Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Șocul alergic la câini

Atunci când apare o reacție alergică, aceasta poate fi relativ minoră până la severă, provocând o insuficiență a aproape tuturor organelor majore din corpul câinelui dumneavoastră. În cazul în care câinele dvs. suferă o reacție severă, instantanee, veți observa probabil simptome semnificative ale sistemului său gastrointestinal și respirator. Acest tip de reacție severă este considerat șoc alergic sau anafilactic.

În cazul în care câinele dumneavoastră are o reacție alergică, aceasta este rezultatul răspunsului sistemului său imunitar la o anumită substanță, pe care organismul său a considerat-o periculoasă sau un „intrus". Când se întâmplă acest lucru, histaminele vor fi eliberate pentru a combate ceea ce este văzut ca o problemă. Deși rară, o reacție poate fi atât de extremă încât să ducă la suferință în tot corpul câinelui dumneavoastră. În mod obișnuit, dacă acest lucru se întâmplă, va fi ca răspuns la un alergen care a provocat deja o reacție la câinele dumneavoastră. Șocul alergic pune viața în pericol dacă nu este tratat. Din fericire, majoritatea câinilor își vor reveni atâta timp cât sunt tratați în timp util.

O reacție severă și instantanee la o substanță care duce la o insuficiență a majorității organelor principale ale câinelui, șocul alergic va provoca simptome gastrointestinale și respiratorii și necesită asistență medicală de urgență.

Simptomele șocului alergic la câini

 

În șocul alergic, ficatul câinelui dumneavoastră va fi organul afectat cel mai rapid, prin urmare, tulburările digestive severe sunt adesea primul simptom pe care îl veți observa. În timp ce câinii prezintă, de obicei, o umflătură mică sau deloc a feței și a gâtului, este posibil să observați următoarele simptome în cazul în care se confruntă cu un șoc alergic:

 • Mâncărime sau roșeață
 • Diaree și/sau vărsături bruște
 • Apariția unei respirații dificile/ respirație zgomotoasă
 • Salivează mai mult decât de obicei
 • Ritmul cardiac crescut
 • Incapacitatea de a controla intestinele
 • Crize convulsive
 • Puls scăzut
 • Comă

În cazul în care suspectați că câinele dumneavoastră se confruntă cu un șoc alergic, veți dori să solicitați imediat asistență medicală.

Tipuri 

Reacțiile alergice se împart în mai multe categorii:

Reacții localizate

Acestea sunt minore și, de obicei, limitate la o anumită zonă care a avut contact cu ceea ce a declanșat reacția și, de obicei, se vor dezvolta la mai puțin de o jumătate de oră după ce a avut loc expunerea; simptomele includ mâncărimi și inflamații în zone mici.

Reacția alergică sistemică sau șocul alergic

Acestea vor afecta sistemele majore din corpul câinelui dumneavoastră și reacția se poate dezvolta imediat sau în câteva ore; aceasta va apărea de obicei doar atunci când câinele dumneavoastră este expus la un alergen cu care a mai avut contact anterior.

Alergii sezoniere

Acestea se vor prezenta, de obicei, sub formă de congestie sau bronșită și apar într-o anumită perioadă sau perioade din an.

Alergia cronică

Acestea sunt reacții continue la un anumit alergen.

Șocul alergic este cea mai severă formă a unei reacții alergice. Câinele dumneavoastră poate prezenta forme mai minore de alergie; este important să acordați atenție acestor alergii mai minore, deoarece, în cazul expunerii repetate la alergenul la care reacționează câinele dumneavoastră, acesta ar putea suferi un șoc alergic atunci când va fi expus la alergenul respectiv mai târziu. Simptomele de alergie mai puțin severe la care trebuie să fiți atenți includ:

 • Urticarie
 • Umflături
 • Erupții care provoacă mâncărimi sau umflături sub pielea câinelui dvs.
 • Congestie
 • Bronșită cronică care include o tuse uscată
 • Dificultăți de respirație atunci când face exerciții fizice
 • Vărsături după ce a mâncat un anumit aliment sau alimente

Cauzele de șoc alergic la câini

O varietate de substanțe și provoacă șoc alergic la câini pentru a include:

 • Alimente sau substanțe chimice care sunt folosite în alimente
 • Medicamente
 • Vaccinări
 • Mușcături de insecte

În cazul unei alergii, sistemul imunitar al câinelui dumneavoastră va reacționa în mod excesiv la ceva ce acesta ingerează sau la care este expus. Deoarece sistemul său imunitar vede alergenul respectiv ca pe un intrus, acesta va răspunde prin eliberarea unei histamine, care va provoca simptomele care apar la câinele dumneavoastră.

Diagnosticul șocului alergic la câini

În cazul în care observați simptome de șoc alergic la câinele dumneavoastră, veți dori să solicitați imediat asistență medicală. Este important să notați orice substanțe care ați observat că au declanșat un răspuns la câinele dumneavoastră în trecut, astfel încât să puteți împărtăși acest lucru cu medicul veterinar. În cazul unui șoc alergic, tratamentul trebuie să aibă loc imediat pentru ca câinele dumneavoastră să se stabilizeze. Acest lucru înseamnă că, în timp ce medicul veterinar vă examinează câinele și vă întreabă despre simptomele pe care le-ați observat și despre reacțiile anterioare pe care le-a avut, el va lucra, de asemenea, pentru a-l stabiliza. Pe baza examinării fizice, medicul veterinar va putea determina dacă câinele dumneavoastră se confruntă cu un șoc alergic. 

Atunci când câinele dumneavoastră se confruntă cu alergii mai puțin severe și, poate, cronice, poate fi o provocare să determinați ce anume duce la reacție. Pentru a face o determinare, medicul veterinar va căuta să vă expună câinele la o cantitate mică de numeroase substanțe și va vedea dacă există o reacție.

Tratamentul de șoc alergic la câini

În cazul în care se stabilește că câinele dumneavoastră se confruntă cu un șoc alergic, medicul veterinar îl va trata cu adrenalină, administrată de obicei printr-o injecție. Antihistaminicele și hidrocortizonul sunt, de asemenea, administrate în mod regulat. În funcție de starea câinelui dumneavoastră, medicul veterinar poate lua în considerare administrarea de fluide intravenoase și oxigen suplimentar. 

În cazul în care câinele dumneavoastră suferă o reacție alergică ușoară, fie ea și pe termen lung, se vor recomanda adesea antihistaminicele, iar dacă acestea nu sunt eficiente, se va lua în considerare administrarea de steroizi.

Recuperarea șocului alergic la câini

Tratamentul pentru șocul alergic este de obicei foarte eficient; majoritatea câinilor care sunt tratați la timp se vor recupera fără impact pe termen lung asupra sănătății lor. Unii câini vor trebui să rămână la cabinetul veterinar timp de câteva zile pentru a confirma că sistemele lor s-au normalizat.

Este o idee bună să colaborați cu medicul veterinar cu privire la pașii de urmat pentru a evita un episod viitor. Modul în care se va întâmpla acest lucru va depinde de care a fost cauza reacției. Medicul veterinar poate lua în considerare prescrierea unui medicament care este o doză unică de adrenalină care poate fi injectată câinelui dumneavoastră în cazul în care acesta va suferi un șoc alergic în viitor; acest lucru poate controla simptomele și vă poate da timp să obțineți ajutor medical.

Ultima modificareSâmbătă, 25 Februarie 2023 14:21
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro