Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Hranirea reptilelor insectivore

Ce inseamna insectivor? Regimul insectivor consta in dieta formata total sau partial din insecte. Amfibienii, unele testoase de uscat si serpii, precum si o mare parte dintre soparle fac parte din acest grup (Tabelul 1).

Tabelul 1. Soparle insectivore

  • Agama (fam. Agamidae)
  • Soparlele din genul Anolis (Anolis spp.)
  • Soparla bazilisc (Basiliscus spp.)
  • Cameleonii (fam Chamaeleonidae)
  • Iguanele plate (Sauromalus spp.)
  • Soparla vestica de gard (Sceloporus undulatus)
  • Soparlele Gecko
  • Soparlele monitor de talie mica si puii
  • Soparlelor monitor de talie mai mare
  • Soparlele Skink (fam. Scincidae)
  • Soparla cu coada spinoasa (Uromastyx spp.)
  • Soparla Tegu (Tupinambis spp.)
  • Dragonul chinezesc de apa (Physignathus cocincinus)

Oferiti-le insecte variate

In salbaticie, reptilele se hranesc cu o mare varietate de insecte. Majoritatea reptilelor captive pot fi hranite cu viermi de faina (mealworms) si cu lacuste, precum si cu larvele moliei de ceara, o delicatesa ocazionala bogata in grasimi, toate acestea fiind disponibile in magazinele de specialitate. Viermii de faina pot fi crescuti intr-o „ferma” de viermi de faina, iar ramele pot fi procurate de la un magazin de momeli si accesorii pentru pescuit. Alte insecte disponibile in comert includ gandaci, musculite de otet, larve ale moliei-soim cu cinci puncte, larve ale moliei de ceara si viermi de matase.

Prin administrarea insectelor capturate direct din natura exista un risc al transmiterii parazitilor, insa insectele disponibile in functie de sezon includ molii, cicade, muste, greieri, gandaci si albine (indepartati-le mai intai acul). Acestea sunt usor de capturat pe timpul noptii, din preajma lampilor sau cu ajutorul capcanelor palnie (varse). Gandacii din familia Armadillidiidae sau din subordinul Oniscidea sunt, de asemenea, bogati in calciu. Expunerea la insecticide sau pesticide este si acesta un risc pe care vi-l asumati daca optati pentru hranirea reptilelor cu insecte capturate din natura, urmarile acesteia fiind greu de depistat.

NU folositi licurici, paianjeni, viespi, omizi din specia Malacosoma americanum sau alte insecte cu potential toxic.

Pregatirea insectelor pentru administrare

Insectele reprezinta surse bogate de proteine si grasimi, insa sunt deficitare in calciu. Pentru a imbunatati aportul de calciu al reptilelor prin insectele-prada, realizati...

1. „incarcarea digestiva”. Hraniti insectele cu o dieta bogata in calciu timp de cel putin 24-48 ore inainte de administrare pentru a va asigura ca tubul digestiv al acestora este plin cu calciu.  Asigurati-le lacustelor o sursa de apa prin intermediul unui prosop de hartie sau burete imbibat in apa. Daca insectele sunt pastrate pentru o perioada mai mare de timp, administrati-le o hrana completa, bogata in nutrienti, care sa includa fructe si legume, pana la „incarcarea digestiva” a acestora.

2. „Pudrarea” insectelor. Chiar si in cazul incarcarii digestive, majoritatea expertilor sustin ca insectele tot vor fi deficitare in calciu si anumite vitamine, in special daca aveti de hranit insectivore tinere, aflate in crestere. De aceea, insectele-prada sunt presarate cu pulbere pe baza de calciu si/sau vitamine. Pudrati insectele cu aceste suplimente asezandu-le intr-un recipient din plastic pe care apoi sa il agitati usor. Greierii isi pot inlatura de pe corp cea mai mare parte a pulberii in 30 minute, indepartand-o in totalitate in cateva ore, de aceea pudrarea este indicata imediat inainte de administrarea la reptile.

Suplimentele cu calciu.

Pudrati zilnic insectele administrate reptilelor juvenile. Pe masura ce aceste animale cresc, frecventa pudrarii trebuie sa scada. Se recomanda pudrarea cu calciu a insectelor pentru soparlele adulte o data sau de doua ori pe saptamana.

Suplimente cu multivitamine

Soparlele tinere, aflate in crestere, trebuie suplimentate cu multivitamine o data sau de doua ori pe saptamana. Administrati vitamine adultilor la fiecare doua-patru saptamani. In magazinele de specialitate este disponibila o gama larga de suplimente pentru reptile, acestea variand in calitate de la bune la nesatisfacatoare. In general, se recomanda suplimentele pe baza de calciu, lipsite de fosfor si vitamina D, insa este mai bine sa consultati mai intai un specialist in reptile pentru ajutor de specialitate.

Sfaturi practice pentru administrarea insectelor

Prada vie: miscarea insectelor stimuleaza hranirea, deci permiteti-le insectelor sa se deplaseze in adapostul reptilei sau plasati-le direct in bolul de hranire; acestea trebuie asezate direct in fata cameleonilor sau intr-un recipient cu margini netede suspendat de ramurile decorative;

Dimensiunile prazii: insectele nu trebuie sa fie mai lungi decat latimea capului soparlei; se prefera dimensiunile ce se incadreaza in 75% din latimea capului;

Numarul de insecte administrate: numarati insectele inainte de plasarea acestora in adapostul soparlei, astfel incat sa puteti determina cantitatea consumata; oferiti reptilei doar atatea insecte cate poate consuma la o masa; Indepartati prada neconsumata dupa 6-8 ore de la administrare, deoarece insectele pot chiar sa ciupeasca corpul reptilei; insectele ramase pot sa-si indeparteze de pe corpul acestora particulele de supliment, iar daca soparlele ajung sa se hraneasca in mod regulat cu insecte „curatate” pot ajunge sa sufere de deficiente nutritionale, in special indivizii aflati in crestere sau cei activi din punct de vedere reproductiv;

Frecventa hranirii: hraniti reptilele adulte o data pe zi; hraniti reptilele juvenile de doua-trei ori pe zi;

Temperatura necesara: digestia adecvata a insectivorelor necesita un anumit gradient termic.