Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Panleucopenia felină

Virusul panleucopeniei feline (FPV) este o boală gravă și foarte contagioasă care afectează pisicile. Deși vaccinurile moderne pot preveni în mare măsură această boală, FPV rămâne o amenințare pentru pisicile nevaccinate și pentru cele cu sistemul imunitar slăbit.  FPV este un virus din familia Parvoviridae, care afectează sistemul imunitar al pisicilor, determinând scăderea nivelului de globule albe din sânge, numite leucocite, și cauzând simptome cum ar fi febra, diareea severă, vărsăturile, pierderea apetitului și pierderea în greutate. În cazuri severe, boala poate cauza și moartea pisicii. Virusul este foarte contagios și poate fi transmis prin contact direct cu un animal infectat sau prin contact indirect cu un obiect infectat. De exemplu, o pisică nevaccinată care este expusă la un recipient de apă sau hrană contaminat de un animal infectat cu FPV poate contracta boala.

Ce este panleucopenia felină?


Panleucopenia felină (FP) este o boală virală extrem de contagioasă a pisicilor, cauzată de parvovirusul felin. Pisicuțele sunt cel mai grav afectate de acest virus. Denumirile de boala lui Carré și parvo felină nu trebuie confundate cu boala lui Carré sau parvo canină - deși denumirile lor sunt similare, acestea sunt cauzate de virusuri diferite. Virusurile nu infectează oamenii.

Parvovirusul felin infectează și ucide celulele care cresc și se divid rapid, cum ar fi cele din măduva osoasă, intestine și fătul în dezvoltare.

Ce pisici sunt susceptibile la FP?

Deoarece virusul FP se găsește peste tot în mediul înconjurător, practic toți pisoii și pisicile sunt expuși la virus la un moment dat în viața lor. Deși pisicile de orice vârstă pot fi infectate cu parvovirusul felin care provoacă FP, pisicuțele tinere, pisicile bolnave și pisicile nevaccinate sunt cele mai susceptibile. Aceasta este cel mai frecvent întâlnită la pisicile cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 luni; moartea cauzată de FP este mai frecventă la această vârstă.

Virusul a apărut în toate zonele din lume, deci și în România. Felisele, magazinele de animale de companie, adăposturile pentru animale, coloniile de pisici sălbatice nevaccinate și alte zone în care sunt adăpostite grupuri de pisici par a fi principalele rezervoare de FP. În timpul lunilor călduroase, în zonele urbane este probabil să apară focare de FP, deoarece este mai probabil ca pisicile să intre în contact cu alte pisici.

Cum se infectează pisicile?

Pisicile pot elimina virusul prin urină, fecale și secreții nazale; infecția apare atunci când pisicile susceptibile intră în contact cu aceste secreții sau chiar cu puricii pisicilor infectate. O pisică infectată tinde să elimine virusul pentru o perioadă relativ scurtă de timp (1-2 zile), dar virusul poate supraviețui până la un an în mediul înconjurător, astfel încât pisicile pot fi infectate fără a intra vreodată în contact direct cu o pisică infectată. Așternuturile, cuștile, farfuriile de mâncare și mâinile sau hainele persoanelor care manipulează pisica infectată pot găzdui virusul și îl pot transmite altor pisici. Prin urmare, este foarte important să se izoleze pisicile infectate. Orice materiale folosite pe sau pentru pisicile infectate nu trebuie folosite sau lăsate să intre în contact cu alte pisici, iar persoanele care manipulează pisici infectate trebuie să practice o igienă adecvată pentru a preveni răspândirea infecției.

Virusul care provoacă FP este dificil de distrus și rezistent la mulți dezinfectanți. În mod ideal, pisicile nevaccinate nu ar trebui să fie lăsate să intre într-o zonă în care a fost o pisică infectată - chiar dacă zona a fost dezinfectată.

Cum se diagnostichează PF?


Semnele de FP pot varia și pot fi similare cu cele ale altor boli, cum ar fi infecția cu Salmonella sau Campylobacter, pancreatita, infecția cu virusul imunodeficienței feline (FIV) sau infecția cu virusul leucemiei feline (FeLV). Pisicile infectate pot prezenta chiar semne care seamănă cu cele observate atunci când o pisică a fost otrăvită sau a înghițit un obiect străin.

Virusul FP provoacă leziuni ale celulelor care căptușesc intestinele. De asemenea, atacă măduva osoasă și ganglionii limfatici, ceea ce duce la deficit de toate tipurile de celule albe din sânge (panleucopenie) și de celule roșii din sânge (anemie). Primele semne vizibile pe care le poate observa un proprietar includ depresie generalizată, pierderea poftei de mâncare, febră mare, letargie, vărsături, diaree severă, secreții nazale și deshidratare. Pisicile bolnave pot sta perioade lungi de timp în fața bolurilor de apă, dar nu beau multă apă. La unele pisici, febra va apărea și dispărea în timpul bolii și va scădea brusc la niveluri mai mici decât cele normale cu puțin timp înainte de moarte. La pisicuțele tinere, virusul poate afecta, de asemenea, creierul și ochii.

Pisicile femele gestante care sunt infectate cu virusul și se îmbolnăvesc (chiar dacă nu par grav bolnave) pot avorta sau pot da naștere unor pisoi cu leziuni grave ale cerebelului, o parte a creierului care coordonează nervii, mușchii și oasele pentru a produce mișcările corpului. Acești pisoi se nasc cu un sindrom numit ataxie cerebelară felină, iar mișcările lor sunt însoțite de tremurături (scuturări) severe.

Panleucopenia felină poate fi suspectată pe baza antecedentelor de expunere la o pisică infectată, a lipsei de vaccinare și a semnelor vizibile de boală. Atunci când acest istoric de expunere este combinat cu testele de sânge care arată niveluri sever reduse ale tuturor tipurilor de celule albe din sânge, PF este probabil cauza bolii pisicii. FP este confirmat atunci când se găsește parvovirusul felin în scaunul pisicii, dar rezultatele pot fi fals pozitive dacă pisica a fost vaccinată împotriva FP în cele 5-12 zile anterioare testului.

Cum poate fi prevenită Panleucopenia felină?


Pisicile care supraviețuiesc unei infecții dezvoltă o imunitate care probabil le protejează pentru tot restul vieții. Cazurile ușoare care trec neobservate vor produce, de asemenea, imunitate împotriva infecțiilor viitoare.

De asemenea, este posibil ca pisoii să primească imunitate temporară prin transferul de anticorpi din colostru - primul lapte produs de mamă. Acest lucru se numește „imunitate pasivă", iar durata de timp în care protejează pisicuțele de infecție depinde de nivelurile de anticorpi protectori produși de mamă. Rareori durează mai mult de 12 săptămâni.

Prevenirea este vitală pentru sănătatea pisicii dumneavoastră. În prezent, există vaccinuri care oferă cea mai bună protecție împotriva infecției cu parvovirus felin. Vaccinarea este la fel de importantă atât pentru pisicile strict de interior, cât și pentru cele de interior/exterior, deoarece virusul este peste tot în mediul înconjurător. Majoritatea pisicuțelor tinere primesc primul vaccin între 6 și 8 săptămâni, iar vaccinurile de urmărire sunt administrate până când pisica are în jur de 16 săptămâni. Programele de vaccinare a adulților variază în funcție de vârsta și starea de sănătate a pisicii, precum și de riscul de FP în zonă. Consultați medicul veterinar pentru sfaturi cu privire la un program de vaccinare adecvat pentru pisica (pisicile) dumneavoastră.

Vaccinurile împotriva FPV sunt disponibile și sunt considerate a fi sigure și eficiente. Vaccinarea este recomandată pentru toate pisicile, începând de la vârsta de șase săptămâni, și trebuie repetată în mod regulat, conform programului recomandat de medicul veterinar. În cazul în care o pisică este infectată cu FPV, tratamentul este în mare măsură simptomatic, cu scopul de a menține hidratarea și a susține funcționarea sistemului imunitar. În cazuri severe, tratamentul poate necesita internarea pisicii într-o unitate de terapie intensivă veterinară.

În concluzie, FPV este o boală gravă care poate fi prevenită prin vaccinare și prin evitarea contactului cu pisicile infectate sau cu obiectele contaminate. Proprietarii de pisici trebuie să consulte medicul veterinar cu privire la programul de vaccinare adecvat pentru pisicile lor și să urmeze recomandările cu privire la menținerea sănătății animalelor de companie.

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: « Râia auriculară la pisică