Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Ce reprezinta culoarea galbena de pe corpul cainilor? Tenta galbuie pe care o capata anumite zone corporale ale unui caine, cunoscuta si sub numele de icter, se datoreaza unei concentratii ridicate de bilirubina din sange. Aceasta concentratie mare de bilirubina poate sugera o rata ridicata a degradarii hemoglobinei, care este un pigment prezent in celulele rosii ale animalului.

Degradarea celulelor rosii duce la aparitia icterului. Pigmentul galbui va fi observat pe pielea, gingiile, mucoasa conjunctivala si pe partea interna a urechilor cainilor. Daca animalul are blana sau gingii inchise la culoare, boala poate trece neobservata.  Cauzele icterului se pot clasifica in trei categorii distincte:

  • Boala hepatica 
  • Obstructie a canalului biliar comun 
  • Distrugere a celulelor rosii ale sangelui 

 

De ce apare icterul la caini 

Motivul pentru care cainele dvs. prezinta icter depinde de cauza acestuia. De exemplu:

Boala hepatica 

Atunci cand aceasta boala determina distrugerea celulelor hepatice sau atunci cand ficatul animalului exercita presiune mecanica asupra vezicii biliare, se poate instala icterul.  Boala hepatica poate fi cauzata de un regim alimentar dezechilibrat, de o infectie bacteriana sau virala, de traumatisme, de anumite medicamente prescrise, de toxicitate, de viermi cardiaci, de un defect genetic sau de anomalii ale ficatului. Cainele poate prezenta si o predispozitie genetica pentru boli hepatice. Ficatul animalului proceseaza bilirubina, pe care o transforma in bila. Daca animalul sufera de o boala care duce la distrugerea celulelor sale hepatice, bilirubina va fi eliberata direct in sange.

Obstructia canalului biliar comun 

Canalele biliare transporta bila, care este importanta pentru digestie, de la vezica biliara catre intestinul subtire. In vezica biliara sau de-a lungul canalului biliar poate avea loc o obstructie. Obstructia reprezinta blocarea completa a traseului secretiei biliare. Bila in exces poate duce la aparitia icterului. Obstructia se poate datora pancreatitei, colelitiazei, calculilor biliari, tumorilor, infectiilor, complicatiilor chirurgicale sau traumatismelor. Distrugerea celulelor rosii ale sangelui  Atunci cand celulele rosii din sange sunt distruse rapid in corpul cainelui, productia de bilirubina va creste brusc si va ajunge la o cantitate prea mare pentru a putea fi procesata si eliminata de catre organism. Acest fenomen poate avea loc in vasele de sange, ficat sau splina. In cazul anemiei hemolitice, anticorpii ataca celulele rosii ale animalului. Acest fenomen va duce la instalarea icterului, alaturi de alte simptome precum marirea ganglionilor limfatici.

Ce trebuie sa faceti daca animalul dvs. capata o tenta galbuie 

Daca observati ingalbenirea pielii, gingiilor, ochilor si/sau a fetei interne a urechilor cainelui dvs., va trebui sa ii programati o consultatie la medicul veterinar, care va efectua un consult complet al animalului. Veti fi intrebat si despre alte simptome pe care le-ati mai fi putut observa la caine, precum si despre alimentatia acestuia. In functie de ceea ce observa medicul in timpul consultatiei, acesta probabil va recomanda si alte investigatii suplimentare. Urinanaliza poate fi folosita pentru masurarea concentratiei de bilirubina din corpul animalului, precum si a concentratiei altor electroliti. O proba de fecale va fi apreciata in functie de culoarea si compozitia sa (fecalele deschise la culoare pot sugera o obstructie biliara).

Pentru a stabili daca boala hepatica poate declansa icterul cainelui dvs., vor fi efectuate urmatoarele teste de sange:

  • Alanin-aminotransferaza (ALT),
  • fosfataza alcalina (ALP) si
  • aspartat-aminotransferaza (AST).

Daca aceste teste confirma boala hepatica, poate fi recomandata o biopsie pentru stabilirea cauzelor bolii. Daca medicul dvs. veterinar suspicioneaza faptul ca icterul se datoreaza obstructiei biliare, acesta poate recomanda si o ecografie pentru a analiza imaginea vezicii biliare si a canalului biliar. Pot fi efectuate si radiografii ale ficatului cainelui. Dupa stabilirea cauzei icterului, medicul veterinar va sugera o varianta de tratament.

Prevenirea icterului 

Este important sa oferiti cainelui dvs. o hrana sanatoasa, bine echilibrata, si sa va asigurati ca acesta beneficiaza de suficienta miscare. Unele boli care afecteaza ficatul pot fi evitate oferindu-i cainelui o dieta mai saraca in grasimi. Exista vaccinuri care va pot proteja animalul de anumite afectiuni care pot duce la boli icterice, precum hepatita, infectia cu adenovirus si leptospiroza. Pancreatita, cea mai frecventa cauza a obstructiei cailor biliare, poate fi tratata, iar sanatatea animalului poate fi mentinuta cu ajutorul unei diete sarace in grasimi si usor digerabile.