Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Febra Familială Shar-Pei: Simptome, Cauze și Tratament

Câinii cu febra familială Shar-Pei (FSF) se află într-o stare constantă de inflamație. Febra recurentă și durerea, însoțite de umflarea articulației jaretului (gleznă), apar ca evenimente aleatorii. În unele cazuri, botul poate deveni, de asemenea, mărit. Febra variază între 39,4 - 41,7C și durează între 12 și 36 de ore fără tratament. Trebuie menționat că patrupedul tău va necesita tratament de urgență dacă febra ajunge la 41 C sau mai mare. Nu întârzia să contactezi un medic veterinar dacă Shar-Pei-ul tău are o febră care crește rapid. Amiloidoza este o preocupare certă și trebuie diagnosticată în stadiile incipiente, din cauza riscului de insuficiență renală.

Studiile din Statele Unite arată că 23% dintre câinii din rasa Shar-Pei sunt cunoscuți că au febra familială Shar-Pei. Sindromul este o afecțiune recesivă autozomală moștenită, cu febră episodică și umflarea gleznei ca cele două caracteristici principale. Această afecțiune trebuie tratată de un medic veterinar pentru a evita sau a minimiza efectele amiloidozei, o complicație gravă a sindromului.

Simptomele de febră familială Shar-Pei la câini

În calitate de proprietar al unui Shar-Pei, este important să știți că nu toți câinii din această rasă vor dezvolta FSF. Cu toate acestea, dacă animalul dvs. de companie are febră și articulații umflate, este foarte recomandat să vizitați prompt medicul veterinar pentru a investiga motivul bolii. Alte simptome care pot însoți un episod de febră familială Shar-Pei sunt următoarele:

 • Botul umflat și dureros
 • Umflături la nivelul încheieturilor și al buzelor, care se pot simți fierbinți
 • Reticență la mișcare
 • Durere la nivelul abdomenului
 • Vărsături
 • Diareea
 • Respirație superficială
 • O poziție care arată un disconfort evident, cum ar fi un spate arcuit

Dacă animalul dvs. de companie a dezvoltat amiloidoză, (care este o complicație la aproximativ 5% dintre Shar-Pei care au FSF), veți observa simptomele suplimentare de:

 • Setea crescută
 • Urinare frecventă
 • Vărsături
 • Halitoză (respirație urât mirositoare)
 • Pierderea poftei de mâncare

 

Cauzele de febră familială Shar-Pei la câini

 

Febra familială Shar-Pei începe de obicei să prezinte simptome la câini în jurul vârstei de 18 luni, dar nu este neobișnuit ca debutul bolii să apară la vârsta adultă. La câinii cu debut precoce al FSF, episoadele pot deveni mai puțin frecvente odată cu vârsta. Cauzele FSF sunt reprezentate de diverși factori genetici:

 • Un defect genetic în sistemul imunitar poate duce la un răspuns imunitar hiperactiv.
 • Genele mutante perturbă reglarea mesagerilor chimici inflamatori din organism.
 • O mutație genetică care duce la riduri excesive, provocând o supraproducție de hialuronan, care poate deregla procesele inflamatorii normale (febră, roșeață și umflături). Acest lucru înseamnă, în general, că se suspectează câinii cu riduri în exces că sunt mai predispuși la FSF.
 • Animalele de companie cu FSF pot dezvolta complicația secundară a amiloidozei; cauza fiind faptul că câinii Shar-Pei care au sindromul febril vor avea concentrații serice crescute de interleukină-6, care stimulează producția de proteină amiloidă (cunoscută ca fiind asociată cu boala inflamatorie).

Diagnosticul de febră familială Shar-Pei

Pentru început, medicul veterinar va efectua teste de diagnosticare pentru a exclude alte boli. Verificarea bolilor transmise de căpușe este obișnuită, împreună cu testarea pentru tulburări autoimune. Vor fi incluse analiza de urină și chimia sângelui. Din nefericire, în prezent nu există teste de sânge ADN definitive pentru FSF. În prezent, sunt în curs de desfășurare studii în speranța de a dezvolta o metodă de screening. Rezultatele analizelor de sânge vor arăta o creștere a numărului de celule albe și o creștere a enzimelor hepatice în timpul unui episod de febră. Alte analize de sânge pot arăta următoarele aspecte:

 • Neutrofilie
 • Monocitoză
 • Hipercolesterolemie
 • Hipomagneziemie
 • Hiperglobulinemie
 • Număr mare de trombocite în sânge

Un Shar-Pei cu febră familială Shar-Pei trebuie să fie automat semnalat cu roșu pentru posibilitatea apariției amiloidozei. La examinare, medicul veterinar poate observa ulcerații orale, deshidratare și mucoase palide. Dacă câinele dumneavoastră se află în stadii avansate de amiloidoză, testele suplimentare vor arăta următoarele:

 • Proteinurie (niveluri ridicate de proteine în urină)
 • Albumină scăzută în sânge
 • Retenție de lichide
 • Radiografia și ecografia pot arăta anomalii ale rinichilor și ficatului
 • Se poate face o biopsie a organelor pentru a determina amploarea bolii, dar acest lucru nu este lipsit de riscuri pentru animalul dumneavoastră de companie.

Tratamentul febrei familiale Shar-Pei la câini

Menținerea febrei câinelui dumneavoastră la un nivel scăzut este primordială pentru această boală. Medicul veterinar vă poate recomanda un tratament adecvat pentru scăderea febrei. Aveți grijă să administrați doar cantitatea prescrisă. De regulă, medicamentele recomandate de medicul veterinar pot fi administrate timp de câteva zile pentru a combate febra și pentru a preveni o revenire a simptomelor.

Dacă animalul dumneavoastră de companie se află la mijlocul unui episod sever, poate fi necesar un suport IV. Se vor administra antiinflamatoare dacă se observă durere. Animalul dumneavoastră de companie este expus riscului unui șoc de tip septic cu o febră extrem de ridicată, însoțită de o descuamare necrotică a pielii asociată cu mucina care se găsește în pielea Shar-Pei, ceea ce ar putea semnala o infecție în acest moment, spre deosebire de un episod de febră. Toate cele de mai sus indică importanța implicării medicului veterinar în îngrijirea Shar-Pei-ului dumneavoastră. În orice moment, dacă Shar-Pei-ul dvs. prezintă semne de comportament neobișnuit, este necesară o vizită la medicul veterinar. Acest lucru este precizat deoarece unii câini pot să nu prezinte simptomele FSF, dar să aibă totuși amiloidoză, ceea ce poate însemna în cele din urmă insuficiență renală sau hepatică.

Recuperarea febrei familiale Shar-Pei la câini

Orice Shar-Pei, care are FSF, trebuie monitorizat cu analize regulate de urină (pentru a verifica nivelul de creatinină), hemogramă și profil chimic. Este important să se monitorizeze în mod constant tensiunea arterială și greutatea corporală. Febra mare constantă poate produce o pierdere a ridurilor ( din cauza lipsei de producție de hialuronan). 

Este necesară o dietă de bună calitate, care poate fi stabilită de dumneavoastră pe baza observațiilor privind sănătatea alimentară a animalului dumneavoastră de companie. Este esențial să țineți cont de faptul că Shar-Pei-ul dumneavoastră trebuie să aibă o dietă care să includă minerale, glucozamină, hialuronan și vitamine pentru o sănătate și o nutriție optime. Unii Shar-Pei pot beneficia de o dietă săracă în carbohidrați și fără cereale. Omega 3 sunt importante, la fel ca și lecitina și probioticele.

Se știe că stresul poate provoca episoade de febră familială la Shar-Pei. Exercițiile fizice excesive sau bolile, de exemplu, pot duce la un episod de febră.

În cazul în care Shar-Pei-ul dumneavoastră suferă de insuficiență renală sau hepatică din cauza amiloidozei, sunt disponibile îngrijiri de susținere. Prognosticul pe termen lung nu este favorabil din cauza afectării organelor cauzate de această complicație.

 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro