Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

   Articole despre bolile câinilor
   Revista Online Veterinarul PET
   toate articolele în ordinea publicării


 

Prevenirea și tratamentul bolilor parazitare la animalele de companie

Bolile parazitare pot afecta animalele de companie în moduri diferite, având un impact negativ asupra sănătății și bunăstării lor. Prevenirea și tratamentul adecvat al acestor boli sunt esențiale pentru a menține animalele sănătoase și fericite. În acest articol, vom explora paraziții externi și interni, metodele de prevenire și tratament și impactul bolilor parazitare asupra sănătății animalelor de companie.

Febra Familială Shar-Pei: Simptome, Cauze și Tratament

Câinii cu febra familială Shar-Pei (FSF) se află într-o stare constantă de inflamație. Febra recurentă și durerea, însoțite de umflarea articulației jaretului (gleznă), apar ca evenimente aleatorii. În unele cazuri, botul poate deveni, de asemenea, mărit. Febra variază între 39,4 - 41,7C și durează între 12 și 36 de ore fără tratament. Trebuie menționat că patrupedul tău va necesita tratament de urgență dacă febra ajunge la 41 C sau mai mare. Nu întârzia să contactezi un medic veterinar dacă Shar-Pei-ul tău are o febră care crește rapid. Amiloidoza este o preocupare certă și trebuie diagnosticată în stadiile incipiente, din cauza riscului de insuficiență renală.

Giardioza la câini: Infecție, tratament și prevenire

Giardioza este o infecție parazitară comună care poate provoca diaree la câini. Este cauzată de un parazit intestinal numit Giardia, care poate fi găsit în solul, alimentele și apa contaminate cu fecale.  Este posibil ca unii câini infectați cu Giardia să nu prezinte niciun semn de infecție, dar câinii mai tineri sau câinii cu un sistem imunitar slăbit sunt mai susceptibili de a prezenta simptome. Este foarte ușor pentru câini să se reinfecteze cu Giardia, așa că un tratament de succes se bazează pe medicamente antiparazitare eficiente, pe curățenie și pe gestionarea mediului înconjurător - atât în interior, cât și în exterior. 

Bruceloza la caini

Deși există mai multe tulpini de Brucella care vă pot infecta câinele, cea mai frecventă este Brucella Canis. Această bacterie este transmisă de obicei în timpul reproducerii și provine de obicei de la o femelă infectată. Există câteva simptome specifice brucelozei pe care trebuie să le căutați, totuși, multe dintre ele sunt mai generalizate și pot să nu se prezinte ca o problemă mai mare. În România, bruceloza la câini este încadrată ca boală incurabilă, iar prevederile legale impun eutanasierea animalului de companie de îndată. 

Atrofia progresivă a retinei la câini

Atrofia progresivă a retinei (APR) lezează retina, afectând celulele bastonaș, care sunt programate ereditar să moară în această boală. Afectează ambii ochi și începe cu pierderea vederii nocturne și trece la degenerarea vederii diurne până la orbirea totală. Progresia acestei boli este treptată și este posibil să nu fiți nici măcar conștient de faptul că patrupedul dumneavoastră își pierde vederea. Din cauza deteriorării treptate, câinele dumneavoastră se va adapta la această afecțiune, folosind alte simțuri pentru a-i permite să se deplaseze. Ochii vor deveni opaci și, în cele din urmă, se vor forma cataracte în centrul ochiului.

Depigmentarea nazală la câini

Depigmentarea nazală, numită și nasul Dudley, este un sindrom de cauză necunoscută, care poate fi o formă de vitiligo. Un nas care este negru la naștere se estompează treptat spre un maro ciocolatiu sau, în cazul unei depigmentări complete, spre un rozaliu- alb. Unii câini experimentează o remisiune în care nasul  devine spontan mai închis la culoare. 

Luxația patelară la câini

Dacă luxația patelară a câinelui dumneavoastră este congenitală (prezentă la naștere), afecțiunea poate să nu fie observată până la vârsta de aproximativ șase săptămâni, deoarece poate fi confundată cu stângăcia sau cu învățarea lentă. Luxația de dezvoltare este de obicei considerată a fi din cauza conformației ereditare a ligamentelor sau a scheletului și va fi evidentă pe măsură ce cățelul dumneavoastră îmbătrânește. Orice fel de leziune a piciorului, cum ar fi o fractură sau o entorsă, poate provoca luxația patelară imediată, care este evidentă imediat.

Cherry eye la caine

Cherry eye apare atunci cand glanda lacrimala din a treia pleoapa incepe sa iasa in afara si devine o masa rosiatica. Desi poate parea mai degraba o afectiune cosmetica decat una medicala, glanda lacrimala (lacrimala) prolapsata poate deveni dureroasa, iritata si inflamata. Predispozitia la aceasta afectiune poate fi observata la rasele Boxer, Cocker Spaniel, Lhasa Apso, Beagle, Bulldog, Shih-Tzu, Boston Terrier, Saint Bernard si Poodle.

