Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

In general, o cantitate mica de lamaie este suficienta pentru a determina aparitia simptomelor gastrointestinale la pisica. Lamaiul, precum si fructul acestuia, contin substante toxice, deci pisica (si alte animale) nu ar trebui sa aiba acces la acesta. Ganditi-va la modul in care pisica raspunde la orice citric. Cel mai probabil se va retrage si va fugi intr-o alta parte a casei, intrucat pisicile gasesc citricile ca fiind respingatoare.

Toate fructele citrice (grapefruit, portocalele, lamaile verzi si cele galbene) sunt toxice pentru pisici. tineti cont ca orice parte a fructului, de la seminte la fructul in sine si coaja acestuia, poate fi toxic sau chiar letal pentru pisica. Substantele care se gasesc in lamai (Citrus limon) sunt toxice pentru pisica, chiar daca dvs. si familia dvs. puteti ingera in siguranta lamaia. Compusii toxici din lamaie includ linalool, limonen, alaturi de psoraleni. Ultimul compus este fototoxic, insemnand ca poate cauza arsuri ale pielii dupa expunerea la lumina soarelui.

Simptomele intoxicatiei cu lamaie la pisici

Dupa ce a consumat orice parte a lamaii, pisica va dezvolta aceste semne:

  • diaree
  • salivare excesiva
  • vomitare
  • posibil fotosensibilitate
  • depresie
  • letargie
  • iritatii ale pielii sau mancarime, slabiciune
  • membre reci
  • insuficienta hepatica
  • tremor
  • colaps
  • tensiune arteriala scazuta
  • moarte brusca.

Cauzele intoxicatiei cu lamaie la pisici

Trei compusi din lamaie, limonen, linalool si psoralen, sunt toxici, daca nu chiar letali pentru pisica dvs.. Limonenul este o terpena, care induce mirosul citric al lamailor. D-limonen a fost utilizat in sampoane si parfumuri. Cantitatea mica prezenta in produsele destinate cainilor este sigura pentru majoritatea acestora. Pentru pisici, acestea se pot dovedi a fi letale. Limonenul este de asemenea utilizat in compusii pentru arome, produse cosmetice si produse de curatare. Tineti toate acestea departe de pisica. Linalolul ofera de asemenea lamaii mirosul de citric. Este utilizat ca si insecticid in sapunuri si ca si parfum in lotiuni. Linalolul este de asemenea utilizat ca si insecticid in sine. Psoralenul conduce la probleme de fotosensibilitate la pisici. Este utilizat ca tratament pentru anumite tulburari ale pielii.

Diagnosticul intoxicatiei cu lamaie la pisici

Daca pisica dvs. roade lamaia si o prindeti, mergeti imediat cu ea la medicul veterinar. Luati lamaia sau partea din copac cu dvs. pentru testare pentru facilitarea diagnosticului. Trebuie sa va asteptati ca medicul veterinar sa va adreseze o serie de intrebari si sa-i ofere pisicii o examinare fizica completa, inclusiv analiza urinei si testarea sangvina. Profilul biochimic al sangelui si hemoleucograma completa ajuta medicul veterinar la eliminarea altor probleme si la determinarea precisa a toxinelor care afecteaza pisica. Medicul dvs. veterinar ar putea examina de asemenea si materiile fecale ale pisicii si materialul vomitat pentru a identifica sursa toxinelor. Potentialul de inrautatire a simptomelor pisicii creste cu cantitatea de lamaie sau de lamai pe care pisica a ingerat-o. Pisica dvs. ar putea de asemenea sa fie supusa testarii neurologice, ceea ce va permite medicului veterinar sa evalueaze coordonarea si reflexele.

Tratamentul intoxicatiei cu lamaie la pisici

Odata ce medicul veterinar descopera care este cauza simptomelor pisicii, el poate determina si cel mai adecvat tratament. Deoarece pisica ar putea respira uleiul esential al unei lamai pana in plamani, inducerea vomei nu este o optiune. In schimb, medicul veterinar va face spalaturi gastrice (lavaj gastric) pentru a indeparta cat mai mult lamaia si toxinele din sistemul ei digestiv. In plus, medicul veterinar va administra carbune activ pentru a opri absorbtia oricarui compus toxic in circulatia sangvina. Daca ati descoperit pisica consumand lamaie, in ciuda faptului ca ele gasesc mirosul de citric respingator, spalati blana pisicii si pielea cu un sapun bland si curatati-o cu apa calda. Mai mult, tratamentele pe care le ofera medicul veterinar sunt de sustinere, inclusiv fluidele IV care rehidrateaza pisica si ajusteaza orice dezechilibru electrolitic si al glucozei sangvine pe care pisica le-ar putea avea. Pisica dvs. ar putea primi oxigen suplimentar si medicatie anticonvulsiva daca tremorul devine sever.

Recuperarea in cazul intoxicatiei cu lamaie la pisici

Pisica dvs. ar trebui sa se recupereze bine din aceasta intoxicatie, daca a avut o ingrijire veterinara rapida. Simptomele de intoxicatie sunt de scurta-durata. Nu tratati intoxicatia pisicii superficial; daca consuma orice ulei esential care se gaseste in lamaie, prognosticul nu este tocmai unul bun. Daca pisica sta si in exterior si in interior, tineti-o in interior cel putin 48 de ore dupa adminstrarea tratamentului pentru fototoxicitate.
Medicul dvs. veterinar va va recomanda sa aduceti pisica pentru a-i monitoriza nivelurile biochimice sangvine. El se va uita la nivelul de functionare al ficatului si al rinichilor. Inainte de a va duce pisica acasa, puneti toate produsele citrice intr-un dulap sau in interiorul frigiderului. Produsele cu aroma de citrice care contin orice toxine cunoscute ar trebui tinute intr-un loc in care pisica nu poate ajunge. Cititi etichetele cu atentie cand cumparati produsele pentru ingrijire ale pisicii sau spray-urile destinate mentinerii la distanta de mobila sau pereti.