERVICII, un pedigree de pui costa doar 70 lei.

Cu cat parintii au mai multe arbitraje, teste de sanatate, examene de munca (la rasele care necesita), cu atat aveti mai mare probabilitatea ca puiul ales sa fie si frumos si destept si sanatos adica partenerul ideal pentru dv, minte, trup si suflet si dovada ca acel crescator este responsabil si merita investitia dv.

Daca parintii NU au acel „drept de monta” amintit mai sus (nu au fost deloc la expozitii sau au fost si nu au reusit sa obtina – ideal ar trebui sterilizati, sau au fost doar o data) tot eliberam pedigreele puilor „din parinti nearbitrati” dar in aceasta situatie un pedigree costa 470 lei si se va scrie la genitor / genitori  “nearbitrat” sau “insuficient arbitrat” (dupa caz) si in romana si in engleza si asa ramine si peste generatii. Totul gasiti pe site ul nostru www.achmb.com la SERVICII.

TATAL PUILOR:

Trebuie sa aiba pedigree (ideal) de tip A (cu ascendenta completa) dar poate sa fie si de tip B (ascendenta incompleta) sau de tip C (fara ascendenta, nu se mai elibereaza din 1 ian 2018 la nici o rasa inafara de rasele de ciobanesc romanesc si copoi ardelenesc). Bine ar fi este sa aiba mai mult decat dreptul de monta, examene de lucru (daca necesita rasa), teste de sanatate (cel mai des se fac testele de displazie dar este bine sa avem si testele de ochi si de inima), un pedigree puternic cu linii de sange atent selectate si ameliorate. Astfel el sa aiba ce sa transmita puilor sai. Trebuie sa aiba caracter si temperament si asa deducem si dragostea si respectul stapanului sau.

Daca stapanul sau este cetatean roman atunci obligatoriu trebuie sa fie membru intr-o asociatie chinologica teritoriala sau clubul de specialitate, membre ACHR, asa cum veti gasi pe www.ach.ro la “Membri”. Nu lucram decat cu membri ACHR asa ca daca stapanul tatalui puilor nu este membru cu cotizatia achitata pe acel an, nu se pot procesa pedigreele puilor! Tatal puilor poate avea pedigree romanesc eliberat de catre ACHR – COR dar poate avea si “pedigree de export” in cazul in care a fost importat. Daca are pedigree de export atunci obligatoriu trebuie “nostrificat” acel pedigree altfel nu se pot inregistra si elibera pedigreele puilor sai. Nu este un moft, ci o necessitate impusa de Federatia Chinologica Internationala prin care ne asiguram de veridicitatea acelui pedigree si oficializarea celor inscrise in el.

Daca stapanul nu este cetatean roman atunci si cainele sau trebuie sa aiba pedigree eliberat de asociatia chinologica nationala din acea tara (www.fci.be la MEMBERS) si obligatoriu se completeaza la data montei “CONFIRMATION OF MATING” sau “ATESTATUL DE MONTA” asa cum veti gasi pe www.ach.ro la “Formulare”. Doar “Declaratia de monta si fatare” NU este de ajuns pentru inregistrarea cuibului si eliberarea pedigreelor puilor in aceasta situatie. La data montei mai trebuie copie lizibila dupa pedigriul tatalui, arbitraje, examene de munca, diplome de campion, teste de sanatate etc, tot ce are acesta si trebuie notat in “Declaratia de monta si fatare”.

MAMA PUILOR:

Trebuie sa aiba pedigree de tip A (cu ascendenta completa) dar poate sa fie si de tip B (ascendenta incompleta) sau de tip C (fara ascendenta, nu se mai elibereaza din 1 ian 2018 la nici o rasa in afara de rasele de Ciobanesc romanesc si Copoi ardelenesc). Bine ar fi sa aiba mai mult decit „dreptul de monta”, examene de lucru (daca are rasa), teste de sanatate (cel mai des se fac testele de displazie dar este bine sa avem si testele de ochi si de inima), un pedigree puternic cu linii de sange atent selectate si ameliorate, care sa aiba ce sa transmita puilor sai. Caracter si temperament, dragoste si respect din partea stapanului sau numit crescator al puilor. Varsta minima de imperechere a femelei este de 14 luni si maxim 8 ani, conform regulamentului chinologic romanesc.