Dermatoza lupoida la caine

Aceasta afectiune este progresiva si, desi la inceput pare sa afecteze doar pielea, se raspandeste rapid in stadiul II si ataca splina, ganglionii limfatici si rinichii. Cainele dumneavoastra poate fi bine intr-o zi, cu doar o eruptie usoara, iar cateva zile mai tarziu sa aiba leziuni pe tot corpul si sa nu se poata ridica din cauza durerilor articulare si a umflaturilor. Prin urmare, daca aveti un Pointer German cu Parul Scurt, este important sa va duceti cainele la un medic veterinar daca acesta prezinta orice afectiune inexplicabila a pielii. Acest lucru este esential, deoarece pielea este unul dintre primii indicatori pentru aceasta, precum si pentru alte afectiuni. Simptomele dermatozei lupoide sunt adesea clasificate in stadiile unu si doi, in functie de gravitatea afectiunii si daca aceasta afecteaza ganglionii limfatici si rinichii.

Diabetul zaharat la caini

Diabetul zaharat (DZ) este direct legat de pancreasul cainelui dumneavoastra si de functia acestuia de a produce insulina. Fara insulina, corpul cainelui dumneavoastra nu stie sa „apuce" glucoza din corpul sau pentru a se hrani. 

Infectii ale urechii si ablatia totala a canalului urechii la caini

Unii caini dezvolta infectii ale urechii care sunt persistente si care dauneaza grav canalului auditiv. Canalele auditive pot fi cicatrizate de infectiile repetate si se pot calcifica, provocand un disconfort sever si pierderea auzului. Aceasta calcifiere poate provoca, de asemenea, ca bacterii si ciuperci suplimentare sa ramana blocate in spatele ei. In unele cazuri, cea mai buna optiune este indepartarea chirurgicala a canalului auditiv. Aceasta procedura permite, de asemenea, chirurgului sa indeparteze tesutul infectat si resturile din bula, o cavitate care se afla chiar in fata timpanului.

Paradontoza

Boala parodontala este de cele mai multe ori depistata de catre proprietar atunci cand gura animalului capata un miros respingator. Boala afecteaza zona din jurul dintilor ducand la aparitia infectiilor si chiar la pierderea ulterioara a  dintilor.  Aceasta situatie neplacuta ar putea fi prevenita prin respectarea catorva reguli pe care incercam sa le cuprindem in acest minighid al igienei orale.

Otita la caini si pisici

Otita reprezinta inflamatia sau infectia urechilor. Aceasta poate fi unilaterala (doar o ureche afectata) sau bilaterala (ambele urechi afectate). Urechea reprezinta un organ cu rol nu doar in auz, dar si mentinerea echilibrului in mers. Pentru a intelege cum poate afecta inflamatia urechilor starea generala a animalului dvs., trebuie sa cunoasteti mai intai cateva notiuni de anatomie a urechii. 

Ce ar trebui sa stiti despre alergiile alimentare la animalele de companie

„Hrana de caini fara alergeni” sau „dieta cu ingrediente limitate”, sunt doar cateva din etichetele pe care unele companii producatoare de hrana pentru animale de companie le pun pe produsele lor. Majoritatea companiilor care produc diete fara cereale sugereaza prin reclame ca ar putea fi utile pentru animalele de companie cu alergii. Cat de adevarate sunt aceste afirmatii?

7 Semne ca animalul dvs de companie sufera de alergii sezoniere

Pentru milioane de oameni primavara inseamna alergii - senzatie de mancarime la nivelul fetei si ochilor, stranut, ochi rosii, curgerea nasului si o stare generala de disconfort. Animalele noastre de companie sunt la fel de sensibile la alergiile provocate de mediu, insa nu ne pot spune cum se simt. 

Are animalul meu de companie alergii?

Daca in ultima vreme, cainele sau pisica dvoastra se scarpina foarte des, va puteti intreba daca el/ea sufera de alergii. Scarpinatul in exces nu este singurul semn al unei afectiuni alergice, dar este cel mai frecvent. Scarpinatul in exces poate fi un simptom asociat si altor probleme medicale, de aceea este bine sa lasi diagnosticul pe seama medicului veterinar. Exista insa semne si simptome pe care animalul dvs de companie le poate avea care pot indica ca sufera de una din cele patru tipuri de alergii: 

Partea nevazuta a abcesului dentar

Abcesul localizat la radacina dintilor sau abcesul periapical este o infectie severa care se dezvolta in jurul radacinii unui dinte. In general apare ca urmare a unei fracturi, unei pungi paradontale.

Hiperplazia gingivala sau cresterea anormala a gingiilor

Hiperplazia Gingivala sau cresterea anormala a gingiilor – este o afectiune care apare din cauza multiplicarii anormale a celulelor tesutului gingival determinata de diversi factori si produce cresterea anormala a tesutului gingival. Nu exista nicio schimbare semnificativa in dimensiunea sau structura celulelor.

Coronaviroza canina (CECoV/CRCoV)

 Coronaviroza canina este o boala virala, sporadica, care se manifesta atat prin semne de gastro-enterita (voma si diaree) (CECoV) cat si prin semne respiratorii (CRCoV). Este o boala cu o evolutie rapida, este prezenta pe tot globul si poate afecta inclusiv canidele salbatice. Tulpina CECoV se gaseste preponderent in fecale, fiind sursa principala de infectie. De regula, infectia ramane inaparenta.

