Joi, Mai 09, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Poti sa iti ajuti animalul mentinand intr-o stare buna de intretinere dintii si gingiile. Cum putem face asta?

Facand periodic o vizita la medicul veterinar, acesta ne da indicatiile necesare pentru intretinerea starii de sanatate a cavitatii bucale, in functie de rasa, talie, tipul de muscatura, varsta si alte probleme de sanatate ale animalului nostru de companie.
Stiati ca?

 cabinet veterinar qincyvet raluca zvorasteanu

    • Dintii cateilor nostrii se schimba?
    • Ca si puiuti au o dentitie formata din 28 de dinti care sunt inlocuitii intre 4 si 6 luni cu dinti permanenti, in numar de 42.

 

    • Cavitatea bucala de asemenea contine glande salivare care secreta saliva, aceasta lubrefiind mancarea si incepand digestia.

 

  • Copiii sunt invatati se se spele pe dinti de mici, la fel se procedeaza si cu animalutul nostru, invatarea cu periajul dentar incepe de la o varsta frageda prin folosirea unui degetar, pentru ca viitori adulti sa se obisnuiasca cu periajul dentar. 

cabinet veterinar qincyvet raluca zvorasteanu
Poti sa iti ajuti animalul mentinand intr-o stare buna de intretinere dintii si gingiile.

Cum putem face asta?

Facand periodic o vizita la medicul veterinar, acesta ne da indicatiile necesare pentru intretinerea starii de sanatate a cavitatii bucale, in functie de rasa, talie, tipul de muscatura,varsta si alte probleme de sanatate ale animalului nostru de companie.
Trebuie sa oferim mancare uscata, jucarii adecvate, sa periem cainele pe dinti regulat si sa urmam un program de curatire dentara profesional efectuat de veterinar (consult stomatologic, detartraj, etc).
Pestre 80 la suta din catei adulti au boli dentare.

Semnele includ:

  • tartrul
  • gingivita (o linie rosie la baza gingiilor)
  • respiratie urat mirositoare (halena), cauzata de infectii orale,
  • scaderea apetitului,
  • hipersalivatie (salivatie excesiva),
  • asimetrie a fetei(umflarea diferitelor zone ale fetei),
  • caderea dintilor, etc.

Cu cat bolile dentare raman netratate, cu atat mai mult afecteaza cainii si pot fi cauza pierderii dintilor.

Majoritatea proprietarilor sunt interesati sa ia atitudine in fata sanatatii dentare a patrupedului deoarece sunt deranjati de repiratia urat mirositoare, dar sunt multe alte motive pentru care ar trebui sa se prezinte la medicul vetrinar stomatolog.
In primul rand, afectiunile dentare pot fi foarte dureroase - daca ai suferit vreo data de o fractura de dinte, carie, abces sau gingivita, stii cat de rau poate sa doara. Animalele sunt foarte bune in a ascunde semnele de durere si marea majoritate mananca mancare dura in ciuda durerii severe din cavitatea bucala.

Simptomele pot fi si foarte subtile gen mestecat doar pe o parte, inghitit nemestecat sau pur si simplu nu se mai comporta ca si pana acum, sunt mai apatici. Multe animale sufera de probleme dentare de asa de mult timp incat proprietarii realizeaza schimbarea in bine doar dupa rezolvarea problemei, cand animalul este mult mai activ.
Infectiile conice din cavitatea bucala pot duce la afectiuni sistemice la nivelul altor organe, generalizand in tot corpul.

A mentine cavitatea bucala sanatoasa inseamna sa adaugati ani de viata la viata animalului dv.