Stapanul sau (numit CRESCATOR) este obligatoriu cetatean roman sau are rezidenta in Romania. Este obligatoriu membru al asociatiei noastre daca vrea sa elibereze pedigree-urile prin noi si cu cotizatia anuala achitata. Mama puilor poate avea pedigree romanesc eliberat de catre ACHR – COR dar poate avea si „pedigree de export” in cazul in care a fost importata. Daca are pedigree de export atunci obligatoriu trebuie “nostrificat” acel pedigree altfel nu se pot inregistra si elibera pedigreele puilor sai. Nu este un moft, ci o necesitate impusa de Federatia Chinologica Internationala prin care ne asiguram de veridicitatea acelui pedigree si oficializarea datelor inscrise in el. Procedeu obligatoriu si pentru femelele inchiriate sau cele aflate in coproprietate cu un cetatean strain, fara pedigree de export pe care sa-l nostrificam, nu putem inregistra cuibul si automat nu eliberam pedigreele puilor.

Pentru montele facute in straintate sau stapanul tatalui puilor este cetetean strain si locuieste temporar in Romania fara rezidenta atunci se completeaza la data montei “CONFIRMATION OF MATING” sau “ATESTATUL DE MONTA” asa cum veti gasi pe www.ach.ro la “Formulare” trecandu-se adresa din tara sa de origine. Doar Declaratia de monta si fatare NU este de ajuns pentru inregistrarea cuibului si eliberarea pedigreelor puilor. La data montei mai trebuie copie lizibila dupa pedigree-ul tatalui, arbitraje, examene de munca, diplome de campion, teste de sanatate etc, tot ce are acesta si trebuie notat in “Declaratia de monta si fatare”.

La maxim 3 luni de la data fatarii puilor, dupa ce acestia au fost deparazitati, vaccinati, microcipati la veterinar, crescatorul (proprietarul mamei puilor, fie ca detine sau nu afix de crescator – nu este obligatoriu acest afix sau impropriu denumit „nume de canisa”) trebuie sa vina la noi la asociatie (sau sa trimita pe email cum procedam in perioada de „stare de urgenta” si “stare de alerta” din cauza Covid) cu urmatoarele documente:

  • DECLARATIA DE MONTA SI FATARE ce se poate descarca de pe site ul www.ach.ro la FORMULARE si de pe site-ul asociatiei metropoloitane Bucurestene www.achmb.com.
  • Crescatorul completeaza RASA precizand VARIETATEA (de exemplu Cioabanescul German cu par scurt NU are voie sa se imperecheze cu Ciobanescul German cu par lung dar din 2 Ciobanesti germani cu par scurt se pot naste pui cu par lung), data de monta si data de fatare, numarul de pui pe sexe, numarul celor ce s-au nascut si al celor care raman vii si viabili.
  • Urmeaza paragraful TATALUI PUILOR ce se completeaza direct de catre proprietarul sau si se semneaza in original cu exceptia montelor facute in straintate care au acel “Atestat de monta” sau “Confirmation of mating”. Datele ce se trec trebuie sa fie complete si corecte, insotite de copii ale tuturor deocumentelor. Daca nu se trece tot palmaresul inclusiv testele de sanatate si examenele de lucru atunci ele nu vor fi tehnoredactate in pedigree-urile puilor. Conteaza ce are cainele castigat sau atestat la data inregistrarii fatarii.
  • Urmatorul paragraf este al MAMEI PUILOR ce se completeaza direct de catre proprietarul sau numit oficial CRESCATOR al puilor si se semneaza in original. Va reamintim ca pentru montele facute in straintate este nevoie de acel “Atestat de monta” sau “Confirmation of mating” asa cum va rugam sa recititi informatiile de mai sus. Datele ce se trec trebuie sa fie complete si corecte, insotite de copii ale tuturor deocumentelor. Daca nu se trece tot palmaresul inclusiv testele de sanatate si examenele de lucru atunci ele nu vor fi tehnoredactate in pedigree-urile puilor. Conteaza ce are femela castigat sau atestat la data inregistrarii fatarii. Daca stapanul sau, crescatorul, nu are afix de crescator, dar doreste sa foloseasca afixul unui alt crescator, se poate doar cu Declaratie de coproprietate completata si semnata de catre crescatorul ce detine oficial acel afix de crescator.
  • Pe pagina a doua a DECLARATIEI DE MONTA SI FATARE se incepe cu afixul de crescator, daca exista, va reamintim ca nu este nevoie de el pentru eliberarea pedigree-urilor puilor. Afixul de crescator este un nume de familie pe care il vor purta toti puii fatati de femelele acelui crescator. Nu inseamna nici confirmarea calitatii montei sau a seriozitatii sale, NU.
  • Apoi se trec puii, numele lor trebuie obligatoriu sa inceapa cu aceeasi litera urmarind alfabetul. Daca este primul cuib al acelui crescator atunci este litera A si tot asa. Deci nu al acelei femele ci al acelui crescator (fie ca are sau nu afix de crescator, ne repetam). Mai intai se noteaza masculii pui si apoi femelele pui. Legat de numele puilor, va sfatuim sa folositi nume mai rar intalnite sau definitii ale unor calitati ale puilor, substantive nominale compuse de exemplu “Adam jucausul”, “Take me to the moon and back”, “Breathtaking” sau “Love me tender”. Vedeti ca folosim ca exemplu limba ce se utilizeaza cel mai des, dar asta nu inseamna ca nu puteti folosi ce limba vreti dv cu conditia ca nici un cuvant sa nu se repete la ceilalti pui din cuib. Tineti cont ca fiecare stapan al puilor dvs isi va boteza acasa puiul cum vrea el si avem dese conflictele verbale cu ei, stapanii, nefiind multumiti de numele trecut in pedigree si care NU se mai poate modifica sau completat sub nici o forma. Asa ca mare atentie la botezarea puilor, tocmai pentru ca ii iubim si respectam. Orice greseala a crescatorului (de sex, culoarea puiului, tip par etc) se corecteaza achitindu-se contravaloarea precizata pe site ul nostru. Daca insa este greseala de tiparire atunci corectarea se face gratuit asa cum este si normal.
  • In coloana cu microcipul ideal este sa se lipeasca acel abtipild pe care il primim de la veterinar. Dar daca nu mai exista, atunci se scrie corect si complet numarul de microcip pentru fiecare pui (are 15 cifre si incepe obligatoriu cu 642, codul de tara).
  • Daca nu exista insa proprietari la pui in momentul depunerii documentelor necesare eliberarii pedigreelor puilor, se lasa liber, nu se completeaza acel spatiu, urmand ca noi, asociatia, sa completam ulterior, dupa eliberarea pedigree-ului, cu datele stapanului puiului respectiv, la cererea crescatorului.

Pedigree intern sau pedigree de export

Puii pot avea pedigree „intern” valabil doar pe teritoriul Romaniei (regula FCI) dar si pedigree de export ce se elibereaza direct pe numele si cu adresa stapanului - cetatean strain, altfel acesta nu va putea inregistra cainele in tara sa. Daca deja s-a eliberat pedigriul romanesc atunci acesta se returneaza si ce solicita pedigree de export fie de catre crescator fie de catre stapanul in cauza.

Cu cat se depun mai repede documentele pentru eliberarea pedigreelor, cu atat puii vor avea pedigree-urile la data instrainarii lor. Daca insa pedigree-urile puilor sunt in curs de eliberare la data instrainarii puilor, atunci obligatoriu crescatorul trebuie sa completeze CONVENTIA DE CESIUNE in dublu exemplar cu fiecare proprietar in parte, despre care am scris pe pagina de Facebook a asociatiei chinologice. 

Nu ne dorim decat sa reproducem responsabil, sa iubim responsabil, se mentinem puritatea raselor invatand sa selectam si sa amelioram, astfel incat sa avem pui din ce in ce mai frumosi si mai sanatosi si mai destepti. Si impreuna (crescator, proprietar, veterinar, dresor, frizer canin) sa avem cu adevarat calitate si performanta. Cainele atat de mult dorit, pentru cat mai multi ani fericiti si sanatosi!

Din dragoste responsabila pentru Caini!

Sper ca am am adus lamuriri si de acum inainte vor sti cat mai multi romani care au caini de rasa cu pedigree si lasa puii fara acte sau cei ce cumpara pui de rasa fara pedigree si permit sa fie mintiti de traficantii de caini sau simpli inmultitori.

Cu drag si respect,

Brindusa 

Secretar ACHMB

www.achmb.com