Tusea de canisa (KC)

Tusea de canisa, cunoscuta si sub denumirea de Traheobronsita, este o boala infecto-contagioasa respiratorie care afecteaza cainii, cu manifestare acuta de tuse paroxistica. Aceasta afectiune prezinta o etiologie complexa, fiind provocata de o asociere a mai multor tulpini virale (CDV, CAV-2, CPI, CAV-1, CHV) bacteriene (Bordetella bronhiseptica, Pseudomonas spp.,  Eschericia coli, Klebsiella spp.,  Pasteurella spp. si Streptococcus spp.) si mycoplasme. Sunt vizate toate categoriile de varsta, mai ales cateii intre 6 saptamani si 6 luni, exemplarele cu tare respiratorii, si cele din aglomeratii (pensiuni sau hoteluri de caini). Primele semne de boala apar la 4-7 zile dupa expunere.

Herpesviroza canina (CHV)

Herpesviroza canina este o boala infectioasa virala, rara, care afecteaza puii mai mici de 3 saptamani, ce se treduce printr-o mortalitate crescuta. La adulti se poate manifesta prin conjunctivita sau chiar cu instalarea keratitei. De aceasta maladie pot fi afectati si lupii sau coiotii.

6 semne ale artritei la caini

Cainele tau se misca mai lent decat de obicei? Atunci cand faci aport cu el schioapata? Urca scarile cu dificultate? Daca unele din raspunsurile la aceste intrebari sunt "Da", ai putea crede ca sunt doar semne ca varsta a inceput sa isi spuna cuvantul in cazul cainelui tau si ca nu poti face nimic pentru a-l ajuta. Insa este la fel de posibil ca patrupedul tau iubit sa sufere de artrita iar recunoasterea semnelor este primul pas pe care il poti face pentru a-l ajuta sa isi revina.

Hepatita cronica la caini

Hepatita cronica este un sindrom al cainilor care apare ca urmare a diferitelor procese de boala. Acest lucru inseamna ca ficatul a fost supus sau este in curs de inflamatie si/sau necroza. Inflamatia este o invazie a diferitelor tipuri de celule albe, care sunt componente active ale sistemului imunitar. Celulele vin din fluxul sangvin in ficat pentru a ajuta la combaterea infectiei. Necroza se refera la moartea unui numar mare de celule hepatice.

Boala viermilor cardiaci la caini si pisici

Boala viermilor cardiaci este o problema medicala cauzata de catre parazitul Dirofilaria Immitis, care poate afecta mai multe mamifere, inclusive caini, pisici si dihori. Este transmisa prin tantari si este prezenta si in Romania, desi nu exista o statistica de cazuri aparute in ultimii ani, inca.  Acesti paraziti sunt reprezentati de niste viermi extrem de lungi, ce masoara pana la 25 cm lungime. Traiesc predominant in arterele pulmonare (vasele mari de sange care ies din ventriculul drept al inimii si care transporta sange catre plamani).

Boala paradontala la animalele de companie

In general uitam ca animalele sunt predispuse la aceleasi boli ca si noi si in unele cazuri, chiar mai grave. Aceeasi situatie este si in cazul afectiunilor paradontale. De fapt, paradontita este cea mai intalnita afectiune a animalelor adulte, dar poate fi prevenita.

Epilepsie canina

Termenul „epilepsie”, poate fi confuz, deoarece unii autori il utilizeaza pentru a descrie convulsiile recurente de orice etiologie (cauza), in timp ce altii il utilizeaza pentru a specifica convulsiile recurente care nu au legatura cu tulburarile  cerebrale sau a proceselor care stau la baza bolii. 

Glaucomul la caini

Glaucomul este o afectiune in care apare o presiune ridicata la nivelul ochiului. Presiunea oculara este reglata in mod normal de catre fluidele care intra si ies, la o rata echilibrata. Daca se produce prea mult fluid sau este drenat prea putin, presiunea de la nivelul ochiului creste, cauzand leziuni retinei si nervului optic. Glaucomul poate fi dureros si aproximativ 40% din cazuri conduc la orbire intr-un an. Daca tratamentul nu este inceput la cateva ore de la cresterea presiunii, vederea va fi probabil pierduta. Glaucomul este o crestere a presiunii din interiorul ochiului, cunoscuta ca si presiune intraoculara (IOP), dupa un punct specific de la care vederea este compromisa sau nu mai poate fi restabilita. Glaucomul este o cauza frecventa a orbirii atat la oameni cat si la animale.

Erlichioza este o boala infectioasa transmisibila prin muscatura de capusa, cauzata de microorganisme din genul Ehrlichia, o bacterie…

Termenul de cardiomiopatie dilatativa (sau dilatatie cardiaca) este folosit pentru a descrie marirea patologica a ventriculelor (camerele inimii din care sangele este impins in restul corpului), cu subtierea peretilor acestora. Odata ce acest lucru se intampla, functia cardiaca incepe sa fie afectata prin scaderea puterii de contractie a miocardului (muschiului cardiac).