Miercuri, Mai 08, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Hiperplazia Gingivala sau cresterea anormala a gingiilor – este o afectiune care apare din cauza multiplicarii anormale a celulelor tesutului gingival determinata de diversi factori si produce cresterea anormala a tesutului gingival. Nu exista nicio schimbare semnificativa in dimensiunea sau structura celulelor.

Gingiile sunt inflamate si rosii, ducand pana la sangerare mai ales in cazul masticatiei, iar in cazurile cele mai grave dintii pot fi acoperiti in totalitate de gingie. In majoritatea cazurilor, animalele nu mai mananca hrana solida sau daca o fac, nu mesteca.Hiperplazia gingivala sau cresterea anormala a gingiilor caine 01

Pe masura ce gingia creste, nu mai permite efectuarea prehensiunii si impiedica efectuarea periajului dentar de catre proprietar. Netratata, hiperplazia gingivala determina aparitia infectiilor orale si aparitia bolilor parodontale.

Hiperplazia gingivala sau cresterea anormala a gingiilor caine 02

Cauzele hiperplaziei gingivale

Cauzele hiperplaziei gingivale sunt multiple, dar exista si factori predispozanti, cum ar fi cauze genetice, anumite rase (boxer, cane corso, bulldog), lipsa igienei orale sau igiena orala neadecvata, toxicitatea unor medicamente, bolile inflamatorii, bolile autoimune, fluctuatiile hormonale si varsta, fiind mai frecvente la caini dupa varsta de 3-5 ani.

Hiperplazia gingivala sau cresterea anormala a gingiilor caine 03

Majoritatea animalelor raspund la boli parodontale cu retractile gingivala, dar sunt si cainii cu hiperplazie gingivala, au tesut gingival care prolifereaza ca raspuns la inflamatie.
Igiena orala precara sau lipsa acesteia, poate fi o cauza a hiperplaziei gingivale din cauza aparitiei placii bacteriene, care determina inflamatii la nivelul gingiei si sangerari.

Medicamentul cel mai frecvent asociat cu hiperplazia gingivala la pacientii veterinari este ciclosporina. Ciclosporina este un medicament imunosupresiv care este utilizat pentru a gestiona bolile alergice si autoimmune.

Hiperplazia gingivala poate fi, de asemenea, asociata cu utilizarea blocantelor canalelor de calciu (utilizate pentru tratarea bolilor cardiovasculare) si a derivatilor fenitoinei (utilizate pentru controlul convulsiilor), desi aceste medicamente sunt utilizate mult mai putin frecvent decat ciclosporina la pacientii veterinari.

Toate acestea determina inflamarea gingiilor care este insotita de disconfort, dificultate in prehensiune si masticatie si halena (respiratia urat mirositoare).Gingiile pot aparea inrosite sau inflamate, iar gingiile pot fi atat de mari, incat este dificil de vizualizat dintii.

Cea mai simpla metoda de preventive este realizarea igienei orale acasa, de catre proprietar, prin efectuarea unui periaj dentar corect si complet, cu produse de uz veterinar. Folosirea apei de gura ce contine clorhexidina scade riscul aparitiei placii bacteriene prin efectul sau antiseptic. Periodic ,intre 1 an si 6 luni, efectuarea unui consult stomatologic si a unui detartraj profesional ,de catre medicul veterinar.

Diagnostic hiperplazie gingivala 

Diagnosticarea se face prin diagnostic diferential, deoarece sunt cazuri in care hiperplazia poate fi localizata in anumite zone. In aceste cazuri, aparitia hiperplaziei gingivale poate imita aspectul unei mase sau tumori si poate fi recomandata o biopsie pentru a obtine un diagnostic precis.

Tratamentul hiperplaziei gingivale

Tratamentul hiperplaziei gingivale asociate cu administrarea unor medicamente, se realizeaza prin intreruperea utilizarii medicamentului care duce, adesea, la refacerea gingiilor .

Dar hiperplazia gingivala cel mai frecvent este tratata cu indepartarea chirurgicala a tesutului proliferativ excesiv. Gingivoplastia este o procedura care se efectueaza sub anestezie generala, in combinatie cu un detartraj (scalare, periere, polisare). Medicul veterinar va elimina tesutul gingival excesiv, restabilind conturul normal al gingiei si eliminand buzunarele adanci care sunt responsabile de producerea de intretinerea infectiei. Prin scaderea infectiei si inflamatiei din cavitatea bucala, gingivoplastia imbunatateste aspectul gurii, reducand totodata disconfortul si incetinind progresia afectiunii.

Hiperplazia gingivala sau cresterea anormala a gingiilor caine 05

Desi ofera o imbunatatire semnificativa a semnelor clinice, gingivoplastia nu vindeca afectiunea. Tesutul gingiilor va incepe din nou sa creasca in timp la cainii predispusi si sunt deseori necesare interventii chirurgicale repetate.

Recuperare

Dupa gingivoplastie, medicul veterinar va recomanda antibioterapie si analgezie. Aceste medicamente trebuie administrate conform instructiunilor si pot fi continuate timp de cateva zile postoperator. Cainele dvs. va necesita, de asemenea, o dieta moale (conserve) timp de aproximativ doua saptamani dupa operatie. Este important sa se permita vindecarea tesutului gingiei, deoarece alimentele dure pot deteriora tesutul gingiilor iarvindecarea sa fie incetinita. In acest timp, trebuie evitate alimentele dure si jucariile pentru a preveni traumele si disconfortul.

Dupa aproximativ doua saptamani, mancarea uscata si recompensele pot fi reluate. Se incepe si periajul dentar cu pasta si periuta de uz veterinar, efectuat de minim 4 ori pe saptamana. Igiena dentara va incetini reaparitia bacteriilor si a placii bacteriene, incetinind reaparitia hiperplaziei gingivale.