Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Hamsterii fac parte din familia rozatoarelor, care include alte animale precum sobolani, soareci, gerbili si porcusori de Guineea, care sunt, de asemenea, tinute ca animale de companie. in salbaticie, rozatoarele includ veverita, rasul si capybara. Caracteristica pe care o au toate rozatoare au in comun sunt dintii, care sunt special adaptati pentru a roade. De fapt, cuvantul rozatoare provine din cuvantul latin „rodere", care inseamna „a roade". Iata cateva aspecte legate de ingrijirea si comportamentul lor pe care ar trebui sa le cunoasteti, daca intentionati sa va mariti familia cu un membru necuvantator. 

Somnul

Hamsterii se odihnesc si dorm in timpul zilei, asa ca este foarte important ca ei sa fie sa nu fie deranjati in aceasta perioada sau tinuti intr-o camera in care luminile sunt lasate aprinse pana tarziu in noapte. In salbaticie, hamsterii sunt extrem de buni sapatori si construiesc vizuini subterane adanci si intunecate. Asadar, asigurati-va ca hamsterul dvs. are o
strat gros de asternut in care sa poata realiza aceste sapaturi naturale.

Mentinerea in forma 


Hamsterii sunt extrem de activi si au nevoie de mult spatiu in casa lor, astfel incat sa se poata comporta in mod normal: sa alerge, sa se catere, sa sape si sa scormoneasca. Hamsterul ar trebui sa aiba la dispozitie o multime de jucarii si activitati care sa il implice, precum si un cuib sau adapost in care sa se retraga atunci cand vor sa se odihneasca sau daca se simt amenintati. Hamsterul dumneavoastra are nevoie de oportunitati regulate si frecvente de a face exercitii fizice atunci cand
sunt activi, adica in timpul serii sau pe timp de noapte. Asigurati-va ca hamsterul dumneavoastra are un mediu interesant, in care sa aiba multe de facut. Acest lucru ii va oferi hamsterului dvs. stimulare mentala si fizica, ceea ce inseamna ca este mai probabil sa ramana in forma, sanatos si fericit.

Socializarea


Hamsterii sirieni sunt, prin natura lor, animale solitare, asa ca nu ar trebui sa fie tinuti in perechi sau grupuri. Alte tipuri, cum ar fi Winter White Russians, pot fi tinuti in grupuri, dar vor avea nevoie de o monitorizare atenta pentru a se asigura ca nu sunt certuri. Asigurati-va ca v-ati sfatuit cu medicul veterinar daca intentionati sa tineti un grup de hamsteri. In cazul in care hamsterii au probleme de convietuire, va trebui sa fie separati rapid pentru a evita riscul de a se bate, ceea ce ar putea duce la o grava ranire.

Hamsterii se pot bucura de interactiunea cu persoanele care ii trateaza cu atentie si sunt intelegatori fata de nevoile lor. Nu uitati ca, pentru toti hamsterii, precedentul lor mediu si experientele traite vor determina nevoile lor si cat de sociabili sunt.

In salbaticie, hamsterii parcurg distante lungi pe timp de noapte si, prin urmare, ei au nevoie de exercitii fizice considerabile in captivitate. O cusca nu ar trebui sa fie niciodata singura si permanenta casa a unui hamster si este important ca animalului dumneavoastra de companie sa i se permita sa sa faca exercitii in afara custii in mod regulat. Cu toate acestea, acest lucru ar trebui sa fie intotdeauna supravegheat si sa se desfasoare intr-un mediu sigur si securizat, in care hamsterul nu poate scapa sau sa se raneasca - de exemplu, daca mesteca cablurile electrice.

Permiteti-i hamsterului dvs. sa aiba timp sa iasa din cusca odata ce simtiti ca va puteti descurca cu incredere. Ar trebui sa stati intotdeauna cu hamsterul dvs. atunci cand acesta este
afara din cusca. Nu-l lasati niciodata nesupravegheat daca aveti un alt animal de companie, cum ar fi un o pisica sau un caine, deoarece acestia sunt pradatori naturali ai animalelor mici si ar putea speria, rani sau chiar ucide hamsterul, fie in mod deliberat, fie in mod accidental.

Marcarea teritoriului


Marcarea teritoriului este importanta pentru hamsteri. Acestia isi marcheaza teritoriul folosind secretii din glandele olfactive pentru a face ca locuinta lor sa aiba un miros familiar si linistitor. Totusi, aceste mirosuri nu sunt detectate de oameni. Cand curatati cusca hamsterului dumneavoastra trebuie sa va asigurati ca transferati o parte din materialul vechi, necuratat inapoi in cusca. Acest lucru asigura ca caminul lor inca miroase familiar si sigur si este deosebit de important daca aveti hamsteri adapostiti impreuna. Daca aveti un grup de hamsteri si unul dintre ei trebuie sa mearga la veterinar, transportati-i pe toti impreuna, astfel incat mirosurile sa ramana familiare.
Acest lucru ajuta la evitarea potentialelor probleme asociate cu reintroducerea hamsterilor dupa o perioada de separare.

Cand exista probleme

Fiecare hamster este diferit, iar modul in care se comporta depinde de varsta sa, precum si de personalitatea si experientele lor. Este important sa va asigurati ca sunteti foarte familiarizat cu comportamentul si rutina normala a hamsterului dumneavoastra. In cazul in care observati orice schimbari, ar trebui sa vorbiti cu medicul veterinar pentru sfaturi detaliate, deoarece acesta ar putea fi un semn ca hamsterul dvs. este speriat, plictisit, bolnav sau are dureri.

Aceste semne pot include:

  • schimbari in obiceiurile de a manca, de a bea sau de a merge la toaleta;
  • ascunderea,
  • agresivitatea,
  • pozitia cocosata,
  • reticenta la miscare sau
  • faptul ca mesteca barele custii.

Mestecarea gratiilor este un comportament natural, dar daca observati ca hamsterul dumneavoastra mesteca excesiv, nu fiti tentat sa vopsiti gratiile de casuta lor cu detergenti chimici. Desi ar putea opri acest comportament, este posibil sa ar putea face ca animalul dumneavoastra de companie sa fie frustrat, deoarece nu abordeaza cauza comportamentului excesiv de roadere excesiva. In schimb, ar trebui sa va uitati la ceea ce lipseste din mediul in care traieste animalul dvs. de companie sau dieta si sa incercati sa le imbogatiti, precum si sa ii oferiti o casa mai mare.

Daca observati schimbari in comportamentul hamsterului dumneavoastra, consultati medicul veterinar, astfel incat acesta sa ii faca un control si sa excluda orice boala sau ranire ca fiind cauza. Medicul veterinar va poate indruma catre un specialist in comportamentul animalelor pentru sfaturi.