Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Animalele de companie fac parte din viata multor copii. Implicarea parintilor, discutiile deschise si planificarea, toate acestea sunt necesare pentru a face din detinerea unui animal de companie o experienta pozitiva pentru toata lumea. Un copil care invata sa aiba grija de un animal si sa-l trateze cu bunatate si rabdare, poate primi o pregatire nepretuita in a invata sa trateze oamenii la fel. 

Lipsa de grija pentru un animal de companie este un comportament nesanatos atat pentru animalul de companie, cat si pentru copilul implicat. 

Ingrijirea unui animal de companie

Ingrijirea unui animal de companie poate ajuta copilul sa dezvolte abilitati sociale. Cu toate acestea, este nevoie de cateva lamuriri:

Deoarece copiii foarte mici (sub varsta de 3-4 ani) nu au maturitatea de a-si controla impulsurile agresive si supararile, trebuie monitorizati in permanenta cu animalele de companie. Copiii mici (sub 10 ani) nu sunt capabili sa ingrijeasca singuri un animal mare, o pisica sau un caine. 

Parintii trebuie sa supravegheze ingrijirea animalului de companie, chiar daca ei cred ca fetita sau baiatul lor este suficient de mare pentru a ingriji un animal de companie. Atunci cand copiii incep sa se relaxeze cu privire la ingrijirea animalului de companie, este posibil ca parintii sa fie nevoiti sa isi asume responsabilitatea. Copiilor trebuie sa li se reaminteasca cu blandete, nu cu amenintari, ca animalele, ca si oamenii, au nevoie de hrana, apa si exercitii fizice zilnic. Daca copilul continua sa neglijeze animalul de companie, trebuie sa ii explicati acestuia ca poate este nevoie de un nou camin pentru animalul de companie. Parintii sunt modelele copiilor. Copii invata responsabilitatea animalelor de companie observand comportamentul parintilor lor. 

Avantajele de a avea un animal de companie

Copiii crescuti cu animale de companie in familie au numeroase beneficii. Dezvoltarea sentimentelor pozitive despre animalele de companie poate contribui la respectul de sine si increderea in sine a copilului. Relatiile pozitive cu animalele de companiepot ajuta la dezvoltarea relatiilor de incredere cu ceilalti. O relatie buna cu un animal de companie poate ajuta si la dezvoltarea comunicarii non-verbale, a compasiunii si empatiei. Animalele de companie pot de asemenea fi extrem de benefice in viata unui copil, chiar in moduri in care nu te-ai gandi:

  • Animalele de companie pot fi confidentii si pastratorii siguri ai secretelor si gandurilor intime - copiii vorbesc adesea cu animalele de companie, asa cum fac cu prietenii lor de plus. Animalele de companie ofera lectii despre viata, despre reproductie, nastere, boli, accidente, deces si despre doliu si pierderi.
  • Animalele de companie ajuta la dezvoltarea sentimentului de responsabilitate si a comportamentului de a fi responsabil la copii care le ingrijesc. 
  • Ofera o legatura cu natura, copiii putand invata respectul fata de alte fiinte vii. 

Animalele de companie ne aduc de asemenea multe impliniri emotionale si nevoi fizice:

  • Activitate fizica
  • Placerea contactului
  • Iubire, loialitate si afectiune
  • Experienta cu privire la pierderea - prin deces sau pierderea propiu-zisa

Desi majoritatea copiilor sunt blanzi cu animalele de companie, unii pot fi excesivi sau chiar abuzivi. Daca un astfel de comportament persista, poate fi un semn al unor probleme emotionale semnificative. Orice copil care abuzeaza, tortureaza sau ucide animale ar trebui sa mearga la un psiholog sau chiar la un psihiatru pentru copii si adolescenti pentru o evaluare cuprinzatoare.