Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Colita se refera la inflamatia colonului (ex. intestinul gros) avand cauze variate. Colita este o problema relativ comuna a animalelor de companie si poate fi provocata ca urmare a reactiei la hrana, de parazitii intestinali, infectiile bacteriene sau fungice, bolile infiltrative benigne (precum bolile intestinale inflamatorii) si chiar de neoplazie (cancer).

Care sunt simptomele colitei?

Cele mai des intalnite simptome ale colitei includ:

  • efortul la defecare
  • sange de culoare rosu aprins in scaun
  • mucus in materiile fecale
  • frecventa crescuta a defecarii

Desi au colita, majoritatea animalelor sunt vioaie, active si au apetit normal. Ocazional, acestea sufera de boli ce afecteaza atat intestinul subtire cat si colonul, ceea ce poate cauza varsaturi, alterarea apetitului si/sau pierderea in greutate.

Ce teste sunt necesare?

Diagnosticul colitei este bazat pe anamneza animalului de companie si pe examenul fizic realizat de catre medicul dumneavoastra veterinar, dar si pe testele de diagnostic specifice. Puii de caine si pisica sunt in special predispusi la colita acuta cauzata de imprudenta alimentara (mananca gunoi), paraziti si infectii bacteriene ce pot fi raspandite de la un animal la altul. Majoritatea acestor tulburari cauzeaza simptome subite ce necesita observatie veterinara imediata. Parazitii sunt descoperiti cu usurinta de catre medicul veterinar prin examinarea materiilor fecale proaspete la un microscop. Tuseurile rectale pentru examinarea citologica sau pentru realizarea coproculturii pot fi de asemenea recomandate. Alte boli precum infectia fungica (de ex. Histoplasmoza), boala intestinala inflamatorie si neoplazia, apar, in majoritatea cazurilor, la animalele adulte si sunt caracterizate de simptome prezente de la cateva saptamani pana la cateva luni. Aceste animale necesita in general spitalizare si o evaluare clinica mai amanuntita pentru a confirma diagnosticul. Examinarea prudenta transrectala este realizata la toate animalele si poate furniza informatii importante cu privire la cauza inflamatiei. Animalele care nu reusesc sa raspunda la tratamentul simptomatic (vedeti mai jos) si cele care au simptome cronice, necesita teste de diagnostic aditionale.

Aceste teste pot include:

  • analize de sange
  • sumar de urina
  • proceduri imagistice radiografice
  • biopsie
  • examinarea endoscopica

Examinarea endoscopica a colonului (de ex. colonoscopia; care reprezinta examinarea interiorului colonului cu un endoscop) cu biopsia mucoasei, ofera in majoritatea cazurilor un diagnostic de certitudine. Animalul dumneavoastra de companie necesita spitalizare inainte de procedura de curatare intestinala. Colonoscopia este realizata in timp ce animalul este anesteziat. Rezultatul biopsiei endoscopice va conduce la recomandarile de tratament realizate de catre medicul dumneavoastra veterinar si vor furniza informatii folositoare despre probabilitatea de vindecare sau recurenta.

Ce tratament poate fi folosit?

Sunt mai multe posibilitati de a trata colita, in functie de cauza suspectata de catre medicul veterinar:

  • incercarile terapeutice pot fi folosite la animalele suspectate de colita cauzata de paraziti. Unii paraziti (precum tricocefaloza la caine) sunt dificil de depistat. Medicul dumneavoastra veterinar poate trata cainele cu medicamentie care sa omoare acest parazit sau alt parazit suspectat.
  • incercarile terapeutice pot fi de asemenea implementate la animalele care au colita de natura alimentara. Aceste animale raspund bine in general la hranirea „usoara” sau cu diete hipoalergenice. Aceste diete nutritionale complete sunt usor digerabile si reduc efortul de digerare al intestinului.
  • suplimentarea cu fibre este de asemenea benefica in sustinerea vindecarii si refacerii tesutului colonului. O varietate de diete prescrise sau retete facute acasa ce sunt potrivite pentru animalul dumneavoastra, pot fi obtinute de la medicul dumneavoastra veterinar.
  • colita bacteriana este cel mai bine tratata cu un antibiotic bazat pe rezultatele de la coprocultura. Indiferent de cauza, modificarile de alimentatie cu o dieta hipoalergenica si o suplimentare cu fibre sunt benefice pentru majoritatea cainilor si pisicilor cu colita cronica